Tihana Tomičić

Birači znaju sve

Tihana Tomičić

Nije u retorici sve. Nešto je i u šoldima, i u radu

placeholder


Iako nam »dobro uvježbani lažov« i »bjelosvjetski prevarant« pomalo skreću pažnju s bitnoga, iako obojica obilaze Hrvatsku i vode kampanju, srećom se u pozadini ipak u Hrvatskoj odvijaju i neke malo ozbiljnije i normalnije stvari od same kampanje za Vrhovni sud i za lokalne izbore. Dok se njih dvojica (podaci poznati redakciji) međusobno časte, i to tako da međusobne uvrede već počinju sličiti na stihove tipa Jelena Rozga, život srećom teče normalno dalje. Dok su njih dvojica »hodajuća nevolja« i »školovani prevarant«, neki drugi ljudi za to vrijeme vrijedno i predano rade da sačuvaju svoje poslove i core-businesse. A je li to u ikakvoj mjeri zasluga nekog od njih dvojice NN-a, to će prosuditi birači na izborima. Već za četiri dana.


Za to vrijeme, najnovije proljetne prognoze Europske komisije dobre su za Hrvatsku, koja se nalazi među četiri zemlje koje će imati najveći rast. Naime, Europska komisija je u jučer objavljenim ekonomskim prognozama blago smanjila procjenu rasta hrvatskoga gospodarstva za ovu godinu, na 5 posto, ali i znatno povećala procjenu za iduću godinu, na 6,1 posto, kada bi hrvatski BDP trebao premašiti razinu od prije krize izazvane pandemijom koronavirusa.


Za to vrijeme, u riječkom »3. maju« jučer je na navoz položena kobilica za novi Scenicov polarni kruzer, »Eclipse II«, visokosofisticiranu i gotovo 170 milijuna eura vrijednu novogradnju kojom se u riječkom brodogradilištu konačno prekida razdoblje od duge četiri godine otkad je posljednji put položena kobilica za neki novi brod. Scenic grupa i njezin vlasnik Glen Moroney planiraju cijeli projekt od čak 860 milijuna eura, a riječ je o desetogodišnjoj poslovnoj suradnji.




Za to vrijeme, British American Tobacco (BAT) najavio je u srijedu ulaganje od 200 milijuna kuna u proizvodnju nove kategorije grijanih duhanskih proizvoda, a istaknuo je i važnost novog logističkog centra u Rijeci. Povećanje kapaciteta u Kanfanaru pomoći će BAT-u da zadovolji rastuću potražnju za grijanim duhanskim proizvodima (THP) u Europi i sjevernoj Africi, priopćeno je, što bi u prijevodu značilo garanciju da američki proizvođač trajno ostaje u Istri i Hrvatskoj. S obzirom na to da je još prije samo nekoliko mjeseci bilo riječi o tome da bi BAT mogao napustiti ovu regiju, a što je pravovremeno prevenirano i zaustavljeno, ova je vijest tim važnija za hrvatsko gospodarstvo, a posebno za zapošljavanje u Istri.


Za to vrijeme, kad se svemu doda još i dovršetak gradnje Pelješkog mosta prije ugovorenih rokova, kao i ogromne najavljene investicije u riječku luku uz nastavak gradnje ceste D403, tada se dnevnopolitičke svađe između dva brda doista čine najmanje važnima.


Za to vrijeme, cijepljenje populacije napreduje prema planu, doza ima dovoljno, nabavljeno je više milijuna doza i cijepljenje se odvija i vikendom, i još malo pa počinju i probni partyiji.


Nazivali ih izbornom kampanjom ili ne, bit je u tome da će ove predizborne tenzije u kojima Pantovčak naziva Banske dvore »dobro uvježbanim lažovima s certifikatom osuđene kriminalne organizacije i privatnom podukom iz spinanja i manipuliranja«, dok obrnuto poručuju da »prevarant prodaje bozu«, proći za nekoliko dana. Najkasnije 30. svibnja, kad se održava drugi krug izbora. A iza svega će ipak ostati projekti, biznis, investicije, poslovi, radna mjesta. I dobro je da je tako. Jer, nije u retorici sve. Nešto je i u šoldima, i u radu.


A na biračima je da prepoznaju tko je u kampanji, tko druka za čiju boju, a tko ozbiljno radi i za sobom ostavlja opipljive rezultate. Svatko tko misli da su birači slijepi, ili nedajbože glupi, taj se uvijek i bez iznimke prevario. Birači prate sve