B.1.1.529

Novi soj korone s juga Afrike već stigao u Belgiju: “Ovaj je potencijalno najzarazniji dosad”

Barbara Čalušić

Foto Reuters

Foto Reuters

Postoji mogućnost da od nove varijante nisu zaštićene osobe koje su cijepljene, kao ni oni koji su preboljeli virus



Zbog nove varijante koronavirusa koja se pojavila u Južnoafričkoj Republici, čija je oznaka B.1.1.529, Nacionalni stožer civilne zaštite danas je donio odluku o ograničavanju prelaska državne granice za sve koji dolaze s područja juga Afrike.


Odluka o prelasku granice odnosi se na dolaske iz Bocvane, Lesota, Namibije, Zimbabvea i Konga te znači zabranu ulaska za strance, a za hrvatske državljane uvođenje 14-dnevne karantene i obaveznog testiranja.


Detektiran kod mlade Belgijke


Preporuka će biti donesena i na razini Europske komisije za sve države članice EU-a, a s obzirom na potencijalnu visoku zaraznost nove varijate, kao i njezinu imunoevazivnost, u stanju pripravnosti već je cijela Europa.




Naime, nedugo nakon što je uopće detektirana nova varijanta, zaraza varijantom koronavirusa B.1.1.529 jučer je nakon Južnoafričke Republike, Bocvane i Hong Konga detektirana i kod mlade žene iz Belgije, koja je razvila simptome 11 dana nakon povratka iz Egipta, premda nije putovala u bilo koju drugu zemlju na jugu afričkog kontinenta.


Nije bila cijepljena, niti je ranije bila zaražena koronavirusom, a njezini ukućani zasad su bez simptoma, iako se njihovo stanje prati i bit će testirani.


Varijanta B.1.1.529 osobito je zabrinula svjetske znanstvenike s obzirom na potencijal koji bi mogla razviti u izbjegavanju zaštite koju pružaju trenutno dostupna cjepiva i 50 različitih mutacija u odnosu na ishodišni wuhanski soj koje nova varijanta sadrži.


Ova varijanta ima radikalno drukčiji protein šiljka od onog ishodišne varijante koronavirusa na temelju koje su dizajnirana cjepiva.


Dio znanstvenika već sada strahuje da bi imunoevazinost ove nove varijante pandemiju koronavirusa mogla ponovo vratiti na početak, jer postoji mogućnost da od nove varijante nisu zaštićene osobe koje su cijepljene, kao ni oni koji su preboljeli virus.


Potencijal širenja


– Na razini šiljastog S-proteina je 30-ak različitih mutacija koje mogu utjecati na njegovo širenje, što treba laboratorijski ispitati, zbog čega je izražena zabrinutost brojnih zemalja u svijetu i Svjetske zdravstvene organizacije.


Velik broj mutacija na spike proteinu može utjecati na njegovo vezivanje na receptore, ali i na djelotvornost cjepiva koja su razvijena, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak dodao je kako velik broj mutacija na vezujućoj domeni spike proteina ukazuje na puno veći potencijal širenja, ali je i dalje prerano govoriti o potencijalu nove varijante te je pitanje hoće li se nova varijanta uopće širiti s juga Afrike koji ima oko deset posto cijepljenog stanovništva u zemlje koje imaju daleko veći obuhvat cijepljenja.


Inače, zbog iznimno velikog rasta broja novozaraženih koronavirusom u Belgiji u kojoj se i pojavila nova, potencijalno i najzaraznija varijanta koronavirusa dosad, belgijske vlasti donijele su niz mjera, među njima i zatvaranje noćnih klubova i diskoteka.


– Situacija nije više održiva, rekao je belgijski premijer Alexender de Croo, dodajući da se moraju uvesti nova ograničenja kako bi se usporilo širenje zaraze.


Nova varijata već se reflektirala i na cijenu nafte. Cijene nafte danas su tako na međunarodnim tržištima pale ispod 78 dolara, budući da trgovci strahuju da bi nova varijanta koronavirusa mogla zakočiti oporavak gospodarstva i potražnje za naftom i rezultirati značajnijim viškom u opskrbi.


Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 4,28 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 77,94 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 4,31 dolar nižoj cijeni, od 74,08 dolara.