Kako povećati postotak

Potvrde za cijepljene trajat će 10, a ne samo šest mjeseci. Od obaveznog cijepljenja zasad ništa?

Ljerka Bratonja Martinović

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Upitan razmišlja li se možda o tome da oni koji se ne cijepe, a razbole se, sami snose troškove liječenja, odgovorio je kako se u EU-u već razmišljalo o tome, ali u Hrvatskoj za sada ne



ZAGREB – Zbog lošeg odaziva na cijepljenje, edukaciju o važnosti cijepljenja proći će i svi zaposleni u zdravstvu, pa i oni necijepljeni, najavio je jučer ministar zdravstva Vili Beroš. Edukatori će biti stručnjaci koji će predstaviti najnovije spoznaje i odgovarati na pitanja te tako riješiti eventualne nedoumice onih koji se ne žele cijepiti zbog određenih strahova ili pitanja.


Predavanja će biti obavezna jer se odvijaju u okviru edukacije pri zaštiti na radu, istaknuo je Beroš uoči sjednice Vlade pa najavio da će i svim drugim resorima i sektorima sugerirati jednak pristup. Cijepljenost među zdravstvenim djelatnicima je u porastu te je, prema ministrovim riječima, jednom dozom cijepljeno 81,2 posto, a objema 71,9 posto zdravstvenih radnika.


Brzi testovi


– Apsolutno je potrebno, uz kampanju koja traje, u neposrednom kontaktu i komunikaciji naglašavati prednost cijepljenja. Brojni su dokazi da de facto nema smrtnosti u onih koji su cijepljeni, pogotovo u onih cijepljenih objema dozama, poručio je Beroš. Naveo je i kako po podacima HZJZ-a niti jedna cijepljena osoba u Hrvatskoj nije umrla od posljedica bolesti COVID-19, što nedvosmisleno dokazuje da je cijepljenje najsigurnija zaštita od najgoreg ishoda.




Na pitanje novinara koliko je zaposlenih u njegovu ministarstvu cijepljeno protiv COVID-a, Beroš je odgovorio kako ih je cijepljeno manje od 35 posto. »Nisam zadovoljan«, priznao je i najavio da djelatnici Ministarstva zdravstva neće više moći dolaziti na posao bez COVID-potvrde, ali moći će se testirati brzim antigenskim testom prije ulaska. Na pitanje tko će platiti te testove, odgovara da će to preuzeti ministarstvo. Građani koji se iz zdravstvenih razloga ne mogu testirati morat će se pridržavati uobičajenog epidemiološkog okvira. »Kao resorno ministarstvo želimo pokazati da nema dvostrukih mjerila i omogućiti sigurne uvjete rada svim našim djelatnicima«, poručuje Beroš.


U pogledu COVID-potvrda za građane koji su se cijepili među prvima, a uskoro im ističe šestomjesečni rok važenja, Beroš poručuje da će se potvrde za cijepljene produljiti na 10 mjeseci.


Na pitanje preuzima li odgovornost za »fijasko s cijepljenjem«, Beroš poručuje kako svoju odgovornost prihvaća, ali je moraju prihvatiti i oni koji se nisu cijepili jer ne doprinose općem cilju postizanja cijepljenosti, prolongiraju povratak na staro normalno i doprinose mogućem nastanku četvrtog vala epidemije te mogućem produbljenju gospodarske krize.


Upitan razmišlja li se možda o tome da oni koji se ne cijepe, a razbole se, sami snose troškove liječenja, odgovorio je kako se u EU-u već razmišljalo o tome, ali u Hrvatskoj za sada ne. Riječ je, kaže, o širem problemu, koji bi se mogao primijeniti i na pušenje.


Iako se sve češće čuju izjave o mogućnosti uvođenja obaveznog cijepljenja, Beroš veli kako o tome još ne razmišlja premda je priprema zakona spremna.


– Zakon koji definira obvezno cijepljenje je vrlo jednostavan. Treba dodati samo članak koji se odnosi na novu bolest uz 11 postojećih, objašnjava.


Veći interes


Zadovoljstvo blagim porastom broja cijepljenih iskazao je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković, ocijenivši ohrabrujućim što je u srijedu oko 8.000 građana primilo prvu dozu cjepiva. Pripisao je nešto veći interes za cijepljenje i temama o kojima se pred tjedan dana govorilo na Vladi, aludirajući na vijest o uvjetovanju potpora poduzetnicima cijepljenjem.


Građanima koji se dosad nisu cijepili premijer poručuje da imaju jednostavan odabir – cijepljenjem se bira zdravlje i put prema ukidanju ograničenja, a u suprotnom put prema neizvjesnosti, ranom kraju sezone, hospitalizacijama.


U Hrvatskoj je trenutačno na raspolaganju 1,3 milijuna doza cjepiva, ističe Plenković, što znači da svatko tko se danas želi cijepiti to može učiniti odmah, bez ikakvih termina i naručivanja. Dosad je 1,5 milijuna građana cijepljeno najmanje jednom dozom, među njima 1,2 milijuna primilo je obje doze. U srijedu 7. srpnja utrošeno je 27.856 doza cjepiva.