Dan Općine Kostrena

Kostrena slavi tri zaštitnika: Danas otvorenje izložbe Ivana Penzeša Nadalova

Barbara Čalušić

Sutra u 17 sati bit će upaljena blagdanska rasvjeta

Sutra u 17 sati bit će upaljena blagdanska rasvjeta

Blagdanski ugođaj Kostrena će pak dobiti sutra, svečanim paljenjem blagdanske rasvjete u 17 sati ispred Narodne čitaonice u Svetoj Luciji kojem će prethoditi predstavljanje programa Dana Općine i degustacija fritula



KOSTRENA  Retrospektivnom izložbom radova Ivana Penzeša Nadalova, u Narodnoj čitaonici u Kostreni danas počinje obilježavanje Dana Općine Kostrena kojima se obilježavaju tri kostrenska zaštitnika: sv. Barbara, sv. Nikola i sv. Lucija.



Blagdanski ugođaj Kostrena će pak dobiti sutra, svečanim paljenjem blagdanske rasvjete u 17 sati ispred Narodne čitaonice u Svetoj Luciji kojem će prethoditi predstavljanje programa Dana Općine i degustacija fritula pripremljenih po recepturi iz redizajniranog izdanja »Tradicionalne kostrenske kuharice«, suvenira u kojem su recepti napisani na kostrenskoj čakavštini i prevedeni na hrvatski i engleski jezik. U prigodnom fotokutku posjetitelji će se moći fotografirati i tako ponijeti uspomenu iz Kostrene, a uz glazbenu podlogu benda Coffee Shop Acoustic nova blagdanska rasvjeta sutra će osvijetliti brojne lokacije u Kostreni.


Stari običaj


U subotu svetom misom i božićnim koncertom u crkvi sv. Barbare Kostrenjani obilježavaju Barbarinu, a dan kasnije na terasi ispred Narodne čitaonice bit će održana Mića Mikulna. Program počinje u 14 sati plesnom predstavom skupine Ri Dance.
»Sajanje« je stari običaj pomoračke Kostrene vezan uz blagdan sv. Nikole, kada su kostrenski pomorci išli po kućama i prikupljali pomoć za one pomorce koji više nisu mogli ploviti i obitelji koje su ostale bez hranitelja, bit će održano i ove godine, a sredstva se prikupljaju za 9-godišnjeg dječaka iz Kostrene Tina Bešvira, kako bi se u zajedničkoj akciji osigurala sredstva za kupnju invalidskih pomagala.
U ponedjeljak Kostrena slavi Svetog Nikolu, a Općina svoj Dan koji će obilježiti svečanom sjednicom Općinskog vijeća i tom prilikom uručiti zahvalnice i priznanja zaslužnim mještanima. Tjedan kasnije, 13. prosinca, blagdan je sv. Lucije koji se tradicionalno obilježava uz turnir u briškuli i trešeti te podjelu bakalara i svetim misama. Na dan Svete Lucije OŠ Kostrena slavi Dan škole, a ove godine obilježava i 15 godina rada, što će proslaviti otvaranjem nove senzorne sobe.


Stoljeće nogometa




Ove godine obilježava se 100 godina igranja nogometa u Kostreni, a NK Pomorac 1921 dobio je novo pomoćno igralište, te će završna konferencija projekta biti održana 11. prosinca u 10 sati na stadionu Žuknica. U prosincu će kostrenski ugostitelji nuditi posebnu blagdansku ponudu hrane i pića, a Kostrenskom putovnicom TZ Kostrene planira u Kostrenu privući posjetitelje i motivirati ih na konzumaciju hrane i pića. Prilikom plaćanja računa, u putovnicu se skupljaju pečati, a kad putovnica bude popunjena, gosti će za uspomenu dobiti dar s potpisom kostrenskog dizajnera Jurja Zigmana koji je osmislio i blagdanski fotokutak u Žurkovu.