Napadač "kockastih"

Bruno Petković tvrdi da je atmosfera u reprezentaciji sjajna: “Jedino što nam nedostaje je rezultat…”

Portal Novi list

Bruno Petković/Foto REUTERS

Bruno Petković/Foto REUTERS

Škotska je prava prilika da pokažemo to svima i onima koji navijaju za nas i onima koji nas kritiziraju - kaže napadač modrih



RIJEKA Napadač Dinama Bruno Petković izašao je ispred novinara koji prate hrvatsku reprezentaciju.


Kako si zadovoljan svojom i igrom momčadi?


– Odigrali smo ispod očekivanja. Govorim generalno o igri, kakve mogućnosti imamo, a što smo pokazali. Nisam na razini koju očekujem od sebe, a vjerojatno javnost očekuje više nego ja, ali ne mogu ne naglasiti da nikad nije izostajalo borbe, trke ni želje, ništa od tih faktora.




Škotska?


– Kretnje i taktičke stvari će biti malo drugačije. Ali nas je tu 26, ne vjerujem da će se netko postaviti da on treba igrati. Imamo momčad koja je iznad svakog pojedinca i tako se trebamo ponašati. Svatko treba imati poštovanje prema kolegama i nikad neću reći da ja trebam igrati.


Možemo li se vratiti?


– Nisam potišten ni tužan, ali ni sretan. Neću ulaziti u nepotrebne konflikte s novinarima, ali atmosfera je fantastična, što zvuči čudno s obzirom na prikazano i na očekivanja javnosti. Ne mogu reći da imamo ikakve probleme u momčadi, družimo se, kolegijalni smo. Sve je na jako dobrom nivou.  Naš je posao da se to vidi vani, jedino je mjerilo teren i to je jedina stvar koja nam fali. Taj rezultat, koji će nam dati veću dozu samopouzdanja. Škotska je prava prilika da pokažemo to svima i onima koji navijaju za nas i onima koji nas kritiziraju.


– Nitko ne bi bio sretniji od mene da je ta lopta ušla. Dosta puta bih napravio lažnjak, kad vidim da stoper ide u blok. Ali nekad sreću treba zaslužiti, a ja možda nisam zaslužio odlučiti tu utakmicu. Na meni je da se nastavim truditi i raditi. Sav trud bude nagrađen, nekad prije, nekad kasnije. Nepotrebno je da se vraćam na to.


Kakva je Škotska?


– Tvrda i čvrsta ekipa. Remi s Engleskom dovoljno govori o njima. Tek ćemo pogledati dublje analize. Vidio sam da djeluju jako homogeno, brane se u čvrstom bloku, istrčavaju kontre s nekoliko igrača. Tu smo da se fokusiramo na sebe, trebamo složiti kako bi što bolje to nama odgovaralo. U tom slučaju kvaliteta bi trebala prevladati.


Kako komentirate izbornikove kritike da se ne biste smjeli izvlačiti daleko od gola?


– Više bi pomagalo momčadi da sam sebičniji, ali ja sam uvijek bio momčadski igrač. Uvijek ću se zalagati za momčad. Nisam predugo u reprezentaciji. Već sam ranije govorio da je nas 26. Ne znam igrača koji bi rekao da ne želi igrati. Kao što se ja nadam, nadaju se i ostali. Ne želim niti sam ikad izrazio nezadovoljstvo niti ću ga ikad izbaciti na vani. Igrač koji nije nezadovoljan kad igra nije ambiciozan igrač niti je ikakav igrač. Ali tu sam u službi momčadi. Nijedan moj potez nikad neće narušiti atmosferu i uvijek ću se zalagati za momčad. Bez obzira na to što bih možda dao drugi doprinos da sam igrao od početka protiv Engleske i Češke, ne želim sebe stavljati u momčad preko medija.


Osjećate li veliki pritisak?


– Pogledajte naš roster i vidjet ćete 26 igrača koji su u klubovima pod ogromnim pritiskom. Pritisak je nešto sa čim se kao javna osoba i profesionalac moraš nositi. Normalno da postoje trenuci kad te kritiziraju, pritišću i to ti nekad dođe do glave. Međutim, pritisak je, ako ga pretvoriš u nešto pozitivno, jako dobra stvar. U Dinamu moraš konstantno biti na razini , a kako je tek Luki Modriću u Realu. Navijači očekuju jako puno, dečki su u Rusiji postavili letvicu visoko. Teško je držati taj ritam i ispuniti očekivanja javnosti. Ali svjesni smo toga, profesionalci smo. Nalazili smo se u takvim situacijama i Škotska će dati puno odgovora – rekao je Petković.