Divan projekt

Počelo jedinstveno jedriličarsko druženje: “S vjetrom kroz tišinu” od Opatije do Cresa i natrag

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Grad Opatija

Foto Grad Opatija

Nakon revijalnog dijela sudionici su krenuli put Cresa gdje će boraviti dva dana, uz prigodno druženje i edukacije te se u srijedu vratiti u Opatiju



U opatijskoj luci počelo je jedriličarsko druženje »S vjetrom kroz tišinu« koje se do 16. lipnja održava 19. godinu za redom, a ove godine prvi put sa startom i ciljem u Opatiji.


Održano je i revijalno jedrenje gluhih osoba, uz podršku učenika Centra za odgoj i obrazovanje iz Rijeke i njihovih roditelja.


Nakon revijalnog dijela sudionici su krenuli put Cresa gdje će boraviti dva dana, uz prigodno druženje i edukacije te se u srijedu vratiti u Opatiju.




U organizaciji je pomogao Jedriličarski klub Opatija koji je ustupio svoje jedrilice i skipere.


– Cilj je gluhima i osobama s invaliditetom ponuditi mogućnost sudjelovanja u aktivnostima na moru, za potrebe kojih su nastali i neki potpuno novi elementi znakovnog jezika potrebni za jedrenje – kazao je Damir Herega, jedan od idejnih začetnika ovog projekta.


Nada se da se ovako može razviti i jedan novi turistički sadržaj jer osobe s invaliditetom žele uživati na moru, ali će doći samo ondje gdje za njih postoje adekvatni uvjeti.


– Želim vam ugodan put i dobar vjetar do Cresa i natrag. Izuzetno je važno raditi na uključivanju osoba s invaliditetom u život zajednice.


Zahvaljujem organizatorima i Jedriličarskom klubu Opatija te naglašavam da će i Grad Opatija uvijek rado podržati ovakve projekte – kazao je gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.


Ovaj jedinstveni projekt jedriličarskog druženja započeo 2003. godine. Idejni su mu začetnici Damir Herega iz Udruge nagluhih i gluhih PGŽ-a i Slobodan Banašin iz Udruge skipera Jadrana. Do sada je bio organiziran na Lošinju, u Nerezinama te Kraljevici.