
FOTO/Unsplash
Ova lagana torta je kao stvorena za proljetna druženja.
povezane vijesti
Proljeće donosi sa sobom dobro raspoloženje, duže dane, vedre boje i lagane, osvježavajuće okuse. Kako biste svoju dnevnu rutinu upotpunili sočnim, slatkim kolačem koji će u isto vrijeme donijeti osvježenje i zadovoljiti vašu potrebu slatkim, pročitajte recept za tortu od limuna i bazge. Lijepo je ukrasite, poslužite uz kavu i uživajte u zadovoljstvu.
Torta kojom ćete impresionirati goste uz savršen spoj limuna i bazge
SASTOJCI
- ulje, za podmazivanje
- 6 srednjih jaja
- 100g jogurta
- 50 ml mlijeka
- 450g maslaca, omekšanog
- 450g šećera
- 450g brašna
- sitno naribana korica 1 limuna, plus sok
- 3 žlice cvijeta bazge
GLAZURA
- 250g maslaca, omekšanog
- 300g punomasnog krem sira
- 700g šećera u prahu
- sitno naribana korica 1 limuna
- svježe cvijeće za ukrašavanje
POSTUPAK
KORAK 1
Zagrijte pećnicu na 160C. Podmažite kalup za torte i obložite ga pergamentom za pečenje. Umutite jaja, jogurt i mlijeko. U velikoj zdjeli istucite maslac i šećer električnom pjenjačom. Kad dobijete laganu i pahuljastu smjesu, dodajte brašno, tekućinu i koricu limuna. Ponovno miješajte dok ne postane glatko. Smjesu za kolače podijelite između kalupa, poravnajte površine i pecite 40 min.
KORAK 2
Pomiješajte limunov sok i bazgu. Kad je kolač pečen, probodite cijelu površinu koktel štapićem, a zatim žlicom prelijte sirup od limuna i bazge. Ostavite da se ohladi. Kad se ohladi, možete zamotati prozirnu foliju i držati 3 dana prije zaleđivanja.
KORAK 3
Da napravite glazuru, tucite maslac dok ne postane glatka smjesa električnom pjenjačom. Dodajte polovicu šećera, lopaticom sjedinite smjesu (to će vam pomoći spriječiti oblak šećera), a zatim ponovno umutite. Dodajte preostali šećer u prahu, krem sir i koricu limuna, ponovno zgnječite, pa ponovno umutite dok ne postane glatko.
KORAK 4
Slažite torte na postolje za torte s puno slaga između svakog sloja. Većinu preostalog šlaga nagomilajte na vrh, a zatim ga nožem rasporedite po vrhu i dolje sa strane, prekrivajući tortu (ne brinite se izgleda li previše savršeno). Na kraj dodajte završnu glazuru i njome prekrijte sve mrlje na kojima kolač proviruje. Ukrasite svježim cvijećem.