Promocija

Predstavljanje knjige “Fiume fantastika” na 17. Venecijanskom bijenalu

Hina

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Promociju će pratiti niz javnih vodstava izložbenim paviljonom “Togetherness / Togetherless”



Na 17. Venecijanskom bijenalu – međunarodnoj izložbi arhitekture 2021. u sklopu popratnoga programa održat će se predstavljanje knjiga “Fiume fantastika”, priopćilo je u utorak Ministarstvo kulture i medija.


Promocija će se održati u subotu 28. kolovoza u 18 sati u Palazzo Michiel u Veneciji, a organizira je Hrvatski paviljon u partnerstvu s Caparol Hrvatska. Promociju će pratiti niz javnih vodstava izložbenim paviljonom “Togetherness / Togetherless”.


U programu će sudjelovati ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Davor Trupković, zamjenica gradonačelnika grada Rijeke Sandra Krpan, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić – Samaržija, te voditeljica DeltaLaba i članica autorskog tima hrvatskog paviljona Morana Matković.




O knjizi govorit će urednici Idis Turato – kustos hrvatskog paviljona i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Vedran Mimica – profesor na IIT College of Architecture Chicago te Maroje Mrduljaš – autor tekstova i predavač na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.


Njima će se, kako navodi MKM, pridružiti i Ida Križaj Leko – autorica arhitekture i postava izložbe ‘Fiume Fantastika: Fenomeni grada’ te članica autorskog tima hrvatskog paviljona, Deyan Sudjic – direktor emeritus Muzeja dizajna u Londonu i profesor na Lancaster University te Alessandro Rocca – profesor na Politecnico di Milano.


Knjiga ‘Fiume Fantastika’ nastala je kao rezultat istraživanja fenomena grada Rijeke koje je proveo DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture (EPK).


Prva cjelina knjige donosi problemske tekstove strukturirane oko tema izložbenih paviljona koji su dio postava izložbe ‘Fiume Fantastika: Fenomeni grada’ a objašnjavaju fenomene ključne za grad Rijeku. Druga cjelina knjige posvećena je paviljonu “Togetherness / Togetherless” kao svojevrsni odgovor na pitanje kustosa ovogodišnjeg izdanja Venecijanskog bijenala – „How we will live together?“.


Treći dio knjige čini čitanka (reader) Urbanih studija, novoosnovanog specijalističkog studija pri Sveučilištu u Rijeci, gdje su okupljeni tekstovi nastali kao rezultat istraživanja globalnih i lokalnih povijesnih, političkih, kulturnih, ekonomskih i arhitektonskih utjecaja na razvoj grada Rijeke.


Hrvatski paviljon “Togetherness / Togetherless”, član zajednice kustosa nacionalnih paviljona Curators Collective od 27. do 29. kolovoza 2021. sudjeluje kao partner u realizaciji popratnog programa 17. Venecijanskog bijenala – međunarodne izložbe arhitekture.


U danima koji prethode dodjeli nagrade Zlatni lav, zakazanoj za 30. kolovoza, održat će se niz javnih događaja okupljenih pod nazivom “Transnational Midissage” u organizaciji nacionalnih paviljona u Giardinima, Arsenalu i na brojnim drugim lokacijama u Veneciji.


Izdavač knjige je Sveučilište u Rijeci, urednici su Vedran Mimica, Maroje Mrduljaš i Idis Turato, a autori tekstova okupljenih u knjizi su Kristian Benić, Velid Đekić, Tvrtko Jakovina, Vedran Mimica, Davor Mišković, Maroje Mrduljaš, Federico Carlo Simonelli, Luka Skansi, Mojca Smode Cvitanović, Marina Smokvina, Deyan Sudjic i Idis Turato.