BUNDESTAG

Dobar dan Olafu Scholzu, doviđenja Angeli Merkel: Donji dom njemačkog parlamenta danas potvrđuje novog kancelara

Branko Podgornik

Reuters

Reuters

Uz Olafa Scholza kao kancelara, predsjednik FDP-a Christian Lindner dobit će utjecajnu dužnost ministra financija, a supredsjednica Zelenih, Annalena Baerbock postat će ministrica vanjskih poslova. U vladi je jednak broj muškaraca i žena



ZAGREB – Donji dom njemačkog parlamenta, Bundestag, danas bi trebao potvrditi socijaldemokrata Olafa Scholza kao novog kancelara, nakon što su tri stranke jučer potpisale koalicijski sporazum o formiranju zajedničke vlade. Kad parlament danas potvrdi i članove nove vlade, u najutjecajnijoj europskoj zemlji završit će era Angele Merkel koja je na dužnosti kancelarke provela 16 godina, a počet će novo razdoblje u kojem se očekuje kontinuitet njemačke politike uz neke promjene. Njemačka će na taj način i simbolično reći: Dobar dan Olafe, doviđenja Angela.


Proteklih dana socijaldemokrati (SPD), Stranka zelenih i Slobodni demokrati (FDP, liberali) na odvojenim su stranačkim konvencijama golemom većinom glasova odobrili koalicijski sporazum na oko 170 stranica, koji će biti temelj za njihovo upravljanje Njemačkom sljedeće četiri godine. Raspodijelili su i resore u vladi, pri čemu je sedam ministarstava pripalo SPD-u, pet zelenima, a četiri liberalima.


Veliki izazovi


Uz Scholza kao kancelara, predsjednik FDP-a Christian Lindner dobit će utjecajnu dužnost ministra financija, a supredsjednica Zelenih, Annalena Baerbock, postat će ministrica vanjskih poslova. U vladi je jednak broj muškaraca i žena.




Neovisno o tome što su tri stranke zapisale u sporazumu, nova vlada morat će se najprije uhvatiti u koštac s pandemijom, zbog koje se Njemačka nalazi u zdravstvenoj krizi dok su bolnice zagušene pacijentima. To je jučer priznao i Scholz, rekavši da će rješavanje pandemije iziskivati od nove vlade »snagu i energiju«. Novi kancelar optimistično gleda na suradnju unutar koalicije i u ostalim pitanjima.


– Ako se nastavi dobra suradnja kakvu smo imali tijekom formiranja vlade, bit će to vrlo, vrlo dobro razdoblje za zadaće koje stoje pred nama, kazao je Scholz. Nova vlada stvorena je dva i pol mjeseca nakon parlamentarnih izbora. Za formiranje prethodne vlade na čelu s Angelom Merkel trebalo je proći gotovo pola godine mukotrpnih međustranačkih pregovora.


Vladajuće su stranke svjesne da Njemačku čeka veliko restrukturiranje gospodarstva zbog zahtjeva klimatskih promjena, uz potrebu očuvanja konkurentnosti industrije te visoke socijalne zaštite stanovnika. U koalicijskom sporazumu zapisale su da će zemlja do 2030. prestati s upotrebom ugljena, a da će 80 posto energije proizvoditi iz obnovljivih izvora. Obećavaju i povećanje teretnog prometa željeznicom za 25 posto do 2030., dokad bi na njemačkim cestama trebalo biti najmanje 15 milijuna električnih automobila.


Buduća je vlada najavila povećanje minimalne satnice radnika na 12 eura, uz gradnju 400 tisuća stanova i ograničavanje cijena najamnina, kako bi zaštitila građane od daljnjeg poskupljenja stanovanja. Koalicija je također obećala uvođenje sustava useljavanja u Njemačku utemeljenog na bodovanju, što bi išlo u prilog dolasku kvalificiranih radnika. Obećala je legalizirati kanabis, a dobnu granicu za glasovanje na izborima spustiti na 16 godina.


Načelo raznolikosti


– Koalicijski sporazum odražava raznolikost naše zemlje, ocijenila je Annalena Baerbock iz Zelenih, napominjući da će raznolikost kao društvena realnost biti vladino vodeće načelo idućih godina. Christian Lindner, pak, poručio je da je došlo vrijeme za akciju. »Nemamo nikakvih iluzija. Riječ je o velikim izazovima koji su pred nama«, upozorio je budući ministar financija.


Nakon odlaska njemačkih demokršćana u oporbu, neki promatrači od socijaldemokrata Scholza i nove vlade očekuju zaokret ulijevo, osobito zbog ulaska zelenih u koaliciju. Međutim, drugi upozoravaju da će odmak vlade ulijevo ograničiti neoliberalni FDP koji podupire interese utjecajnih njemačkih poslovnih krugova.


Sa zanimanjem se očekuje odgovor na pitanje hoće li biti promjena u njemačkoj vanjskoj politici. Prema prvim znakovima, u odnosu Berlina prema EU-u i SAD-u, može se očekivati politički kontinuitet, ali su mogući oštriji stavovi Njemačke prema Kini i Rusiji, posebice zbog mišljenja Stranke zelenih da treba obuzdati autoritarne režime.


Govoreći o vanjskopolitičkim prioritetima, Scholz je jučer izjavio da će kao kancelar najprije posjetiti Pariz i Bruxelles. To navješćuje nastavak njemačkog partnerstva s Francuskom u jačanju Europske unije koja prema mišljenju Scholza treba biti »snažna i suverena«.


Budući kancelar istaknuo je i transatlantsku suradnju te mogući razgovor s američkim predsjednikom Joe Bidenom. U povodu premještanja ruskih trupa na granicu Ukrajine, Schloz je rekao kako Rusiji mora biti »vrlo, vrlo jasno« da će daljnje prijetnje Ukrajini biti neprihvatljive.


Na pitanje o politici prema Kini Scholz nije dao jasan odgovor, već je umjesto toga rekao da će suradnja s EU-om i SAD-om biti najneposredniji prioriteti njegove vlade.