RIBOLOVNI PRIBOR - JIGG UDICE

Jigg udice su samo teške udice za laki ribolov

Boris Bulić

Premda su jigg udice svoje prve korake napravile na slatkim vodama, vrlo su brzo našle primjenu u gotovo svim oblicima morskog varaličarenja. Iako mnogi ribolovci misle da sve jigg udice imaju olovne glave, činjenica je da je ta olovna glava u pravilu tek dodatak koji se može šetati



Jigg udice su udice kod kojih je vrat ‘izlomljen’ n karakterističan način tako da omogućuje jigg montažu silikonske varalice. Najčešće na tom ‘slomljenom’ vratnom dijelu imaju i integrirano olovno otežanje. Najprimjerenije su za montaže spomenutih silikonskih varalica kod kojih, zavisno od mjesta kačenja silikonskog tijela, mogu ostvariti različite akcije.


POGOĐENO TEŽIŠTE


Jigg udice omogućuju različite montaže olovnog otežanja


Olovni dio jigg udice je najčešće kuglast, ali može biti i drugih oblika. Pojedini proizvođači otežavajući dio izvode u obliku suze, prizme pa i riblje glave. Najtraženiji su svakako modeli koji zbog težišta u otežanom dijelu udicu postavljaju uvijek o okomit položaj, vrhom prema gore.


Spinnerske tehnike povlačenje silikonaca opterećenih jigg udicama su nebrojene i svaka ima svog zagovarača. Najčešći način povlačenja je takav da se nakon 1-2 metra naglijeg pravocrtnog povlačenja, puste da potonu do donjeg ruba lovne zone, nakon čega se opet skoskovito potežu. Većina ostalih tehnika su zapravo samo varijacije na ovaj osnovni oblik.




Neke jigg udice imaju olovno otežanje duž cijelog vrata što omogućuje fine prezentacije u bistrom moru s jačim kurentom kada se to otežanje nalazi u tijelu varalice ili pak ispod nje.


OD 5 DO 80 GRAMA


Različitim težinama i bojama se postižu različite prezentacije


U drugim je pak situacijama olovnu glavu potrebno istaknuti. U noćima bez mjeseca, crvene ili fluo-žute glave mogu dati izvrsne rezultate pogotovo u shore jiggingu.


Najmanjim modelima jigg udica uparenima sa silikoncima primjerene veličine uspješno se mogu loviti i ušate, a ukoliko se pusti da varalica kucka po dnu, na nju će se često zaletjeti ranj ili pirga.


Naravno, pogibeljne su za šarune i brancine, a ako se dosta vješto vuku ni plava im riba ne može odoljeti.


Izbor pravog oblika i težine olovne glave na jigg udicama ne podliježe nikakvoj tajnoj recepturi. Svaka situacija nosi svoju težinu, oblik i način montaže, pa jedino praksa može donekle olakšati izbor.


Najveći i najteži modeli su predviđeni za teški vertical jigging


Ipak, okvirno gledano, silikonske varalice dužine do 9 centimetara uparene sa jigg udicom težine do 5 grama mogu pokriti 75 posto situacija u obalnom varaličarenju, dok ljubitelji panule moraju ponekad posegnuti i za 60, pa i 80 gramskim jigg udicama uparenima sa silikoncima XXL veličine.


Naravno, najteži modeli namijenjeni vertical jiggingu su posebna kategorija i o njima ćemo jednom drugom prilikom.