Rituali ljepote

Tonici: Što su i čine li dobro za našu kožu?

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Tonici koje danas vidite na policama drogerija nisu ono što su bili.

Tonici: što su oni? Što oni rade? Kako ih koristite? Za razliku od ovlaživača i sredstava za čišćenje koji imaju jasnu namjenu, toneri nisu toliko poznati. Ali to ne znači da ne zaslužuju mjesto u vašem režimu njege kože. Kad jednom shvatite kako koristiti ovu tekućinu za toniranje kože u svojoj rutini, više se nećete htjeti vratiti.


Dakle, što je točno tonik (toner)? To je tekuća otopina koja je dizajnirana za upotrebu nakon pranja lica. Možete ga nanijeti rukama ili staviti na blazinicu i prevući ga po koži. Svrha tonika je uravnotežiti pH kože i ukloniti zaostalu prljavštinu i ostatke koje ste možda propustili sredstvom za čišćenje, piše Popsugar.


Tonici koje danas vidite na policama drogerija nisu ono što su bili. Stariju generaciju tonika karakterizirao je njihov izniman učinak isušivanja. Novija generacija tonika, pod utjecajem azijskih rutina njege kože, formulirana je da uravnoteži kožu nakon čišćenja, pripremi je za proizvode koji se nanose nakon toga, pa čak i rješava različita pitanja.


Ovisno o dodatnim sastojcima u formulaciji, neki tonici mogu pomoći smanjiti pojavu proširenih pora, hidratizirati kožu ili posvijetliti promjenu boje. Omogućuju potrošačima da nanose dodatni sloj sastojaka u svoju rutinu njege kože, jer se toneri mogu nanijeti ispod seruma i hidratantnih krema.


Postoje tonici posebno formulirani za one s masnom kožom sklonom aknama, mogućnosti za suhe tipove kože koje traže dodatno pojačavanje hidratacije, pa čak i toneri koji služe dvostrukoj namjeni kemijskih pilinga i pomažu kod finih bora, tamnih mrlja i tragovi akni. Ključ za pronalaženje pravog proizvoda je traženje proizvoda s obzirom na vaš tip kože.