Rekonstrukcija gata

Radovi u rapskoj luci idu prema planu, na Pumpureli postavljeno 20 metara novih obalnih zidova

Hrvoje Hodak



RAB – U studenom prošle godine počeli su radovi na rekonstrukciji gata Pumpurela, ribarske luke u luci Rab koji bi trebali biti okončani do lipnja ove godine. Predviđeni radovi obuhvaćaju rekonstrukciju gata Pumpurela u dužini 140 metara i širine 9,5 metara, odnosno zadržava se dužina postojećeg gata, ali će širina biti dva puta veća.


Glavni cilj rekonstrukcije ribarske luke Pumpurela jest cjelovito uređenje ribarske infrastrukture i unaprjeđenje ribarske djelatnosti. Projekt se financira iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, Mjera I.23./I.24. Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze ribe i zakloništa. Vrijednost radova iznosi 19,9 milijuna kuna, od čega je 19,2 milijuna kuna osiguralo Ministarstvo poljoprivrede iz EU-fondova, a 600.000 kuna osigurala je Županijska lučka uprava Rab.


Treba napomenuti da će se rekonstrukcijom gata Pumpurela omogućiti lokalnim ribarima da svoju djelatnost obavljaju nesmetano, odnosno postojeći će ribarski brodovi koji se nalaze u luci Rab ispred Varoša i Granda biti preseljeni na Pumpurelu i to s unutarnje strane.




Kako doznajemo od ravnatelja ŽLU-a Rab Nenada Debelića, dosad su izvedeni radovi u vrijednosti od 4.500.000 kuna, odnosno izrađeni su svi betonski elementi, izvršena je demontaža 35 metara postojećeg gata te je montirano 20 metara novih obalnih zidova. S ljepšim se vremenima i dinamika izvođenja ubrzala te se ne očekuju kašnjenja u planiranoj dinamici izvođenja radova.


Riječ je o prvoj fazi rekonstrukcije cjelokupne Luke Rab, čija se vrijednost procjenjuje na oko 60 milijuna kuna.