Svjetski dan selilaca i izbjeglica

Izbjeglice i migranti u Rijeci posjetili vjerske zajednice

Mirjana Grce



RIJEKA – U povodu 107. svjetskog dana selilaca i izbjeglica, na inicijativu povjerenika Riječke nadbiskupije za pastoral pomoraca i selilaca (i migranata) mons. Matije Matičića, a u suradnji s Isusovačkom službom za izbjeglice (JRS), prošle nedjelje u Rijeci je boravilo sedamdesetak izbjeglica i migranata iz Sirije, Afganistana i drugih bliskoistočnih zemalja. U riječkoj prvostolnici dočekali su ih mons. Matičić, rektor katedrale, te Jovan Galamić, paroh Srpske pravoslavne crkve u Rijeci i Dženan ef. Čaušević, riječki imam, izvijestio je portal Riječke nadbiskupije.


Goste je s riječkom prvostolnicom upoznao mons. Matičić te za njih, u skladu s epidemiološkim mjerama, organizirao domjenak u katedralnim prostorima. Mons. Matičić, paroh Galamić i imam Čaušević gostima su posvjedočili o međureligijskom dijalogu koji je u Rijeci temeljen na prijateljstvu predstavnika vjerskih zajednica i zajedničkim projektima usmjerenim za dobrobit društva i svakog čovjeka.


– Ovi susreti služe da upoznamo jedni druge, učimo jedni od drugih i obogaćujemo jedni druge. Oni nam služe da Rijeka kao »luka različitosti« bude »luka zajedništva«. Okupljamo se zajedno pod Božjim krovovima – bogomoljama, i ne gledamo ono što nas dijeli, nego ono što nas spaja – to je vjera u jednoga Boga i prijateljstvo, rekao je na kraju susreta mons. Matičić. Nakon zajedničke molitve u riječkoj prvostolnici, gosti i njihovi domaćini uputili su se u pravoslavni hram sv. Nikolaja, a zatim u riječki Islamski centar, izvijestio je nadbiskupijski portal.