Gruba pogreška

Vozaču i sestri pacijent pred domom u Jelenju pao s ležajem i udario glavom u beton. Dan kasnije je preminuo

P. N.

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Cijeli događaj posljedica je grube pogreške tima saniteta Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, a jedan od aktera bio je i vozač saniteta Marin P., koji je prije šest godina optužen za seksualno napastovanje kolegice na radnom mjestu



Pred ulazom u Dom za starije u Jelenju prije mjesec dana došlo je do tragedije u kojoj je smrtno stradao štićenik te ustanove. Cijeli događaj posljedica je grube pogreške tima saniteta Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, a jedan od aktera bio je i vozač saniteta Marin P., koji je prije šest godina optužen za seksualno napastovanje kolegice na radnom mjestu. Pravomoćno je osuđen, sud je kaznu zatvora preinačio u rad za opće dobro, a izvanredni otkaz nikad nije dobio.


Cijelu priču otkrila je novinarka RTL-ove Potrage Danka Derifaj. Tog se dana radilo o rutinskom zadatku. Vozač i medicinska sestra vraćali su pacijenta s dijalize u Dom za starije u Jelenju. Muškarca su s ležajem izvukli iz vozila. Na nagnutoj površini vozač ga je pridržavao jednom rukom, a sestra ležaj uopće nije držala, pa se zajedno s pacijentom u jednom trenutku prevrnuo i udario u beton. Drugo jutro, od posljedica udarca čovjek je preminuo. U Ministarstvu su za slučaj doznali tek nakon upita Potrage.


“Pacijent je obrađen prema protokolu o traumi glave. CT mozga je pokazao sublateralno i manje subduralno krvarenje lijevo temporalno parijatalno i moguće manje kontuzijsko žarište lijevo temporalno. Uzrok tome je udarac, znači, da je bilo krvarenje unutar lubanje”, rekla je za Potragu specijalizantica na Hitnom prijemu KBC-a na Sušaku Tea Juranić.




Liječnica koja je zaprimila ozlijeđenog 66-godišnjeg pacijenta Borisa Breca, koji je ubrzo nakon primitka na hitni prijem bolnice preminuo, potvrdila je da je uzrok njegove smrti udarac u glavu.


Akter priče Marin P. na svojem radnom mjestu nakon optužbi za seksualno zlostavljanje kolegice nikad nije dobio otkaz unatoč presudi. Vladimir Mozetič izjavio je za RTL da se od otkaza odustalo jer on u međuvremenu nije ponovio kazneno djelo.


Iz Doma zdravlja Primorsko-goranske županije nisu htjeli komentirati slučaj iz Jelenja dok god traje policijska istraga. Iz Ministarstva zdravstva rekli su da ne znaju ništa o slučaju i da će tražiti očitovanje ravnatelja.