Vijećničko pitanje

Vječni problem s divljim parkiranjem u Rijeci. Filipović: ‘Prometni redar samo za Kantridu nije moguć’

Sanja Gašpert

Foto: M. LEVAK

Foto: M. LEVAK

Prometni redari Grada Rijeke pojačali su nadzor te svakodnevno obilaze Ulicu Podkoludricu, kao i odvojak Istarske ulice. Tako su samo tijekom jednog od proteklih tjedan dana izdali 108 mjera protiv počinitelja prekršaja, ističe riječki gradonačelnik Marko Filipović



RIJEKA – Nedostatak parkirnih mjesta jedan je od gorućih problema u Rijeci, a posebno je izražen u ljetnim mjesecima i to na lokacijama, odnosno ulicama koje vode do riječkih plaža ili su u njihovoj blizini. Jedna od takvih ulica je i Ulica Podkoludricu koja se nalazi u blizini Bazena Kantrida, a dijelom je to i Istarska ulica iznad plivališta. Situacija s parkingom na tim je lokacijama posebno pogoršana, nakon što je izgrađeno plivalište Kantrida i nova plaža Ploče. O tom je problemu u svom vijećničkom pitanju Gradu Rijeci pisao i gradski vijećnik Davor Štimac.


Inicijativa građana


– Radi se o uskoj slijepoj ulici koja završava pred malim brodogradilištem. U ulicu se dnevno slijeva više tisuća vozila, što radi dolaska na plivalište, što radi dolaska na plaže Villa Nora i Ploče. Ulica nema drugi izlaz, niti okretište. Tijekom cijele godine svakodnevno dolazi do prometnih zakrčenja, pogotovo u periodu kada su intenzivni dolasci roditelja s djecom na treninge, izvan ljetne sezone u periodu od 16 do 20 sati, a u ljetnim mjesecima tijekom cijelog dana i vikendima. Ključni problem prometne zakrčenosti je nepropisno parkiranje vozila na svim mogućim punktovima ulice, zbog toga prometnica ostaje sužena do te mjere da kroz nju može proći samo vozilo u jednom smjeru, bez mogućnosti mimoilaženja vozila iz drugog smjera. Najveći problem su nepropisno parkirana vozila u donjem dijelu ulice koja započinje od same »Villa Nore«, pa do kraja uz kuću i plažu.


Ulica je vrlo uska u tom dijelu, sva vozila se parkiraju s jedne strane ceste, tako da nastaje veliki problem prohodnosti. Uz »Villu Noru« vozila se parkiraju s obje strane, pa gosti visoko kategoriziranog turističkog objekta trpe svakodnevno, jer sa svojim vozilima ne mogu pristupiti niti izaći s označenih parkirnih mjesta uz kuću, kaže vijećnik Štimac te podsjeća da se na inicijativu građana ove ulice i Mjesnog odbora Kantrida uspjelo nakon višegodišnjih zamolbi 2011. godine ishodovati uvođenje prometnog znaka za zabranu parkiranja od kućnog broja 4 (»Villa Nora«) do kraja ulice, gdje završava pred malim brodogradilištem te se, također, na samu inicijativu građana, uvela naplata parkirnih mjesta u samoj ulici prema prometnoj studiji koju je Grad Rijeka dao izraditi.


Uzaludne zabrane




– No, unatoč znaku zabrane parkiranja i uvođenjem naplate, nije spriječeno nepropisno parkiranje stotina vozila, a komunalni redar i prometni redar vrlo rijetko dolaze u obilazak ulice, uglavnom na poziv samih građana tih ulica. Predlaže se uvođenje stalnog prometno-komunalnog redara za Ulicu Podkoludricu, plaže »Villa Nora« i »Ploče«, kompleks plivališta Kantrida te dijela ulice Istarska, iznad kompleksa plivališta koji su zahvaćeni prometnim gužvama, jer i u tim dijelovima Istarske ulice u kojoj se nalaze autobusna stajališta, dvije benzinske Inine pumpe, market Brodokomerc, građani se također parkiraju nepropisno te zatvaraju i onemogućuju normalan život stanovnika. Veliki problem nastaje i prilikom dolaska interventnih vozila do plaža ili samog trga plivališta, jer hitna pomoć ne može pristupiti plaži ili trgu uslijed vozila koja su parkirana ispred stupica i automatske rampe, a niti proći kroz uski dio ulice, piše Štimac.


U odgovoru Grada Rijeke, gradonačelnik Marko Filipović ističe da je nedostatak parkirnog prostora na području cijelog grada jedan od gorućih problema i to iz objektivnih razloga – gustoće stanovništva, konfiguracije terena te uskih prometnica projektiranih sredinom prošlog stoljeća, a koje danas sve teže primaju sve veći broj automobila.


