Imenovanje

Riječke znanstvenice u nacionalnoj radnoj skupini za suzbijanje nasilja

Ingrid Šestan Kučić

Dalida Ritossa / Foto Vedran Karuza

Dalida Ritossa / Foto Vedran Karuza

Imenovanje Rektorskog zbora Republike Hrvatske na zahtjev Ministarstva rada



Na zahtjev Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Rektorski zbor Republike Hrvatske imenovao je izv. prof. dr. Dalidu Rittossa s Pravnog fakulteta u Rijeci za predstavnicu akademske zajednice u Radnoj skupini za izradu Nacionalnog plana za suzbijanje nasilja i seksualnog uznemiravanja za razdoblje od 2022. do 2027. godine, dok je doc. dr. Adrijana Martinović, također s Pravnoga fakulteta u Rijeci, imenovana njenom zamjenom.


Razlog uključivanja predstavnika akademske zajednice u proces izrade Nacionalnog plana je taj što se jedno od područja intervencije Plana odnosi na obrazovanje stručnjaka koji rade sa žrtvama seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja, a u okviru kojeg se planira razmotriti mogućnost uvođenja programa izobrazbe o seksualnom nasilju na nadležne fakultete, veleučilišta i visoke škole.


Profesorica Rittossa svoj doprinos je dala i izradi Smjernica za prevenciju i djelovanje u slučajevima spolnog uznemiravanja na Sveučilištu u Rijeci.




Riječ je o dokumentu čiji je cilj bio ponuditi smjernice za djelovanje u slučajevima spolnog uznemiravanja, ali i za preventivno djelovanje kako bi Sveučilište u Rijeci bilo sigurno mjesto studiranja i rada za sve osobe. Smjernice su namijenjene svim studentima, zaposlenicima, poslovnim partnerima i posjetiteljima bilo koje sastavnice Sveučilišta u Rijeci, neovisno o ulozi u kojoj se mogu naći – prijavitelja, žrtve, sudionika, svjedoka, prijatelja ili odgovorne osobe na instituciji.


Profesorica Rittosa je i voditeljica projekta “Život u doba bolesti COVID-19 – socijalne implikacije za sigurnost i dobrobit ranjivih skupina u europskom kontekstu” kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost, a fokusiran je na istraživanje posljedica izazvanih ograničenjima socijalnih prava i usluga te slobode kretanja zahtjevom da građani ostanu kod kuće kako bi se suzbila bolest COVID-19.