GRADSKI BLAGDAN

Svečana akademija u povodu 3. maja: Antifašizam je vrijednost koja se bezuvjetno brani i utkan je u sve pore Rijeke

Damir Cupać

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Treći maj nije samo dan kada je Rijeka oslobođena od fašizma. 3. maj nije samo dan kada je u Rijeci završio Drugi svjetski rat. To je dan kada je u životima tisuća Riječana i Riječanki zauvijek završilo mračno doba fašističke i nacističke ideologije, doba straha i nemilosti, gladi i smrti, poručio je Vojko Obersnel.



RIJEKA – Već godinama nastojimo iskoristiti svaku prigodu kako bismo podsjetili javnost na važnost i svevremenske dosege antifašizma te svjedočili o značaju obilježavanja Dana oslobođenja Rijeke. Nažalost, malo živućih svjedoka toga doba. Stoga upravo njima s ove govornice poručujem: Hvala na slobodi koju ste izborili za sve nas! Bez vas, ali i svih ostalih sudionika Narodnooslobodilačke borbe, vaših suboraca, prijatelja, antifašista, Rijeka ne bi bila grad kakav danas jest, poručio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na Svečanoj akademiji u povodu Dana oslobođenja Rijeke od fašizma.



Dodao je da je samo u takvom antifašističkom duhu i okruženju Rijeka mogla opstati i ostati dosljedna sebi – kozmopolitska sredina, otvorenih pogleda, tolerantna i puna poštovanja prema bogatstvu i različitosti rasa, nacija, religija i kultura.





– Treći maj nije samo dan kada je Rijeka oslobođena od fašizma. 3. maj nije samo dan kada je u Rijeci završio Drugi svjetski rat. To je dan kada je u životima tisuća Riječana i Riječanki zauvijek završilo mračno doba fašističke i nacističke ideologije, doba straha i nemilosti, gladi i smrti, doba kada je šačica ljudi odlučivala o milijunima tuđih života oduzevši im ono najvrjednije – slobodu. I zato je 3. maj dan kada slavimo pobjedu nad ideologijama, slavimo slobodu, slavimo život! Danas odajemo počast borbi kojoj dugujemo mnogo, a odužit se možemo jedino ako je nastavimo.


Foto galerija: Svečana akademija za Dan oslobođenja Rijeke Foto: Vedran Karuza


Nakon 1945. godine i pretrpljenih ogromnih ljudskih i materijalnih gubitaka, Rijeka se uzdigla iz ruševina. I to u još ljepši, snažniji i ponosniji grad, koji je zauzeo visoku strateško-geografsku i industrijsku poziciju u bivšoj državi. A onda su došle devedesete, godine novih promjena, suočavanje s novim ratom praćenim promjenom društveno političkog uređenja. Rijeka srećom nije porušena, nije fizički uništena, ali je trpjela ratne nedaće i dala snažan doprinos u obrani zemlje u Domovinskom ratu. Riječki, primorski, goranski i otočki branitelji, istinski junaci naše domovine, sa svojim su brigadama odlazili na bojišta diljem Hrvatske. I obranili je. To su bili sinovi i unuci boraca koji su, braneći zemlju u Domovinskom ratu devedesetih, čuvali i sačuvali ono što su im djedovi ostavili – slobodu, slobodarski duh, mir i ponos, naveo je Obersnel. Riječki gradonačelnik naglasio je da se mora govoriti o kontinuitetu antifašizma.


– On je utkan u sve pore našega grada, u sve segmente ove društvene zajednice. Nije dovoljno samo upaliti svijeću ili položiti vijenac. Važnije od toga je naša opredijeljenost i naša odlučnost da se suprotstavimo relativizaciji zločinačkog karaktera i idejama koje vode do moralne propasti društva, da prodrmamo odgovorne državne institucije koje zatvaraju oči pred profašističkim raspoloženjima i oživljavanjima ustaške simbolike. A usput donose i oslobađajuće presude za takve pokušaje. Dosta je toga. Antifašizam je vrijednost koja se bezuvjetno brani. I zbog toga je naša obaveza prenositi tu istinu djeci i mladima.


Naša djeca i unuci moraju znati koje su vrijednosti antifašizma, moraju poznavati povijesne činjenice i povijest stvaranja naše zemlje, Domovinski rat koji nas je zadesio kao tek stvorenu državu. Kada govorimo o antifašizmu danas onda je to borba protiv svakog oblika netrpeljivosti ili nasilja, borba protiv diskriminacije po vjeri, spolu, rasi, naciji, prema spolnoj orijentaciji ili drugačijim pogledima na svijet. Braniti pravo na jednakost u različitosti, to je antifašizam danas, izjavio je Obersnel.


Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Dragutin Rađenović podsjetio je da je Rijeka prva osjetila što znači fašizam.
– Osjećam se Fiumanom, mojih je pet generacija vezano za Rijeku. Moj nonić je dobio otkaz u brodogradilištu jer se nije htio potalijančiti. To je bio uvod u krvavi rat koji je uslijedio. Rat u kojemu je pobijedio antifašizam na čelu s drugom Titom koji je donio stratešku odluku o potrebi izbijanja na rijeku Soču kako bi se dobila bolja pozicija za pregovore o granicama. Borba za oslobođenje Rijeke bila je krvava i u njoj je za oslobođenje život izgubilo oko 2.000 boreaca jer su brda oko Rijeke bila utvrđena. Ali fašizam je pobijeđen, a matici zemlji vraćeni su svi teritoriji koji su nepravedno pripali Italiji. Valja se sjetiti i hrvatskih branitelja koji su branili Hrvatsku kada je na nju izvršena agresija i odati im počast, poručio je Rađenović, zaključivši pozdravom: Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Riječki gradonačelnik naveo je da se Rijeka nakon Domovinskog rata dugo oporavljala jer je gospodarstvo stagniralo, a tvornice su se zatvorile.


– Iskoristili smo prednosti koje Rijeka ima kao najveća hrvatska luka i važno prometno središte i krenuli prema razvoju novih industrija temeljenih na znanju, znanosti, inovacijama i novim tehnologijama. Rijeka se razvila i kao grad urbanoga turizma, grad uslužnih djelatnosti, grad sporta, mladih i kulture. Ono što nas oduvijek čini drugačijima naše je poštovanje različitosti. I upravo je taj odnos prema različitosti, to uvažavanje i prihvaćanje, taj europski duh po kojem volimo čuti druge i dijeliti s drugima, donio Rijeci titulu Europske prijestolnice kulture 2020. S ponosom smo slavili 1. veljače – dan kada je Rijeka postala EPK. No, ubrzo nam je svjetska pandemija uzrokovana virusom Covid -19 onemogućila da zasjamo u punom sjaju. Ipak, unatoč svemu, uspjeli smo održati više od 600 događanja.


Ovim projektom, Rijeka je, zajedno s partnerima i uz pomoć europskih strukturnih fondova, uložila i u razvoj kulturne infrastrukture – dobili smo novu kulturnu četvrt gdje su prenamjenom bivše tvornice Rikard Benčić svoj novi dom dobili Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Muzej grada Rijeke i Dječja kuća, a kroz godinu dana tamo će svoja vrata građanima otvoriti i Gradska knjižnica Rijeka, naveo je Obersnel, zaključivši da je ponosan na ostavštinu naših djedova i što je Rijeka u njegovih 21 godinu kao gradonačelnika Rijeke bila i ostala “bedem obrane antifašizma”, oaza tolerancije, različitosti i mentalne otvorenosti u današnjoj Hrvatskoj.