Lijepa inicijativa

Rijeka bi opet mogla biti prva u Hrvatskoj! Učinjen prvi korak prema osnivanju – srednje plesne škole

Ingrid Šestan Kučić

Pismo namjere upućeno je MZO-u, a potreba za školom, kaže ravnateljica OŠ Vežica Violeta Nikolić, postoji već dugo



RIJEKA – Grad Rijeka i Osnovna škola Vežica pri kojoj već 15 godina djeluje Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples uputili su pismo namjere Ministarstvu znanosti i obrazovanja u kojem su iskazali interes za osnivanjem srednje plesne škole u Rijeci.


Interesa ima


Potreba za takvom školom, kaže ravnateljica OŠ Vežica, Violeta Nikolić, postoji već dugo, a riječka bi srednjoškolska ustanova bila jedinstvena u Hrvatskoj.


– Ove godine Osnovna škola za klasičan balet i suvremeni ples slavi 15 godina rada i u tih 15 godina dvadesetak naših učenika svoje je obrazovanje moralo nastaviti u Zagrebu ili izvan Hrvatske. Uglavnom učenici odlaze u Ljubljanu, Milano i Budimpeštu. Interesa za srednjoškolskim obrazovanjem ima, a kad bi Rijeka imala svoju školu, bilo bi ga sigurno i više. Ideja je otvoriti strukovnu četverogodišnju školu nakon koje bi se učenici odmah mogli zaposliti i to u školu koja bi imala dva odsjeka, za suvremeni ples i za klasični balet. Bila bi to prva takva škola u Hrvatskoj, pojašnjava Nikolić.




Dodajući kako bi takva škola zasigurno privukla učenike i izvan granica Primorsko-goranske županije, Nikolić kaže da OŠ Vežica već ima razvijenu suradnju s jednom istarskom školom. Što se kadra koji bi radio u budućoj školi tiče, Nikolić kaže da tu nema nikakvih problema.


– Mi kadra imamo i to vrlo stručan kadar, a srednja škola bi bila nadogradnja onoga što već 15 godina radimo, navodi ravnateljica.


Prvi je korak, dodaje, učinjen, a to je slanje pisma namjere ministarstvu.


– Ono što će sada uslijediti je izrada elaborata za uključivanje nove škole u mrežu srednjih škola. Radi se o procjenama potrebe, koliko ima učenika i slično. Taj ćemo elaborat izraditi s Gradom, najavljuje Nikolić.


Samostalna ustanova


Buduća plesna škola bila bi samostalna ustanova koja ne bi djelovala pri OŠ Vežica, već bi bila locirana najvjerojatnije u središtu Rijeke, a navodeći kako je želja Grada Rijeke otvoriti takvu školu, zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan kaže da će Grad naći lokaciju za buduću školu.


– Iako smo osnivači osnovnih škola imamo zakonsko pravo osnovati i srednju školu te smo odmah prihvatili ideju o osnivanju plesne škole. Pored toga u planu je i proširenje OŠ Vežica upravo zbog potrebe Osnovne škole za balet i klasični ples. Za nadogradnju OŠ Vežica već postoji izrađena projektna dokumentacija koju je potrebno revidirati i sredstva za to predviđena su u ovogodišnjem proračunu Grada. Kao i sredstva za izradu projektne dokumentacije za nadogradnju i rekonstrukciju OŠ »Fran Franković«, zaključuje zamjenica gradonačelnika.


Osnovna škola na engleskom jeziku


Istovremeno s otvaranjem srednje plesne škole Grad Rijeka planira otvoriti i osnovnu školu na engleskom jeziku. Zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan pojašnjava da za takvu školu nije potrebno ustrojavanje nove ustanove, već bi ona djelovala pri nekoj od postojećih riječkih škola.


– Rijeka se razvija, dolaze inozemne tvrtke i smatramo da nam je osnovnoškolski program na engleskom jeziku potreban. Krenuli bismo s uvođenjem od prvog razreda osnovne škole. Vjerujemo da kadar neće biti problem, a plan je da to bude pri nekoj od postojećih škola. Još ne znam pri kojoj. Moguće je otvaranje takvih razreda i na više lokacija.