Svečanost

SPORTAŠI DESETLJEĆA PGŽ Pejčić i Barać laureati, tri legende primile nagradu za životno djelo: “Ovo nije došlo preko noći”

Valentina Prokić

JEDNOSTAVNO NAJBOLJI - Snježana Pejčić i Samir Barać/Foto M. LEVAK

JEDNOSTAVNO NAJBOLJI - Snježana Pejčić i Samir Barać/Foto M. LEVAK

Strijelkinja Snježana Pejić i vaterpolist Samir Barać najbolji su sportaši, dok je Vedran Dumenčić proglašen najuspješnijim sportašem u kategoriji osoba s invaliditetom. Kuglačicama Mlake i Primorju EB nagrade u ekipnim sportovima



RIJEKA Zajednica sportova Primorsko-goranske županije na prigodnoj je svečanosti podijelila nagrade najuspješnijim županijskim sportašima, ekipama i školskim sportskim društvima desetljeća. Strijelkinja Snježana Pejić i vaterpolist Samir Barać najbolji su sportaši, dok je Vedran Dumenčić proglašen najuspješnijim sportašem u kategoriji osoba s invaliditetom.


NAGRADE U PRAVIM RUKAMA - Dobitnici ispred Kontinentala

NAGRADE U PRAVIM RUKAMA – Dobitnici ispred Kontinentala/Foto M. LEVAK


Karijera Snježane Pejčić traje već 27 godina, a najboljom sportašicom PGŽ-a u proteklom je desetljeću proglašena čak pet puta. Karijera u bazenu Samira Baraća trajala je do njegove 41. godine, a danas je predsjednik najuspješnijeg sportskog kolektiva desetljeća VK Primorje EB.


– Trening, trening i samo trening, to je sport. Nešto nepredvidivo, nešto predivno i ako mogu prenijeti mladim generacijama bar dio toga, to ću i učiniti, a jednako tako želim zahvaliti svima koji rade u sportu. Sport čini život boljim i sport čini nas boljim – rekao je Samir Barać.




Nagrade za životno djelo primile su tri legende svaka u svojem sportu – nogometaš Marijan Brnčić, karatist Miroljub Berak te Žarko Despot, koji je proveo 45 godina na raznim dužnostima u skijanju, a danas se priklonio jedrenju.


Tri legende


– Svako od nas ima specifičnu sportsku priču u različitom sportu. Ove nagrade nisu došle preko noći, već se to kuhalo neko vrijeme dok konačno nismo isplivali na površinu. Ovo je ujedno zahvala sportašima, volonterima, sportskim djelatnicima koji su svi zapravo dio ove nagrade jer bez čijeg djelovanja mi danas ne bi bili laureati – rekao je Žarko Despot u ime trojice nagrađenih.


Pozitivan primjer svima

Predsjednik ZSPGŽ-a Veljko Karabaić rekao je kako je Zajednica sportova u razdoblju od 2017. do 2021. godine od Županije kroz sustav javnih potreba dobila 23,74 milijuna kuna, što je 4,75 milijuna kuna godišnje.
– Sustav sporta nam je uređen i stabilan te smo pozitivan primjer svim županijama jer su nam izdvajanja za sport tri puta veća nego u ostalima. Pandemija se negativno odrazila na sport, ali mi smo ostali jedina županija u kojoj je sport nastavio imati punu podršku koja se čak i povećala za 25 posto, sa četiri na pet milijuna kuna. Osim toga, intenzivno se radi na sportskoj infrastrukturi širom županije – rekao je Karabaić.

Nagrade u ekipnim sportovima otišle su u ruke Kuglačkog kluba Mlaka, koji su predstavljali Tonči Mikac, Lores Agotić te dvije kuglačice, Nika Grubišić i Marina Bašić Palković, te Vaterpolo klubu Primorje Erste Bank. U ime vaterpolista nagradu je preuzeo član uprave Damir Glavan u pratnji dvojice igrača, kapetana Darija Rakovca i Marka Blažića.


ŽIVOT POSVEĆEN SPORTU - Marijan Brnčić, Miroljub Berak, Žarko Despot i Veljko Karabaić

ŽIVOT POSVEĆEN SPORTU – Marijan Brnčić, Miroljub Berak, Žarko Despot i Veljko Karabaić/Foto M. LEVAK


U školskom sportu osnovnih škola najuspješnije je u proteklih deset godina bilo Školsko sportsko društvo Kozala, dok je među srednjim školama najbolje Školsko sportsko društvo Dominik Savio. Nagrade su iz ruku novog opatijskog gradonačelnika te dopredsjednika ZSPGŽ-a Fernanda Kirigina primili ravnateljica škole Kozala Kim Anić te ravnatelj klasične Salezijanske gimnazije Dragutin Detić.


Podrška HOO-a


Svečanosti proglašenja nazočili su zamjenica župana PGŽ-a Marina Medarić, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan, ravnatelj Akademije HOO-a Saša Ceraj te dvoje pročelnika za sport Sonja Sišić iz PGŽ-a te Zdravko Ivanković iz Grada Rijeke.


– Čestitke Zajednici sportova PGŽ-a jer su našli način kako ispromovirati sport koji je sastavni dio županije i sastavni dio života njenih stanovnika. Podršku HOO-a ćete uvijek imati jer vaš trud i zalaganje su u konačnici i moj uspjeh. Hvala svima i iskrene čestitke laureatima – rekao je glavni tajnik Krajač koji je imao čast uručiti nagrade u ekipnim kategorijama.


Zamjenica župana Marina Medarić najavila je nastavak potpore Zajednici sportova.


– Pratit ćemo sport od najmlađih do najstarijih kategorija te kroz infrastrukturu kao i dosad. Nagrađeni sportaši su pokazali da nije u pitanju samo talent, već da su potrebni i volja i trud kako bi se ispričala najbolja sportska priča – rekla je zamjenica župana.


Predstavljen je i tradicionalni sportski godišnjak, njegovo 15. izdanje, koje je prema riječima lektorice Marije Gračaković koja je pročitala sve tekstove na 390 stranica više okrenuto ljudima u sportu te njihovom znoju i suzama uloženim u rezultate nakon kojih su ipak ponosno stajali na postolju.