Središte za razvoj vođa 'Marko Babić'

Budući hrvatski vojni vođe krenuli na završnu 34-satnu hodnju od Udbine do Knina

Marin Smolčić

Ova hodnja duga 88 kilometara i završna je faza njihove šestotjedne obuke pod motom „Znoj štedi krv“, a završava usponom na  kninsku tvrđavu, gdje će polaznicima biti uručene značke



 


UDBINA SAD imaju West Point, „tvornicu generala i vođa“, a Hrvatska vojno učilište ‘Marko Babić’, službenog naziva Središte za razvoj vođa. U praskozorje, jutros točno u 5 sati ispred multifunkcionalnog tornja ovog učilišta  u Udbini na teren su krenuli polaznici 2. naraštaja Obuke za razvoj vođa na završnu 34-satnu hodnju od Udbine do Knina.


Ova hodnja duga 88 kilometara i završna je faza njihove šestotjedne obuke pod motom „Znoj štedi krv“, a završava usponom na  kninsku tvrđavu, gdje će polaznicima biti uručene značke. Prva dionica trase završila je usponom po križnom putu do Crkve hrvatskih mučenika u Udbini. Kod crkvice Svetog Marka groba gdje je 1493. godine tragično okončana Krbavska bitka. 




Čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika u Udbini Josip Šimatović pri tome je zazvao Božji blagoslov sudionicima ove završne obuke i pozvao je novi naraštaj vođa da slijede ideal vojničke časti i motivirao ih riječima da će onaj koji dobro sluša svakako i dobro zapovijedati.


Tradicionalno su im darovane krunice kao simbol vjere i ljubavi prema domovini, po uzoru na hrvatske branitelje koji su ih imali uza sebe tijekom Domovinskog rata. Današnja dionica hodnje duga je 56 kilometara završit će taborovanjem, a sutra bi se trebala okončati dolaskom u grad Knin.