Uobičajene greške

Iznenađujuće stvari koje nikada ne biste trebali raditi prije ili nakon brijanja

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Priprema kože prije brijanja toliko je važna.

Prije nego što se počnete brijati, želite imati čistu kožu pa svakako uvijek koristite izvrstan piling… To je od vitalnog značaja za uklanjanje mrtvih stanica kože. Stručnjaci preporučuje zatim nanošenje kreme ili ulja za brijanje, te cijeli proces pratiti bogatom hidratantnom kremom. (Po mogućnosti ona koja ne sadrži vodu.)


To su stvari koje biste trebali učiniti. A sada slijede stvari koje ne biste trebali raditi. Ako obrijete noge, bikini liniju, pazuhe (ili ruke), čitajte dalje kako biste saznali kako spriječiti crvenilo, iritaciju, urasle dlačice i druge uobičajene greške pri brijanju.


Ne dijelite britvice sa svojim cimerom


Ako namjeravate obrijati noge, nemojte ni pomisliti da zgrabite britvicu od cimerice ili cimera. Dijeljenje britvica je veliki “ne” jer se bakterije mogu prenijeti s jedne osobe na drugu i uzrokovati infekciju. Čak i ako ste očajni, znajte da je bolje biti siguran (a možda i malo dlakav) nego žaliti.


Ne preskačite tuširanje


Najbolje vrijeme za brijanje je kada imate vremena za odgovarajuću kupku ili tuširanje. Vlaga i para omekšat će dlačice i olakšati ih uklanjanje.


Nemojte stavljati piling


Taj šećerni piling predivnog mirisa možda vas priziva, ali nakon brijanja nemojte više raditi piling. To može dovesti do povećane iritacije. Budući da brijanje već izvrsno obavlja piling, svako dodatno bit će previše. Ne želite previše agresivno probiti kožnu barijeru. Ključno je omekšati gornji sloj kože kako bi britva lakše klizila.


Ne zaboravite namazati kožu


Ako želite glatko brijanje, ne zaboravite prvo nanijeti neku mazalicu na kožu, a odlično je kokosovo ulje koje će pomoći da britvica klizi glatko. Za dodatnu zaštitu možete koristiti i gel za brijanje.


Nemojte koristiti proizvode koji sadrže alkohol


Kad završite s brijanjem, izbjegavajte nanošenje proizvoda ili losiona koji sadrže alkohol. Mnoge žene pokušavaju riješiti urastanje dlačica i opekline britvicom proizvodima na bazi alkohola koji obećavaju da će ih umiriti, ali umjesto toga na kraju opeku kožu i produže zacjeljivanje tjednima, piše Bustle.


Nemojte skakati u bazen


Ako se namjeravate uvući u kupaći kostim i okupati, brijanje će vam vjerojatno pasti na pamet. No, pokušajte se oduprijeti: bazen i klor nisu ugodni za kožu jer otvorene pore još nisu spremne za to. Mnogo je bolje obrijati se dan – dva prije.


Ne odlazite na plažu


Plaža je još jedno mjesto koje treba izbjegavati nakon brijanja. Sunce i pijesak mogu uzrokovati crvenilo, urastanje dlačica, pa čak i iritaciju koja može dovesti do infekcije. Slijedite gore spomenuta pravila za bazen i obrijte se nekoliko dana prije odlaska na plažu i trebali biste biti spremni.