angažirana rokerica

Prihod od novog singla Kim Gordon ide Teksašankama u borbi za pravu na pobačaj

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Često me pitaju može li glazba promijeniti stvari za ljude u političkom okruženju. Dovraga, može... ali potreban je slušatelj, publika da bi to imalo utjecaja" – napisala je Kim Gordon u priopćenju za javnost



Sonic Youth ne postoje već punih deset godina, no članovi ovog beskrajno utjecajnog njujorškog benda su i dalje vrlo aktivni u raznim kolaboracijama i solo pokušajima. Gitarist Lee Renaldo je uz razne glazbene kolaboracije, proširio svoje umjetničke interese kroz produkciju, književni i vizualni art predstavljan i u uglednim muzejima i galerijama.


Glava benda Thurston Moore, prošle godine je izdao hvaljeni politički angažirani „By The Fire“ album prošle godine, pa onda početkom ove godine bez najave na Bandcampu album od deset instrumentala.


Kim Gordon, koja je za Sonic Youth bila više od basistice, neka vrsta pop kulturne ikone, se nakon razlaza benda, dvije godine kasnije razišla i sa životnim partnerom Thurstonom Mooreom te se posvetila se solo karijeri, koja je uključivala suradnje i turneje s drugim, manje poznatim bendovima. Napisala je i memoare, ponešto i glumila. Prvo solo singl izdala je prije pet godina, pa onda još nekoliko prije negoli je 2019. na Matador Records izdala hvaljeni „No Home Record“.




Sad već 68-godišnja Kim ne posustaje, jer je upravo objavila singl „Grass Jeans“ u kojem kroz prepoznatljivu noise strukturu provlači pop dinamiku, s tim da njen reski bas zvuči kao onaj Petera Hooka iz ere Joy Division.


Nije riječ o najavi novog albuma, ovog puta je povod humanitarni, sav prihod od prodaje, odnosno striminga singla ide u Texas Choice Fond preko kojeg Teksašankama plaćaju putne troškove za klinike gdje mogu doći do pobačaja s obzirom da je Teksas postrožio zakon o pobačaju i zabranio ga nakon 41. dana trudnoće.


“Često me pitaju može li glazba promijeniti stvari za ljude u političkom okruženju. Dovraga, može… ali potreban je slušatelj, publika da bi to imalo utjecaja” – napisala je Kim Gordon u priopćenju za javnost. “Zato, molim vas, pridružite mi se u pomaganju održavanja prava žene da odabere svoju sudbinu kupnjom ove pjesme i podrškom fondu Texas Choice i njihovim naporima da osiguraju pristup pobačaju za sve. Hvala vam. To znači puno.”