Snimio: Mateo Levak


Garaža premala


– Kada se tomu pridoda nesavjesno ponašanje pojedinaca i prometna nekultura, ovi problemi postaju još veći, što svakako nije riječka specifičnost. No, nedostatak parkirnog prostora jedan je od onih problema na čijem se rješavanju i iznalaženju kvalitetnih i dugoročnih rješenja neprestano radi. Tijekom sezone kupanja posebice su opterećene prometnice na Kantridi, odnosno kod Stadiona Kantrida, bazenskog kompleksa, na Biviu, kao i one na Pećinama i Kostabeli. Za razliku od drugih navedenih lokacija, u blizini plaže Ploče, u sklopu bazenskog kompleksa, izgrađena je i garaža s obilježenim parkirnim mjestima pod naplatom. Nažalost, garažni kapaciteti nedostatni su u odnosu na sve veće potrebe naših sugrađana i gostiju u ljetnim mjesecima, odnosno tijekom sezone kupanja. O tome svjedoči i činjenica da je garaža kod Bazena Kantrida potpuno popunjena tijekom dana.


Stanari tog dijela grada sasvim sigurno imaju određene probleme, kao i ostali u drugim dijelovima Rijeke, u kojima se također koriste javne gradske plaže i drugi javni sadržaji, bilo sezonski, bilo tijekom cijele godine. Unatoč svemu, opravdanja za neodgovorna ponašanja u prometu i prilikom parkiranja, nema. Prema informacijama koje sam dobio iz Odjela gradske uprave za komunalni sustav, prometni redari Grada Rijeke pojačali su nadzor te svakodnevno obilaze Ulicu Podkoludricu, kao i odvojak Istarske ulice. Tako su samo tijekom jednog od proteklih tjedan dana izdali 108 mjera protiv počinitelja prekršaja, piše gradonačelnik Filipović. Nadalje, dodaje, što se tiče prijedloga da se jedan prometni ili komunalni redar zaduži isključivo za nadzor tih nekoliko ulica Kantride ili tamošnji mjesni odbor, to nažalost, nije moguće prihvatiti. Naime, prometnim redarima opis poslova utvrđen je sistematizacijom, i da bi mogli obavljati poslove nadzora nad nepropisno parkiranim vozilima, temeljem zakona o sigurnosti prometa na cestama, moraju proći osposobljavanje po programu stručnog osposobljavanja na Policijskog akademiji Ministarstva unutarnjih poslova i za to imati položeni ispit. Grad Rijeka ima 13 prometnih redara raspoređenih na terenu u dvije smjene i to od 6.30 do 20 sati.


Prioritetni redoslijed


– Kada govorimo o parkiranju, ljeti su to uz zapadni priobalni dio grada, primjerice i Pećine, a tijekom cijele godine, slične probleme imaju i veća stambena naselja koja su građena prije tridesetak ili više godina kada je u prometu bilo znatno manje automobila, a sama lokacija ne omogućava uređenje dodatnih parkirnih površina, bez rušenja postojećih objekata. Stoga, u odgovoru na vaše pitanje, moram istaknuti da će prometni redari pojačani nadzor u Ulici Podkoludricu obavljati sukladno raspoloživim ljudskim i vremenskim resursima. Prioritet postupanja prilikom nadzora, a temeljem procjena stručnih službi, uvijek imaju prometnice u centru grada koje čine tzv. »prsten protočnosti«, jer se njima odvija najveći intenzitet prometa osobnih, kao i vozila javnog gradskog prijevoza, ističe gradonačelnik Filipović.


Ove godine bez dojava o nemogućnosti ulaska zbog parkiranih vozila

– Otežavajuća okolnost je i u tome što je Ulica Podkoludricu slijepa, bez okretišta, a u nju se svakodnevno slijevaju brojna vozila iz svih dijelova grada. Pritom nepropisno parkirana vozila dovode do zastoja i zbog toga će, kao što je već istaknuto, prometni redari i ubuduće pojačano nadzirati ovo područje, s ciljem poboljšanja prometne situacije. Nadalje, što se tiče samog problema ulaska u pješačku zonu trga ispred bazena ili plaže, promet se odvija neometano. Za istaknuti je da tom zonom upravlja Rijeka sport d.o.o., a tijekom ove godine nije zaprimljena niti jedna dojava o nemogućnosti ulaska zbog parkiranih vozila. Dakle, i ulazak na trg zbog posebnih potreba, kao i na plažu radi obavljanja dostava, odvija se neometano. Ukoliko neko vozilo priječi ulazak na privatni posjed, građani putem besplatnog telefona 0800 5101 mogu pozvati prometne redare i to svakodnevno od 6.30 do 20 sati te će oni izvid obaviti u najkraćem mogućem roku.
Ističemo na kraju da komunalni redari redovito nadziru sve riječke plaže, a pojačano u vrijeme sezone kupanja, pa tako i plažu Ploče i onu ispred »Ville Nore«, ističe riječki gradonačelnik Marko Filipović.