Javna ponuda

Span prva hrvatska IT tvrtka koja u zadnjih 18 godina izlazi na Zagrebačku burzu

Hina

Foto Span

Foto Span

Posljednje tri godine grupa koju čine Span i njegova ovisna društva u Hrvatskoj i inozemstvu (Grupa), bilježi godišnju stopu rasta prihoda veću od 20 posto



Jedna od vodećih domaćih i regionalnih IT tvrtki, zagrebački Span putem javne ponude namjerava prodati 29,5 posto dionica i potom sve dionice uvrstiti na Zagrebačku burzu kao prva IT tvrtka u zadnjih 18 godina, poručili su u četvrtak iz Spana.


Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je odobrila Spanu jedinstveni prospekt u vezi s javnom ponudom i uvrštenjem dionica na uređeno tržište.


Kako navode iz Spana, slijede razgovori s potencijalnim investitorima, među kojima i sa zaposlenicima, uz poseban program kojim imaju prvenstvo u stjecanju dionica kako bi kroz vlasništvo dodatno sudjelovali u budućem razvoju kompanije.




Nakon toga će Span objaviti javni poziv investitorima za kupnju ponuđenih dionica.


“Izlaskom na Zagrebačku burzu želimo osigurati organski rast na postojećim tržištima, ali i nastavak širenja na međunarodna tržišta. Uz nove dioničare i njihovo povjerenje, među kojima će prvi biti naši zaposlenici koji su izgradili Span kakav je danas, dobivamo dodatni ‘vjetar u leđa’.


Ono što je sigurno je da je budućnost digitalna, a mi ćemo nastaviti stvarati najbolja IT rješenja za izazove koji su pred privatnim i javnim sektorom za sigurno i održivo poslovanje”, naglasio je osnivač i predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović.


Posljednje tri godine grupa koju čine Span i njegova ovisna društva u Hrvatskoj i inozemstvu (Grupa), bilježi godišnju stopu rasta prihoda veću od 20 posto, što je dvostruko više od prosjeka IT industrije u Hrvatskoj.


Danas je Span jedna od vodećih hrvatskih IT kompanija po prihodima i jedan je od najvećih izvoznika sa 70 posto prihoda koje ostvaruje na međunarodnom tržištu, a snažno su prisutni na istočno-europskom tržištu, posebice u jugoistočnoj Europi.


Span postoji 28 godina, tijekom kojih se od IT sistem integratora u Hrvatskoj razvio do grupe koja sa 40 međunarodnih partnera posluje s više od 1200 klijenata na 100 tržišta na šest kontinenata, među kojima su i neke od velikih globalnih korporacija (McDonalds, Starbucks), kao i Rimac automobili i Infobip.


Grupu čine tri domaća ovisna društva – Infocumulus, Bonsai.tech i Trilix te sedam ovisnih društava u Sloveniji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Ukrajini, Azerbajdžanu i Švicarskoj.


Zapošljavaju ukupno 500 zaposlenika, koji prosječno posjeduju četiri certifikata i provedu oko 100 sati godišnje na treninzima i usavršavanjima, a osim u zaposlenike Span ulaže i u obrazovanje studenata putem Span akademije.


Po zadnjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), u vlasničkoj strukturi Spana su ponajprije vodeći ljudi te tvrtke – predsjednik uprave Nikola Dujmović ima 35,87 posto udjela u temeljnom kapitalu, Span d.d. drž 31,08 posto dionica, članovi uprave Damir Bočkal i Marijan Pongrac po 7,68 posto, a slijede zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Zvonimir Banek sa 7,53 posto dionica, predsjednik NO Jasmin Kotur s 3,71 posto udjela, itd.