VELIKA FIUMANKA

Danas u podne ispred Riječkog lukobrana starta najveća kvarnerska regata – 22. izadnje Fiumanke

Denis Frančišković

Fiumanka

Fiumanka

Moglo bi biti jako zanimljivo u natjecateljskom dijelu regate. Nikad nismo imali toliko maxi jedrilica i prvi put je nekako Fiumanka najneizvjesnija bez obzira na veličinu Portopiccola kao prvog favorita. Najave slabijeg vjetra otvaraju šansu konkurenciji - kaže Davor Perović



RIJEKA Puna jedra događanja na ovogodišnjem riječkom prazniku jedrenja, njegovom 22. izdanju, kulminirat će danas na moru ispred Rijeke već znanom Velikom Fiumankom. Iako pandemija korone još u potpunosti nije obuzdana, cijelo događanje vraća se u stare, »normalnije« okvire. Regata je opet u vrijeme dok Rijeka slavi svog zaštitnika svetog Vida, nasuprot prošlogodišnjem u rujnu, a sve skupa opet dobiva važan međunarodni karakter.


Regatni ured već je od četvrtka otvoren na putničkom Terminalu, a kao i prethodnih godina, regata je besplatna za sve sudionike čije posade uz majice besplatno dobivaju i vez u riječkoj luci.


– Prijave idu bolje nego inače, ali to ne mora ništa značiti jer su sve online. U petak do podne imali smo oko 120 prijava, a svaka takva prijava mora biti potvrđena u Regatnom uredu – kaže Davor Perović, prvi čovjek Fiumanke. – Puno više ćemo znati danas ujutro i do početka starta same regate, koji je kao i obično točno u podne. Mislim da možemo planirati preko sto brodova.


Kujundžić, Puh, Bambi…




Ove godine kao nikad do sada ojačala je konkurencija među maxi krstašima.


– Dolaze svi najavljeni osim slovenskog CleanSport Onea jer dečki koji su tu jedrili jednostavno su prebačeni na Portopiccolo, najveći brod koji dolazi. Imamo jedan maxi krstaš manje nego što smo planirali, što znači da ćemo ih imati sedam, a ne osam. Portopiccolo Prosecco Doc iz Italije sa skiperom Claudiom Demartisom, pobjednik prošlogodišnjeg Venezia Maxi Chalenga, sa svojih 29 metara definitivno je prvi favorit. No, s obzirom na prognozu, odnosno najavu laganog vjetra, puno toga je moguće. Može odlučiti mali reful ili nešto slično. A onda tu svoju šansu svakako vide primjerice Maxi Jena. Tu su Shining sa Željkom Perovićem i Toto Travel, a ne treba zaboraviti niti Adriatic Europu, Dušan Puh uvijek može nešto smisliti i iznenaditi. Naravno, ne treba zaboraviti niti Molo longo s Rajkom Kujundžićem i Generalija. To su jedrilice koje po slabijem vjetru jako dobro mogu parirati ostalima. Za kormilom ClubSWan-a 36m ACI-jeve jedrilice naći će se i Ivan Kljaković Gašpić Bambi – dodaje Perović.


Ovogodišnja Fiumanka mogla bi biti specifična posebno u okršaju velikih krstaša i brzih brodova. Prije svega zbog najave slabijeg vjetra koji proširuje konkurenciju u borbi za pobjedu.


Obiteljski krstaši


– Definitivno bi moglo biti jako zanimljivo u natjecateljskom dijelu regate. Nikad nismo imali toliko maxi jedrilica i prvi put je nekako Fiumanka najneizvjesnija, bez obzira na veličinu Portopiccola kao prvog favorita. Tu prije svega mislim na uvjete, kad bi u pitanju bio jak vjetar, dužina vodene linije odlučuje, no najave govore o vjetru između pet i sedam čvorova pa su prognoze nezahvalne. Lako je moguće da pobijediti i brod od deset metara – tvrdi Perović koji, kao i ljudi iz Organizacijskog odbora, mogu itekako biti zadovoljni u kojem smjeru ide organizacijski dio događaja s obzirom na korona-uvjete.


– Jako smo zadovoljni, prije mjesec dana čuo sam se s brojnim ljudima iz svijeta jedrenja i skupljao mišljenja što možemo učiniti. Odaziv je bio jako dobar i zadovoljni smo povratnim informacijama, ne samo maxija, nego i obiteljskih krstaša. Od međunarodnih posada to su uglavnom ove najveće posade jer oni ipak moraju imati testove ili biti cijepljeni, zadovoljiti COVID-uvjete – informira čelni čovjek Fiumanke.
U sklopu glavne regate održava se i prilagođena jednodnevna Medijska regata čiji je suorganizator Hrvatska radiotelevizija.


– Medijska regata okupit će šest brodova. Voze svi na istim brodovima tipa Jeanneau. To su posade HRT-a, Novog lista, Kanala Ri, Nove TV, Novineta i Radio Rijeke. Oni praktički voze obiteljsku grupu unutar Velike Fiumanke, znači do bove ispred Kostrene pa nazad – zaključuje Perović.


Windsurfovi, SUP Fiumanka, Rotary regata…

Kao dio programa Fiumanke, a u suradnji s Riječkim sportskim savezom, danas i sutra jedrit će windsurfovi, a sutra će se održati i premijerna SUP Fiumanka te humanitarna Rotary regata u suradnji s Rotary klubom Rijeka. Ujedno će se predstaviti i Marotti Windsurf Centar te rad Veslačkog kluba Jadran.