PANULA

Panulate li kada na otvorenom moru ili barem malo dalje od obale? Evo savjeta

Boris Bulić

Kombinirani sistemi u kojima se pored naoružanih varalica koriste i 'prazne' varalice tzv. teaseri ili provokatori, brojni su i često korišteni u pučinskoj panuli



Zbog brzine povlačenja koja se u prosjeku kreće od 5 do 7 milja, u pučinskoj se panuli rijetko kada koriste živi mamci. Najčešće se povlače veliki wobbleri, cedar plugovi, ili jetovi, a katkad i silikonci s olovnim glavama, pri čemu se nikada ne vuče samo jedna varalica već redovito istovremeno više komada.


Najlovnije su brzi i svjetlucavi modeli, za sunčanog dana plavo sive, a za oblačnih dana svijetle boje kao i sve inačice tipa Red Head.


Među metalnim varalicama posebno je atraktivan kastmaster. Svojim okretanjem oko osi šalje jasan svjetlosni signal koji je za većinu plave ribe provjereni okidač. Treba ga povlačiti šezdesetak metara iza plovila brzinom od 3 do 5 milja. Optimalna se brzina lako provjeri provlačenjem varalice u neposrednoj brzini broda. Brzina je dobra ako se kastmaster okreće oko svoje osi ne mijenjajući dubinu.




Žlice se vuku nešto sporije od kastmastera, brzinom ne većom od 4 milje, no najbolje ih je kao i kastmastere spustiti u blizinu broda i uz gas odrediti optimalnu brzinu.


S wobblerima je slična situacija kao i sa žlicama, a dobri se rezultati postižu i popperima, naravno, ako je riba na samoj površini. Ukoliko je nešto dublje, dobar su izbor jerkovi kao i sve tonuće stick inačice.


Od mekanih varalica najlovnije su realistične imitacije koje valja otežati jig udicama s glavama adekvatne težine.



Jetovi su također vrlo omiljene varalice u pučinskoj panuli. Jedna od glavnih karakteristika jetova je ta da u povlačenju za sobom ostavljaju trag sitnih mjehurića uz karakteristično ‘zviždanje’ koje je posljedica prolaska vode i zraka kroz kanale unutar metalne ili plastične glave varalice.


Kombinirani sistemi u kojima se pored naoružanih varalica koriste i ‘prazne’ varalice tzv. teaseri ili provokatori, brojni su i često korišteni u pučinskoj panuli.


Jedan od takvih sistema kojim se sve češće lovi je sistem sa živo obojanim  ‘bird’ varalicama koje svojim krilima lupaju po samoj površini te na taj način dodatno privlače ribu. Birdovi se mogu povlačiti pojedinačno ili u jatu kao provokatori, dok se udica nalazi iza, u njihovom tragu, skrivena u ‘suknjici’ kakvog jeta ili tijelu silikonca.


Da bi se istovremeno povlačilo više sistema bez mršenja, od velike su pomoći outriggeri preko kojih se panulaški sistemi mogu razvući na obje strane bočno od broda, dok je za potapanje sistema idealan downrigger kojim se također može potopiti i istovremeno vući više sistema.