Ne pokušavajte ovo

S dolaskom toplijeg vremena u Lici sve sve više zmija. Naš novinar svojim je rukama ulovio poskoka dugog 91 centimetar

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Uz rijeke Novčicu i Bogdanicu žitelji Gospića su ovih dana susretali »šarke duge oko dva metra«. Osim činjenice po kojoj su »u strahu velike oči«, to su najčešće bili susreti gdje su na šetnicama uz rijeke lijeno ležale bezopasne bjelouške i vodenjače



GOSPIĆ – Lipanj je mjesec kada je diljem Like započela košnja, intenzivirali su se izleti, branje cvijeća za ukrase i čaj, radovi u vrtovima…


Isto tako su se intenzivirali i susreti s gmazovima, pri čemu su oni sa zmijama česti, nepopularni i potencijalno opasni. Brojni su građani u strahu zvali ovih dana vatrogasce, policiju, veterinare ili službu 112 tražeći pomoć u ovakvim situacijama.


Bezopasne vrste


Nasreću, paniku su uglavnom izazvale bezopasne vrste zmija koje su se zavlačile u podrume ili drvarnice tražeći miševe, svoju omiljenu hranu. Uz rijeke Novčicu i Bogdanicu žitelji su Gospića ovih dana susretali »šarke duge oko dva metra«. Osim činjenice po kojoj su »u strahu velike oči«, to su najčešće bili suresti gdje su na šetnicama uz rijeke lijeno ležale bezopasne bjelouške i vodenjače. Okolne livade pretežito nastanjuju šare poljarice i bjelice.





Gdje god ima malo kamenja, mogući su susreti s poskokom, najotrovnijom zmijom europskog areala. To je zmija iz roda ljutica, jedina vrsta čiji ugriz može biti smrtonosan. Zateći ćemo ga ponekad i u vrtovima i na košanicama. Poskoci ondje ne žive stalno, već su u potrazi za hranom. Na jelovniku su im miševi, rovke i voluharice, a u blizini grmlja u ovo doba godine penju se grane i na gnijezdima vrebaju ptice.


Panika zbog bjelouške


Mnogi izletnici i lovci skloni su podcjenjivanju opasnosti od poskoka. Osobito kada je riječ o manjim primjercima. Treba znati da su poskoci »naoružani« otrovnim žlijezdama i zubima čim se okote jer su ujedno i jedina zmijska vrsta na ovim prostorima koja se ne liježe iz jaja. Čak vas i takvi »malci« mogu ugristi i izazvati bolne simptome slične onima kada čovjeka ugrizu veći primjerci Vipere ammodytes.



Ovih je dana u Gospiću paniku izazvala jedna bjelouška duljine skoro 20 centimetara. Pojavila se iz trave u naselju Brioni nadomak rijeke Novčice. Vjerojatno je na svijet došla tek kojih desetak metara dalje.


Ipak, vrijedi ponoviti još jednu opomenu svima: zmije je nabolje zaobilaziti i svakako ih ne dirati!