Važan projekt

Grad Vrbovsko ima recept za demografski i turistički razvoj

Ovih je dana započela izgradnja jaslica koje bi trebale pomoći u donošenju odluke o ostanku ili pak dolasku mladih obitelji u Vrbovsko, a obnovom i dogradnjom Kuće Mance Vrbovsko će dobiti mali kulturno-povijesni centar zanimljiv izletnicima, ali i domaćim ljudima



VRBOVSKO – Poduzeće »Polting« ovog proljeća i ljeta, a bit će tako i do jeseni, na području Grada Vrbovskog realizira poslove dvaju pažnje vrijednih projekata koji će ovom području u bliskoj budućnosti donijeti puno zadovoljstva i koristi. Posao koji su započeli ovih dana je dogradnja jasličke jedinice kapaciteta dvadesetak djece i to neposredno uz postojeću zgradu Dječjeg vrtića »Bambi«.


Radovi bi trebali biti gotovi do listopada ove godine, govori gradonačelnik Mufić.


Napokon jaslice


– Vrbovsko, kao jedna od većih goranskih gradskih sredina, ima vrtić već 40 godina, a sad ćemo prvi put imati jaslice što je velik doprinos demografskoj politici jer će svakako pripomoći mladim obiteljima u odluci da ostanu ili dođu živjeti na naše područje. Podsjećam, financijsku konstrukciju od 1,7 milijuna kuna osigurali smo tako što je Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo 800.000 kuna, amandmanom Ivice Kneževića na županijski proračun osigurali smo dodatnih 500.000 kuna, a sve ostalo do konačnih 1,7 milijuna kuna, a to znači nešto više od 400.000 kuna, osigurat će Grad Vrbovsko iz svog proračuna.




Po završetku radova slijedi opremanje tog prostora budućih jaslica, a u siječnju naredne godine bit će održani i prvi upisi što znači da će tijekom 2022. godine jaslice početi s radom, govori gradonačelnik Mufić dodajući da će tijekom ove godine na zgradi vrtića početi i radovi vezani za postavljanje fotonaponske elektrane na krov čime će, uz pomoć Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, biti stvoreni takvi uvjeti da će troškovi električne energije u Dječjem vrtiću »Bambi« biti znatno manji od sadašnjih, govori Mufić.
Drugi posao, koji traje već nekoliko mjeseci pa je golim okom vidljiva izmjena stanja, jest onaj vezan za obnovu nekadašnje Kuće Mance, odnosno dogradnju novih objekata u njezinoj blizini, u kompleksu koji će uskoro ponuditi pažnje vrijedne sadržaje koji će istodobno korist donijeti i turizmu ovog kraja, ali i kulturi te proučavanju povijesti i tradicije.




Samoodrživ kompleks


Riječ je o 6,7 milijuna kuna vrijednom projektu EU-a kojim će biti obnovljena ljudima ovog kraja jako dobro poznata Kuća Mance, u kojoj će biti smješteni sadržaji vezani za povijest i tradiciju vrbovščanskog kraja. Vani će pak biti uređena tri objekta koji će omogućavati kulturna i zabavna druženja, a gradi se i parkiralište. Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić ističe da je cilj svih tih poslova za koje su osigurana bespovratna sredstva EU-a stvoriti mali kulturno-povijesni centar, kompleks koji mora postati samoodrživ.


– Cilj nam je stvoriti sadržaje koji će raznovrsnošću privlačiti izletnike i turiste na naše područje te će usto biti zanimljivi i domaćim ljudima. Namjera je osigurati sadržaje koji će, primjerice, biti pogodni za posjete turističkih autobusa, odnosno stvoriti uvjete da se ovdje može uživati u različitim priredbama. Svi poslovi idu po planu, a iz fondova EU-a dobili smo predujam od 3 milijuna kuna što nam je itekako koristilo. Štoviše, ovaj se projekt polako širi pa ćemo mu, uz manja ulaganja iz gradskog proračuna, dodati još neke sadržaje, najavljuje gradonačelnik Mufić.


Sredstva EU-a u visini dvaju izvornih proračuna

Koliko su u Gradu Vrbovsko uspješni u kandidiranju za sredstva iz fondova EU-a, najbolje se vidi iz činjenice što će tijekom ove godine na području Grada Vrbovskog biti realizirano poslova u vrijednosti od oko 27 milijuna kuna vezanih za različite projekte kao što su Kuća Mance, vodovod Senjsko – Stara Sušica, izgradnja reciklažnog dvorišta…
To su, ističe gradonačelnik Mufić, gotovo puna dva izvorna proračuna Grada Vrbovskog, a vrijednost tih sredstava raste ako se zna da je riječ o bespovratnim sredstvima.