Skromnije izdanje

Najavljena opatijska proslava Dana pobjede, evo čega neće biti, a što će se održati

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel-Ilić

Foto Aleksandra Kućel-Ilić

Predsjednik opatijskog ogranka UDVDR-a Marko Lovretić najavio je da će uoči praznika 4. kolovoza u opatijskoj luci u 8 sati biti odavanje počasti poginulim braniteljima uz tradicionalno polaganje vijenca u more



Svečanog mimohoda po glavnoj opatijskoj ulici uslijed epidemioloških mjera neće biti, a neće se uspjeti realizirati niti defile barki u kojima su trebali biti hrvatski branitelji na potezu od Mošćeničke Drage do Preluka i sastati se na mulu u Opatiji – rečeno je na konferenciji za novinare u Gradu Opatiji.


Međutim, opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin i njegova zamjenica Kristina Đukić te ispred opatijskog ogranka UDVDR-a njegov predsjednik Marko Lovretić i članovi Anto Josipović i Dušan Barković, najavili su da će i u skromnijem i skraćenom izdanju, proslava Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja biti dostojanstvena i trajati 4. i 5. kolovoza.


– Zbog epidemioloških mjera koje ne dozvoljavaju veća okupljanja koja se ne mogu kontrolirati, nažalost ne mogu pozvati sve koji to žele da se uključe u program.




Radi se o pandemijskoj varijanti programa, no mogu reći da Grad Opatija s ponosom stoji iza organizacije manifestacije uz pomoć koje ćemo odati počast svima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, iz kojega se nažalost 16 branitelja s područja Liburnije, a od toga 11 Opatijaca, nije vratilo – rekao je opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin.


Po njegovim riječima, činjenica koja izaziva ponos jest da je više od 90 posto sugrađana s tadašnjeg popisa vojnih obveznika sudjelovalo u Domovinskom ratu.


Predsjednik opatijskog ogranka UDVDR-a Marko Lovretić najavio je da će uoči praznika 4. kolovoza u opatijskoj luci u 8 sati biti odavanje počasti poginulim braniteljima uz tradicionalno polaganje vijenca u more.


U programu će sudjelovati opatijski Zastavni vod. Od 9 sati nadalje će se polagati vijenci i paliti svijeće kod spomenika palim braniteljima kraj Ville Antonio, kod centralnog križa na groblju Opatija te kod spomenika braniteljima u Voloskom.


– Na sam Dan pobjede, 5. kolovoza, u 10 sati će se služiti sveta misa zadušnica za poginule branitelje u crkvi svete Ane u Voloskom, a u 19 sati će na Slatini kod fontane biti intoniranje hrvatske himne, podizanje zastava te će se nazočnima obratiti gradonačelnik Kirigin i opatijski župnik – rekao je Lovretić.


Proslava će se nastaviti uz koncert Radojke Šverko na Ljetnoj pozornici u 21 sat. Također, najavio je Lovretić, 25. rujna je u planu i odlazak branitelja u Liku na mjesta pogibije branitelja iz Opatije tijekom vojno-redarstvene akcije Oluja, a na putu bi ih trebali pratiti i opatijski gimnazijalci.