SJEDNICA VLADE

Plenković najavio punu mobilizaciju u cijepljenju: “Do kraja lipnja imat ćemo 3,1 milijuna doza na raspolaganju”

P. N.

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Pozivam sve naše sugrađane da kontaktiraju svoje liječnike, da se prijave preko web platforme. Do sada je barem jednom dozom cijepljeno 17.2 posto odraslog stanovništva. Taj broj moramo značajno povećati u narednim mjesecima. Posebno je važno za starije sugrađane da se prijave i cijepe", rekao je Plenković.



U svom uvodnom izlaganju na sjednici hrvatske Vlade, koja je upravo počela premijer Andrej Plenković osvrnuo se na stanje s koronavirusom:


“Nakon sedam tjedana rasta već 10 dana bilježimo stagnaciju što je ohrabrujuće, ali nije znak za opuštanje.


Nastavimo se pridržavati mjera da spriječimo širenje zaraze. Imali smo 1,8 % više u posljednjih sedam dana u odnosu na prethodni tjedan.




U zadnjih 7 dana imali smo 15.408 slučajeva, što je tek 1.8% više nego u zadnjih tjedan dana. Nažalost, broj preminulih je i dalje velik i to je odraz visokih brojeva od prije par tjedana.


Očekujemo velik broj doza Pfizerova cjepiva. Na taj način kompenzirat ćemo kašnjenja u dostavi cjepiva AstraZenece.


Do ljeta bi se trebalo procijepiti 50 do 55% stanovnika iznad 18 godina. Država je ispunila svoju zadaću da osigura dovoljno cjepiva i sad je, kao što smo jučer razgovarali sa županima, važno da se proces cijepljenja intenzivira i da se krene u punu mobilizaciju i masovnije cijepljenje.


Stoga pozivam sve naše sugrađane da kontaktiraju svoje liječnike, da se prijave preko web platforme. Do sada je barem jednom dozom cijepljeno 17.2 posto odraslog stanovništva. Taj broj moramo značajno povećati u narednim mjesecima. Dosad je cijepljeno 43% osoba starijih od 65 godina i posebno je važno za starije sugrađane da se prijave i cijepe”, rekao je Plenković.


 


Osuditi zločine u Jasenovcu

“Danas ujutro smo nas sedmero članova Vlade bili u Jasenovcu gdje smo obilježili dan proboja iz zloglasnog ustaškog logora i prisjetili se žrtava tog režima, osobito Židova, Srba, Roma i brojnih hrvatskih antifašista. Naša je dužnost osuditi ove strašne zločine počinjenih uime patvorenog domoljublja. Zadaća nam je razvijati društvo u kojem ljubav prema domovini ne može biti mržnja prema drugačijima. S pravom se možemo ponositi što predstavnici manjina danas imaju predstavnike u Saboru i vladi, rekao je Plenković o posjetu Jasenovcu.”