Svijet vinila

Pro-ject za 30. godišnjicu postojanja predstavio raskošnu verziju svog kultnog modela gramofona Debut

Tihomir Ivka

Foto: Pro-ject

Foto: Pro-ject

Popularnost Debuta je bila tolika da su mu neki hi-fi novinari kasnije čak pripisivali prilične zasluge za ponovnu popularizaciju gramofonske ploče kao nosača zvuka. U utjecajnom britanskom What Hi-Fiju su bili toliko oduševljeni njegovim omjerom cijene i kvalitete, da su ga proglasili „proizvodom godine“



Ulazak u projekt osnivanja tvrtke specijalizirane za dizajn i proizvodnju gramofona 1991. godine bio je nešto slično kao da se netko sjetio pokretati tvornicu automobila na paru nakon što je Henry Ford na tržište izbacio svoj model T.  Naime, početkom 90-ih prodaja gramofonska ploča je bila u slobodom padu, CD je bio format koji je do kraja tog desetljeća gotovo izgurao vinil s tržišta.


U takvim uvjetima mnogi su gledali Heinza Lichteneggera kao čudaka što se odlučio prkositi trendovima i proizvoditi gramofone u vrijeme kad su ih se ljudi zajedno s pločama rješavali iz kućnih fonoteka. Pro-ject je krenuo kao mala manufaktura u gradiću Mistelbachz blizu Beča prema sjeveroistoku, blizu tromeđe Austrije, Češke i Slovačke. Gramofoni su se dizajnirali u Austriji, a proizvodili u Češkoj u zamrloj tvornici gramofona Tesla kakve mnogi i dan danas kod nas imaju u regalima. Nakon skromnih početaka, situacija se polako počela okretati u korist gramofonske ploče, a onda i zamrle industrije gramofona.


Pro-ject je renesansu vinila koja traje već 15-ak godina dočekao spremno s paletom gramofona, od onih gotovo svima pristupačnih do high-end modela. Danas su proizvodi ove tvrtke dostupni u 80-ak zemalja širom svijeta.




No, Pro-ject je ime stvorio prije svega u nižem cjenovnom razredu. Njihov Debut model koji je kroz godine doživio mnogo inačica, u vrijeme kad se prvi put pojavio 1999., dobio je sjajne ocjene u audiofilskim časopisima. Bio je to minimalistički zamišljen stroj. Na sebi je imao samo jedan gumb (off i on), bio je potpuno manualan, ručicu s iglom se trebalo podignuti i spustiti rukom i kad reprodukcija započinje i kad ploča završava.


Jednostavni i neugledni metalni tanjur na bazi od MDF-a pokretao je motor preko gumenog remena. Da bi se promijenila brzina LP-a od 33,3 okretaja u minuti na 45 za singlice, tanjur se morao skinuti i remen ručno prebaciti na drugi kolut. Ručka je bila ravna i aluminijska, dok je zvučnica bila provjereno kvalitetni izbor u donjoj srednjoj klasi, Ortofon OM5E. Sve zajedno, za cijenu koju je tada prodavan na europskom tržištu za tristotinjak njemačkih maraka, Debut je nudio senzacionalni hi-fi zvuk i brzo postao hit među preostalim ljubiteljima gramofonskih ploča, ali i kod nove generacije koja je ploče s početkom novog milenija tek počela otkrivati.


Popularnost Debuta je bila tolika da su mu neki hi-fi novinari kasnije čak pripisivali prilične zasluge za ponovnu popularizaciju gramofonske ploče kao nosača zvuka. U utjecajnom britanskom What Hi-Fiju su bili toliko oduševljeni njegovim omjerom cijene i kvalitete, da su ga proglasili „proizvodom godine“ u vrijeme kad gramofone gotovo nitko više nije ni proizvodio, a ni puno mario za njih.


Uglavnom, Debut je učinio Pro-ject jednom od najuglednijih i najkomercijalnijih audio tvrtki, pa nije ni čudo da su uz obilježavanje 30 godina tvrtke, prigodno na tržište izbacili upravo poboljšani Debut, sa sufiksom Pro. I dalje je to proizvod koji se drži minimalizma, kako dizajnerski tako i tehnološki, ali ipak na njemu je mnogo poboljšanja koja ga čine superiornim u odnosu na osnovni model.


Debut Pro ima hibridnu ručku od 8,6 inča koja sadrži aluminijske unutarnje cijevi omotane slojem karbona, što bi trebalo dati najbolje rezultate jer aluminij svojim svojstvima prigušuje vibracije dok mu karbon daje visoku krutost, a da pritom ručka ostaje vrlo lagana.


Zvučnica napravljena za ovaj model zove se „Pick it Pro“ i iako iz Pro-jecta kažu da su je sa starim partnerom Ortofonom razvili kako bi dobili  “živahniji i robusniji zvuk velikog dinamičkog raspona”, barem po izgledu ova zvučnica je kopija znanog Ortofonovog modela 2M.


Pro-ject i na ovom modelu ostaje vjeran filozofiji da je remenski prijenos superioran direktnom, pogon s elektronski kontroliranog motora remen prenosi na  tanjur od lijevanog aluminija, a dodatno smanjenje vibracija garantira činjenica da je motor – kao i u mnogih drugih Pro-ject modela – odvojen od postolja gumenim držačima.


S obzirom na bolje materijale, napredniju tehnologiju, ovaj Debut daleko je i u kvaliteti i u cijeni iznad originalnog modela iz 1999. godine. Cijena od 750 eura odaje ambiciju da ga se približi gornjoj srednjoj klasi i ponudi publici koja želi izvući što više dobrog zvuka iz brazdi vinila.