Godina za pamćenje

Riječki GAM-ovci ove godine ostvarili cijeli niz iznimnih rezultata. Čestitamo!

Ingrid Šestan Kučić

GAM-ovci su odlični matematičari, Andrej Čizmarević tako je pozvan na Hrvatsku matematičku olimpijadu / Foto Arhiva NL

GAM-ovci su odlični matematičari, Andrej Čizmarević tako je pozvan na Hrvatsku matematičku olimpijadu / Foto Arhiva NL

Čak 250 učenika GAM-a sudjelovalo je na županijskoj i 31 učenik na državnoj razini natjecanja. Marta Kaluđerović i Andrej Čizmarević proglašeni su za učenike, a Ivan Vuletić za sportaša generacije



RIJEKA  Marta Kaluđerović iz opće gimnazije i Andrej Čizmarević iz matematičke gimnazije učenici su generacije Gimnazije Andrije Mohorovičića, dok je Ivan Vuletić sportaš generacije.


Biologija, robotika…


Svake godine, pa tako i ove, Fakultet elektronike i računalstva GAM-u dodjeljuje zahvalnicu za istaknuti doprinos u obrazovanju studenata i za najbolje rangirane učenike pri upisu na FER, a ove školske godine 250 učenika Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka sudjelovalo je na županijskoj i 31 učenik na državnoj razini natjecanja. Nagrađivani su i nastavnici pa je tako nastavnik informatike Goran Boneta proglašen najuspješnijim odgojno-obrazovnim djelatnikom u županiji, a zajedno s nastavnicom fizike Patricijom Nikolaus, jednim od najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika u Hrvatskoj.



Učenik Marko Drozdek je drugu godinu za redom, zajedno sa svojom ekipom osvojio zlatnu medalju na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca, a jedan od voditelja ekipe bio je i bivši učenik GAM-a, Noa Jelić Matošević. Za tu je školu značajno bilo i natjecanje Ideja godine, na kojem su pobijedili Leo Janković i David Špiljak s aplikacijom koja upozorava na potres, a David Špiljak je postao i član Nacionalnog tima za IBO – International Biology Olympiad, odnosno Svjetsku olimpijadu iz biologije.





Učenik Petar Dušević sudjelovat će pak na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike 2021. godine, a David Vodopija je pozvan na kvalifikacije za sudjelovanje na Međunarodnoj olimpijadi 2022. godine. Zadnjih nekoliko godina učenici GAM-a osvajaju visoka mjesta na Državnim natjecanjima iz astronomije pa je tako ove godine Marta Kaluđerović osvojila 3. mjesto.



Učenik Andrej Čizmarević pozvan je na Hrvatsku matematičku olimpijadu zbog prve nagrade i drugog mjesta na ovogodišnjem Državnom natjecanju iz matematike, dok je učenik Boris Španić pozvan na Hrvatsku informatičku olimpijadu radi osvojenog 5. mjesta na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici.


Boris Španić i Petar Dušević dio su i Školskog tima robotičara kao i Leo Medenčić, Dominik Prpić, Karlo Kajba Šimanić, Karlo Smirčić, Leonardo Šimunović, Matej Tadić i Teo Vozila. Oni su ove godine sudjelovali na Međunarodnom natjecanju robotičara FIRST – online. Tim robotičara GAM-a osnovan je 2018. godine, kada su učenici otputovali u New York na natjecanje. Uslijedilo je natjecanje u Istanbulu, a ove godine robotičari su osvojili 19. mjesto na međunarodnom natjecanju.


Darivatelji krvi


Učenici GAM-a bili su iznimno uspješni i na sportskim natjecanjima te je Nicole Milić bila brončana na Balkanskom juniorskom prvenstvu u Sofiji u štafeti 4×400 metara i to zajedno s Klarom Koščak, Anom Dobša i Rahelom Leščak. Zatim zlatna na Prvenstvu Balkana za juniore i juniorke u Istanbulu u štafeti 4×400 metara zajedno s Lenom Valerijev, Rori Kezele i Helenom Pervan te dvostruko zlatna na Kupu i ekipnom prvenstvu Hrvatske juniora, u utrci na 400 metara i u štafeti 4×400 metara, zajedno s Lenom Valerijev, Rori Kezele i Helenom Pervan. Sportaš generacije, Ivan Vuletić bio je prvi na Kupu i ekipnom prvenstvu Hrvatske u utrci na 3 tisuće metara i treći u utrci na 1.500 metara.


Učenici GAM-a, ove su godine tri puta sudjelovali u akcijama darivanja krvi, dvaput prikupljali namirnice za građane u potrebi, kao i napuštene životinje iz Azila, sudjelovali na Danima frankofonije, Festivalu znanosti, započeli projekt Filmski utorak u suradnji s Art kinom te dovršili projekt Književni svemir Arthura C. Clarkea u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka.