SENJSKA LIGA PROTIV RAKA

Dr. Miroslav Prpić: ‘Rak vrata maternice jedini je rak koji se može spriječiti prevencijom’

Dorotea Prpić

Rak vrata maternice možemo prevenirati, možemo ga spriječiti, možemo ga otkriti u premalignim stadijima i spriječiti da se razvije rak. To je jako bitno i u budućnosti ne bi trebala ni jedna žena oboljeti od raka vrata maternice – kaže predsjednik Senjske lige protiv raka dr. Miroslav Prpić



SENJ – Senjska liga protiv raka obilježila je 15. siječnja – Dan mimoza kojim se skreće pažnja na borbu protiv raka vrata maternice i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice koji se obilježava od 17. do 23. siječnja, ali ne na način kako je to do sada bilo uobičajeno, izlaskom aktivistica na štand na gradskoj tržnici, nego je zbog epidemiološke situacije upriličena emisija na senjskom radiju. O raku vrata maternice saznali smo više u razgovoru s predsjednikom Senjske lige protiv raka dr. med. specijalistom ginekologije i opstetricije Miroslavom Prpićem.


– Ovi datumi se obilježavaju s ciljem informiranja javnosti o tome da je rak vrata maternice jedini rak koji se može spriječiti prevencijom, edukacijom, cijepljenjem i redovitim odlaskom ginekologu te je iznimno važno osvijestiti žene o načinima prevencije. Rak vrata maternice je vrlo preventabilna bolest. Možemo je prevenirati, možemo je spriječiti, možemo je otkriti u premalignim stadijima i spriječiti da se razvije rak. To je jako bitno i u budućnosti ne bi trebala ni jedna žena oboljeti od raka vrata maternice – kaže predsjednik Senjske lige protiv raka dr. Miroslav Prpić.


Dugotrajna infekcija


– U novije vrijeme je otkriveno i potvrđeno da je glavni rizični čimbenik i nužan preduvjet za razvoj raka vrata maternice dugotrajna i perzistentna infekcija humanim papiloma virusom. Kod oko 99,7 posto slučajeva žena koje su oboljele od raka vrata maternice nalazimo neliječenu, kroničnu infekciju s HPV-om. Dodatni rizični čimbenici koji su povezani s tom perzistentnom infekcijom HPV-a i doprinose razvoju zloćudne bolesti su pušenje, dugotrajna upotreba oralne hormonske kontracepcije, veliki broj poroda te istovremeno prisutne druge spolno prenosive infekcije kao što su genitalni herpes ili HIV. Sigurno su tu bitni i genetski čimbenici i sklonost prema razvoju karcinoma te nepravilna prehrana – kaže o uzrocima bolesti dr. Prpić.




Infekcija HPV-om je najproširenija virusna spolno prenosiva infekcija, ali se može prenijeti i kontaktom sluznice. Rezultati istraživanja procjenjuju da će više od 80 posto žena tijekom svog života biti zaraženo s HPV-om. Poznato je oko 200 tipova HPV-a, a 50 ih inficira područje genitalnih spolnih organa, koji se mogu podijeliti na visokorizične i koji su kroz dugotrajno djelovanje uzročnici raka vrata maternice, te niskorizične koji uzrokuju spolne bradavice i kondilome.


Višegodišnji period


– Simptomi infekcije visokorizičnim HPV-om nisu baš izraženi. Najveći broj zaraženih ipak uspije svladati infekciju snagom svog organizma, imuniteta i u 85 posto slučajeva taj HPV kroz godinu i pol, dvije bude pobijeđen. Postoji i onaj manji broj koji perzistira, koji se dalje nastavlja u kroničnu infekciju i može uzrokovati razvoj raka. Moram napomenuti da se to ne događa preko noći, to se događa kroz višegodišnji period, 6, 8, 10, 15 godina. Kad se u nalazu registrira prisutnost HPV-a ili blaža promjena u Papa testu, nema panike, postoji postupak kako se to rješava. Potrebna je redovna kontrola kroz koju će se sve riješiti i bit će na kraju dobro – naglašava dr. Prpić.


Ističe i da premaligni stadiji nemaju svojih simptoma, ali kod uznapredovanog stadija, kad već postoji rak vrata maternice, mogu se pojaviti nepravilna krvarenja, krvarenja između dva menstrualna ciklusa, krvarenja nakon spolnog odnosa ili neki neuobičajeni iscjedak te bolovi u donjem dijelu trbuha. To su simptomi koji se moraju uzeti ozbiljno. Ističe i da je dijagnostika vrlo jednostavna, a ako se nešto dijagnosticira u stupnju premalignih promjena, i liječenje je vrlo jednostavno, nema velikih kirurških zahvata, velikih mutilirajućih zahvata, žena je vrlo brzo opet aktivna i u krajnjoj liniji nema ni troškova za zdravstveni sustav.


Odgovorno ponašanje


– Za sprječavanje infekcije HPV-om je važno odgovorno spolno ponašanje i korištenje kondoma, ali koji ipak ne pružaju stopostotnu zaštitu od infekcije HPV-a kao kod ostalih spolno prenosivih infekcija. Protiv infekcije određenim tipovima HPV-a postoji i cjepivo. Najprije je bilo dvovalentno, pa četverovalentno, a sada imamo i deveterovalentno, koje štiti od devet tipova HPV-a te pruža zaštitu od raka i predstadija raka vrata maternice – naglašava dr. Prpić.


– U smislu primarne prevencije u Hrvatskoj imamo redovit program cijepljenja za učenike i učenice osmih razreda. Pretpostavlja se da je to period prije stupanja u spolne odnose, a i utvrđeno je da organizam tada najbolje reagira na to cjepivo i da se postiže najbolja zaštita cijepljenih osoba od HPV-a. Mogu se cijepiti i spolno aktivne osobe, ali i osobe koje su imale HPV, međutim, tu je efekt cijepljenja daleko manji. Deveterovalentno cijepivo štiti od devet tipova HPV-a, ali ne štiti od ostalih tipova HPV-a koji također mogu djelovati na stanice i producirati promjene na stanicama u smislu premalignih promjena. Zato je bitno naglasiti da djevojčica, djevojka, žena i kad je cijepljena, treba i dalje ići na redovite ginekološke preglede. Uz to, treba se educirati i voditi brigu o svom zdravlju – zaključuje dr. Prpić.


Senjska liga protiv raka redovito provodi aktivnosti


Senjska liga protiv raka provodi redovito svoje aktivnosti, posebice na prikupljanju financijskih sredstava kako bi pomogli i odgovorili na zamolbe oboljelih od malignih bolesti. Zato se pozivaju svi koji žele i imaju mogućnosti da doniraju sredstva Senjskoj ligi.


– Nadamo se da će se ova epidemiološka situacija popraviti i da ćemo moći organizirati neku masovniju i opsežniju akciju da prikupimo što više sredstava, kako bismo mogli više i kvalitetnije pomoći oboljelima u našem gradu. A isto tako ćemo, ovisno o epidemiološkoj situaciji, djelovati edukativno i promotivno u smislu osvještavanja da se svaka ta bolest može dogoditi bilo kome od nas – kaže dr. Prpić.