Projekt

Bookiraj(se)! omogućuje povratak na tržište rada starijih od 54, evo kako

Ingrid Šestan Kučić

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

Projekt je usmjeren na unapređenje vještina i znanja 50 osoba, od toga 42 osobe starije od 54 godine te 8 osoba s invaliditetom kako bi se lakše integrirali na tržištu rada unutar turističkog sektora. Program osposobljavanja, trajat će 600 sati, odnosno tri i pol do 4 mjeseca teorije te 6 do 7 tjedana stručne prakse u Arriva Travelu



RIJEKA – Čak 50 nezaposlenih osoba Primorsko-goranske županije dobit će priliku besplatne edukacije za voditelja e-bookinga i prodaje te voditelja putovanja, a ta će im edukacija ponovo otvoriti vrata za tržište rada, jer riječ je o projektu Ustanove za obrazovanje odraslih Dante čiji je partner Autotrans d.d. – Arriva Travel.


U projekt pod nazivom »Bookiraj(se)!« uključen je i Regionalni ured Rijeka Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, a kako je pojasnio koordinator projekta i ravnatelj Dantea, Andrej Marušić, edukaciju ranjivih skupina s područja Primorsko-goranske županije sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda i to u iznosu od 1,2 milijuna kuna.


Trajanje 3 do 4 mjeseca


– Ove smo godine potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za dvogodišnji projekt »Bookiraj(se)!« s Ministarstvom turizma. Cilj projekta je povećati zapošljivost ranjivih skupina koje imaju otežan pristup tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz osposobljavanje voditelja e-bookinga i prodaje, odnosno voditelja putovanja, a istovremeno će se provesti i usavršavanje nastavnika te mentora u području andragoške didaktike.




Projekt je usmjeren na unapređenje vještina i znanja 50 osoba, od toga 42 osobe starije od 54 godine te 8 osoba s invaliditetom kako bi se lakše integrirali na tržištu rada unutar turističkog sektora. Svrha projekta je unapređenje kompetencija sudionika zahvaljujući nizu obrazovnih aktivnosti prilagođenih potrebama ciljne skupine te primjena stečenih znanja kroz praktičnu primjenu kod poslodavca partnera, istaknuo je Marušić.


Program osposobljavanja, dodaje, trajat će 600 sati, odnosno tri i pol do 4 mjeseca teorije te 6 do 7 tjedana stručne prakse u Arriva Travelu.


Edukacija i praksa


– Stručna praksa u trajanju od 240 sati provest će se u sedam skupina, a edukacija uključuje i učenje stranog jezika, informatike, marketinga te turističkog zemljopisa i povijesti regije, kao i vještine poslovne komunikacije, prodajne vještine, upravljanje vremenom te upravljanje stresom. Za svaku jezičnu skupinu i osobe s invaliditetom organizirat će se i studijsko putovanje i to na destinacije povezane s jezikom koje uče, a polaznici će moći birati engleski, talijanski i njemački jezik, najavio je Marušić.



Do sredine prosinca na više lokacija u Primorsko-goranskoj županiji održat će se motivacijske radionice, dok će sama edukacija započeti u siječnju. U sklopu projekta Dante će, najavio je Marušić, opremiti i jednu informatičku učionicu, a prema najavi direktorice turističke agencije Arriva Travel Tamare Černeka poželjno je da kandidati imaju srednju stručnu spremu, sklonost prema putovanju i komunikaciji. Navodeći kako Arriva u Hrvatskoj broji 1.400 zaposlenika, vozni park od 600 autobusa te u godini preveze 11,7 milijuna putnika, Černeka je kazala da samo u prosincu agencija ima 50 garantiranih polazaka na adeventske destinacije što znači da radnih mjesta ima.


Novostečena znanja za nezaposlene


No, ima i nezaposlenih kandidata koji udovoljavaju uvjetima, jer prema podacima Regionalnog ureda Rijeka Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, koje je iznio predstojnik Željko Marković, trenutačno je 6.876 nezaposlenih, a njih 27 posto starije je od 54 godine.


– U strukturi nezaposlenih dominira upravo ciljna skupina ovog projekta. Naime, 1.903 evidentiranih nezaposlenih osoba ima više od 54 godine, a među njima je 1.104 koji su u evidenciji više od godinu dana te su ušli u definiciju dugotrajno nezaposlenih. Ovo je prilika za njih, povratak na tržište rada kroz novostečena znanja, zaključio je Marković