Formalna odluka Vlade

Iz procesa utvrđivanja statusa hrvatskih ratnih invalida izbačena neovisna tijela, sve ovlasti dobio – Medved

Jagoda Marić

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

O tome je li nečije narušeno zdravlje posljedica sudjelovanja u ratu koji je završio prije 25 godina će ubuduće, ako Vladin prijedlog prođe u Saboru, odlučivati samo povjerenstvo koje će imenovati ministar branitelja



ZAGREB – Vlada je odlučila dodatno olakšati i skratiti postupak ostvarivanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata pa novim izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima predlaže da dokazivanje, procjena i vještačenje koji prethode ostvarivanju statusa HRVI-a potpuno prijeđe u ruke Ministarstva branitelja, odnosno da se iz procesa uklone neovisna tijela.


Prije tri godine Vlada je omogućila ponovno ostvarivanje statusa hrvatskog branitelja, ali i HRVI-a, ali su zaključili da proces predugo traje i sada uklanjaju nekoliko etapa u procesu u kojem se odlučivalo je li nečije narušeno zdravlje posljedica sudjelovanja u ratu koji je završio prije 25 godina. O tome će ubuduće, ako Vladin prijedlog prođe u Saboru, odlučivati samo povjerenstvo koje će imenovati ministar branitelja. Iz postupka se izbacuje prethodna stručna procjena i vještačenje pred Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI).


Na takav se korak Vlada odlučila, objasnio je na jučerašnjoj sjednici ministar branitelja Tomo Medved, jer je u tri godine primjene Zakona uočeno da ga je potrebno dodatno prilagoditi potrebama korisnika kako bi u potpunosti rezultirale planiranim učinkom.




– U postupku ostvarivanja statusa HRVI-a postoje organizacijski problemi koji utječu na trajanje postupka. Prema rezultatima sustavno praćenog rješavanja zahtjeva za priznavanje statusa HRVI, postupak traje gotovo tri godine, objasnio je razloge zbog kojih se ukidaju i stručne procjene i vještačenje i zašto će o nečijem stupnju invalidnosti odlučivati isključivo povjerenstva njegova ministarstva. Dakle, o tome je li nekome zdravlje stradalo zbog sudjelovanja u ratu i koliki stupanj oštećenja sada ima, odlučivat će vještaci koje će angažirati resorno ministarstvo koje i odlučuje o dodjeli statusa. U tom procesu više neće biti nužno mišljenje nekog drugog neovisnog tijela, odnosno institucije koja nije povezana s Ministarstvom branitelja.


Stambeno zbrinjavanje


Ministar kaže da će se zakonom ubrzati i postupak stambenog zbrinjavanja hrvatskih ratnih vojnih invalida kroz kupnju stanova na lokacijama na kojima nije isplativa organizirana izgradnja, a pojednostavit će se i postupak prijenosa stanova za stambeno zbrinjavanje hrvatskih branitelja između tijela državne uprave i Ministarstva hrvatskih branitelja. Zakon bi trebao ubrzati i ostvarivanje prava namijenjenih socijalno ugroženim skupinama branitelja, primjerice jednokratne novčane pomoći i naknade za nezaposlene hrvatske branitelje.


Građani koji su naknadno, nakon odlaska u mirovinu, ostvarili status branitelja, moći će zatražiti i da se njihova mirovina koju su dobili prema općim propisima, sada odredi prema Zakonu o braniteljima. Riječ je o mirovini koja se ostvaruje kao i radnička mirovina, ali za branitelje je ipak određena u nešto većem iznosu, odnosno određen je njezin minimalni iznos za određene godine staža. Oni koji su nakon odlaska u mirovinu dobili braniteljski status, sada će moći zatražiti njezino prevođenje, odnosno određivanje minimalnog iznosa.


Javna nabava


Uz to, Vlada je jučer predložila Zakon o promicanju čistih vozila u cestovnom prijevozu po kojem će javni naručitelji i naručitelji pri javnoj nabavi određenih vozila za cestovni prijevoz morati uzimati u obzir energetske učinke i učinke na okoliš i energetiku za trajanja cijelog radnog vijeka vozila. To uključuje potrošnju energije te emisije CO2 i emisije određenih onečišćujućih tvari, a cilj je promicanje i poticanje tržišta za čista i energetski učinkovita vozila i zaštitu okoliša i klime. Tako je u Zakonu, objasnio je ministar mora, prometa i infrastrukture, propisana i obveza izvještavanja Europske komisije o ostvarenim minimalnim ciljevima javne nabave za udio čistih lakih i teških vozila, a koje obveznici javne nabave moraju uzeti u obzir kod svih postupaka javne nabave vozila koji se provode nakon 2. kolovoza 2021. Uz to se primjena ovog zakona proširuje na lizing vozila, unajmljivanje ili najam s pravom otkupa te na ugovore za određene usluge, umjesto samo na kupnju vozila. Popis usluga uključuje i usluge javnog cestovnog prijevoza, posebnog cestovnog prijevoza putnika, izvanrednog prijevoza putnika, kao i posebne usluge dostave pošte i paketa. No, minimalne ciljeve koje treba ostvariti i o kojima će se izvještavati europska komisija, pravilnikom će odrediti ministar nadležan za poslove gospodarstva i to 60 dana nakon što zakon stupi na snagu.


Najmoprimci pogođeni potresom oslobođeni plaćanja


Najmoprimci i korisnici stanova i poslovnih prostora u vlasništvu države na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba bit će oslobođeni obveze plaćanja zakupnine, najamnine i naknade za korištenje tih nekretnina. Vlada je odlučila da će najmoprimci biti oslobođeni plaćanja počevši od siječnja ove godine pa do ponovne mogućnosti korištenja poslovnih prostora i stanova oštećenih u potresu krajem prosinca prošle godine.


Predstavljen je i portal e-Obnova za elektroničko podnošenje zahtjeva za obnovu potresom oštećenih zgrada, a kako je izvijestio ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, on objedinjuje 14 registara koji dosad nisu bili povezani, što će pojednostaviti prikupljanje potrebne dokumentacije za obnovu.