Ljeto

Opušteni život Cresa odvija se na kilometru gradske rive: “Zbog ovog se isplatilo prijeći 1.400 kilometara”

Walter Salković

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković

Poput nizozemske obitelji koja Cres smatra savršenim mjestom za odmor, većina gostiju večernje sate provodi na rivi, u jednom od 23 lokala u kojima je ovih dana vrlo teško naći mjesto, ili pak radije odabire bogatu ponudu »s nogu« ili proizvode sa štandova Creske butege



Dogradnjom zapadnog dijela creske luke uobičajena večernja šetnica dobila je dodatnih 370 metara te sada šetači imaju na raspolaganju cijeli kilometar rive od starog do novog mula.


Neki su od njih odlučili prošetati prije, a neki nakon večere u creskim restoranima koji nude otočne specijalitete, od plodova mora do janjetine. Drugi su se odlučili na pizzu, hamburger ili kebab u nekoj od pizzerija ili objekata s brzom hranom.


Nakon večere ili čak umjesto nje, može se zastati u slastičarnicama ili na raznim štandovima i zasladiti se sladoledom ili palačinkama te ih pojesti u hodu. Sveukupno su se na tom kilometru rive smjestila 23 ugostiteljska objekta i u njima je gotovo nemoguće naći slobodno mjesto.




Foto Walter Salković


I direktorica Turističke zajednice Sanja Živanović izražava zadovoljstvo dosadašnjim tijekom sezone.


– Od početka godine ostvarili smo skoro 72 % prometa iz rekordne 2019. godine, a u srpnju je taj postotak čak 84 %. Iako kamp u Valunu ove godine nije otvoren, dosadašnji promet kampova iznosi skoro 87 %.


Najviše gostiju dolazi iz Slovenije, Njemačke, Austrije i Hrvatske. Kad pitamo naše goste zbog čega su izabrali našu destinaciju, dobivamo odgovor da se na Cresu osjećaju sigurno, da ih oduševljavaju naše pješačke staze, predivne creske plaže, gastronomija te bogata povijest, kaže direktorica Živanović.


Ne može bez šulčića


Gosti koji posjećuju otok Cres ne biraju ga samo zbog sunca i mora, već kako bi doživjeli i iskusili pravi, izvorni duh destinacije i njezinih stanovnika. Jedna od manifestacija kojom se promiče tradicija i baština je Creska butega, sajam autohtonih proizvoda.


Održava se dvaput tjedno na središnjem gradskom trgu, točnije na starom mulu u luci koji mještani zovu Pišarjola s obzirom na to da se tu nekad davno nalazio javni zahod. Danas je to lijepo uređena javna površina na koju utorkom i petkom lokalni OPG-ovci i obrtnici iznesu svoje rukotvorine i proizvode kako bi ih gosti razgledali, kušali i, naravno, kupili.


Foto Walter Salković


Gabrijela Krizmanić na svom štandu nudi maštovite figurice od fimo mase, okviriće u koje se može upisati ime i neizostavne magnete, a posebno su tražene slike u koje kupac po svom izboru slaže figurice i tako stvara sliku svoje obitelji.


– Gostiju ove godine ima i zadovoljna sam. Vidi se da su ljudi opušteni, a veseli me što ih zanimaju rukotvorine koje nudimo, kaže Gabrijela Krizmanić.


Upravo na Butegi turisti mogu naći najbolje suvenire i uspomene na svoj godišnji odmor i vrijeme provedeno na Cresu. Neke i ne mogu ponijeti sa sobom jer, primjerice, slasne proizvode jednog od najposjećenijih štandova, onog slastičarnice »Margareta«, najčešće konzumiraju razgledavajući ostatak sajma ili šetajući creskom rivom.


Foto Walter Salković


Na tom su štandu najpopularniji proizvod šulčići, tanke lepinjice pržene u dubokom ulju, koje se mogu jesti slatke, slane, začinjene cimetom ili maslinovim uljem i češnjakom, a probao ih je gotovo svatko tko je ikada posjetio Cres.


Na susjednom štandu koji vodi Filip Jedretić ove je sezone hit »tornado potato«, stopostotno prirodni čips od creskog krumpira.


Foto Walter Salković


Oduševljeni Nizozemci


Popularno mjesto za kratak ili duži predah jest vinski bar Miramar gdje se rado opušta nizozemska obitelj Tjon, koja je prvi put na Cresu i ne krije oduševljenje svime što su vidjeli na otoku.


– Sve nam odgovara, temperatura, smještaj, okoliš, a najviše su nas oduševili ljudi koji se jako prijateljski odnose prema nama. Bili smo u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, ali ovo što smo doživjeli u Cresu i Hrvatskoj je nešto jedinstveno.


Foto Walter Salković


I naravno, hrana je ukusna, vino odlično, ovo je savršeno mjesto za ljetni odmor, međusobno se nadopunjuju članovi obitelji Tjon koji će na Cresu provesti nekoliko dana, a prije toga su bili u Istri i na Krku. Od Amsterdama do Kvarnera vozili su se 1.400 kilometara, ali nisu požalili i rado će se opet vratiti.


U fast foodu Hambi, poznatom po kebabu u tortilji, mlađa je populacija, među njima prijateljice Lana iz Siska i Andrea iz Opatije. Gimnazijalki Andrei se posebno sviđa creska povijest i arhitektura, pa rado navraća kod prijatelja na otok, a ovom joj se prilikom pridružila Lana.


Foto Walter Salković


Kao i svi mladi, htjeli bi više večernje zabave, a preko dana se kupaju ili igraju odbojku na pijesku.


Ugostiteljsku je ponudu ove sezone obogatio bar Plavica pomalo neobičnim hamburgerima baziranim na otočnim namirnicama.


Foto Walter Salković


Tu se mogu dobiti juncić i jancić (juneći i janjeći hamburger), potom polpetica od škoja (tuna burger), škirle na baštuniću (kozice na ražnjiću) i drugi zanimljivi zalogaji.


Izvorno maslinovo ulje


Na štandovima Creske butege mogu se naći i razni namazi, džemovi i drugi lokalni prehrambeni proizvodi, od kojih posebno mjesto zauzima ekstradjevičansko maslinovo ulje, prvo u Hrvatskoj s europskom oznakom izvornosti.


Većina se tih proizvoda, u dane kad nema Butege, može kupiti u trgovinama strateški raspoređenim oko središnjeg creskog trga te se također nalaze na ruti večernjih šetača.