GEOSTRATEŠKA BORBA

Svijet je podijeljen na istočno i zapadno cjepivo: Prednost Rusije i Kine je što nisu ovisne o privatnim farmaceutskim kompanijama

P. N.

Foto Reuters

Foto Reuters

"Za godinu dana ćemo svi imati cjepivo. Situacija će biti kao sada s maskama, koje danas imamo na svakom uglu. No u ovom trenutku imamo geopolitički jaz i mislim da je sada politički problem na strani Zapada", kaže Pellicciari.



Cjepivo bi trebalo biti politički neutralno, medicinski resurs koji spašava živote, ali ono, kako upozoravaju stručnjaci, širom svijeta biva raspodijeljeno prije svega prema političkim i geostrateškim sferama utjecaja.


“Možemo govoriti o dvije filozofije koje trenutno postoje kada je riječ o cjepivu: istočna i zapadna. Imamo istočno, političko cjepivo, a zapadno imamo ekonomsko. Oba imaju isti medicinski cilj, ali potpuno različite političke ciljeve. Istočno je državno u svim aspektima, od planiranja, preko istraživanja do proizvodnje i distribucije. Istočno cjepivo se dijeli na osnovu interesa vanjske politike, znači ono je čisto geopolitički instrument. Na Zapadu pak imamo situaciju da smo svi mi, pa i šefovi država i vlada ovisni o privantnim (farmaceutskim – op. aut.) kompanijama i ono stoga nije direktno političko”, kaže Igor Pellicciari za Deutsche Welle, profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu Urbino i LUISS u Rimu.


Ponašanje Rusije i Kina


I dok primjerice SAD, Velika Britanija, te i sama EU, nastoje najprije obaviti vakcinaciju vlastitog stanovništva, Rusija trenutno izvozi svoje cjepivo Sputnik V u više od 50 zemalja, a Kina, prema posljednjim službenim podacima, u 27 zemalja.




“Ono što rade Rusija i Kina nije uopće izneđujuće jer one imaju dugu tradiciju u tome, tzv. soft power (mekana sila) i u tome ne vidim ništa novo”, kaže Pellicciari. Ono što, kako kaže, iznenađuje jest situacija na Zapadu.


“Imam osjećaj da je Zapad malo zaspao ili je pak previše ovisan o privatnim farmaceutskim kompanijama”, kaže on. Što se konkretno EU tiče Pellicciari kaže da je pandemija koronavirusom pokazala da multilateralni nivo nije sposoban za donošenje brzih odluka.”Multilateralni nivo nažalost jednostavno ne funkcionira”, kaže on.


“No za godinu dana ćemo svi imati cjepivo. Situacija će biti kao sada s maskama, koje danas imamo na svakom uglu. No u ovom trenutku imamo geopolitički jaz i mislim da je sada politički problem na strani Zapada”, kaže Pellicciari.


Jedini problem ruskog cjepiva


Kada je pak konkretno riječ o aktualnoj raspodjeli cjepiva s ruske i kineske strane on kaže da postoji konkurencija i između same Rusije i Kine, ali da to nije tako primjetno kao između Istoka i Zapada. “Ruska privreda je znatno slabija od kineske. Ono što Rusiju danas čini jednim od glavnih međunarodnih igrača nije njeni privredni učinak nego njene tehnološke sposobnosti i njih vidimo kada je riječ o cjepivu. Kina pak igra i na zdravstvenom planu, ali njen glavni instrument je ekonomija. Ne treba stoga čuditi da je Rusija u diplomaciji vakcinama aktivnija od Kine”, kaže on.


O dvojbama u EU oko ruskog cjepiva on kaže da nemaju veze sa kvalitetom vakcine Sputnik V, već da je riječ o političkom problemu: “Tu moramo otvoreno reći da ako postoji problem sa ruskim cjepivom, onda je to zato što je ono rusko i ništa drugo.