Okrugli stol

Župan Ernest Petry: ‘Županija vam je snažan suport u borbi protiv nasilja nad ženama’

Marin Smolčić

To je borba u kojoj nam valja ustrajati, a ovdje u Ličko-senjskoj županiji imate  snažnu potporu u županu Ernestu Petryju, saborskoj zastupnici gospođi Aniti Pocrnić Radošević, kao i u brojnim institucijama i ustanova koje se na bilo koji način zalažu za prava žena, rekla je državna tajnica Mađerić



 


 


GOSPIĆ „Jačanje kapaciteta i uloga Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasiilja nad ženama i nasilja u obitelji Ličko-senjske županije“ naslov je Okruglog stola održanog danas u kabinetu župana Ernesta Petryja povodm Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Uz župana  Ernesta Petrryja na ovoj su radionici sudjelovale Margareta Mađerić, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskg sustava, obitelji i socijalne politike, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, pročelnica županijskog Odjela za društvene djelatnosti Valentina Zdunić i članice županijskog tima za  borbu protiv nasilja nad ženama.




U uvodnom dijelu ovoga skupa župan Petry je potvrdio je svoju opredjeljenost i nastojanja Ličko-senjske županije da svojim angažmanom budu oslonac u sprječavanju nasilja nad ženama.


-Bitno je napomenuti da se ovaj dan  obilježava u spomen na tragičnu pogibiju triju  sestara u Dominikanskoj Republici 1960. godine koje je tadašnji diktator ubio jer su bile aktivistice u borbi protiv nasilja. Ova naša nastojanja treba intenzivirati jer nam statistika govori da je u RH svakih 15 minuta događa neki oblik nasilja nad ženama.To nasilje se najviše događa u obitelji ili od strane bivših partnera. Uz snažan suport svih državnih institucija i medija i dalje ćemo se kao Županija zalagati kako bi se iskorjenila ova ružna pojava, rekao je župan Petry.


Državna tajnica  Margareta Mađerić  pozdravila je sve aktivnosti koje se u Ličko-senjskoj županiji poduzimaju kako bi se smanjilo nasilje nad ženama.


-To je borba u kojoj nam valja ustrajati, a ovdje u Ličko-senjskoj županiji imate  snažnu potporu u županu Ernestu Petryju, saborskoj zastupnici gospođi Aniti Pocrnić Radošević, kao i u brojnim institucijama i ustanova koje se na bilo koji način zalažu za prava žena, rekla je državna tajnica Mađerić i navela brojne projekte koji pomažu u ovim nastojanjima.


Organizatorica  današnjeg okruglog stola saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević upozorila je na podatke po kojima smanjenje prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama ne znači da se ta negativna pojava iskorjenila.


-Stvarni broj slučajeva nasilja nad ženama nemoguće je definirati jer se sumnja da je u praksi dva ili tri puta veći. Nalazimo se i u vremenu pandemije koja svojim dugim trajanjem i smanjenim društvenim kontaktima postaje česti uzrok netrpeljivosti, konflikata ili borbom obitelji za egzistenciju, što svakako pogoduje povećanju nasilja nad članovima obitelji, posebno nad ženama. U različitim stresnim situacijama  tada su prve na udaru žene i ostali članovi obitelji.


Zato nam svima treba biti zajednički cilj osvještavanje za prisutnost ovoga problema, uz stalno senzibiliziranje javnosti o činjenici da se nasilje ne događa nekom drugom. Prisutno je u našoj okolini i svakome se može dogoditi, ali ga je i svatko dužan prijaviti, ustvrdila je Anita Pocrnić Radošević dodavši kako su uz žene djeca postala najčešće žrtve obiteljskog nasilja koja onda ciljeloga života nose traume iz obitelji, umjesto da im upravo obitelj pruža najveću sigurnost.