Afere i procesi

Protiv Milana Bandića podignuto je više od 200 kaznenih prijava. Preminuo je kao optuženik, ali bez i jedne osuđujuće presude

Vanja Vesić

U sklopu istrage afere Agram uhićen je 2014. godine s inkriminacijama koje dosežu preko 20 milijuna kuna, a istražitelji su u pretresu njegovih stanova i ureda našli 278 tisuća kuna gotovine



ZAGREB – Milan Bandić preminuo je bez ijedne osuđujuće presude za kaznena djela, kako nepravomoćne tako i pravomoćne iako je protiv njega bilo podignuto više od 200 kaznenih prijava. S teretom optužnica, ali i sve izraženijih zdravstvenih problema vodio je Grad Zagreb do smrti.


Podsjećamo, u sklopu istrage Agram uhićen je 19. listopada 2014. godine s inkriminacijama koje dosežu preko 20 milijuna kuna. Istražitelji su u pretresu njegovih stanova i ureda pronašli gotovine u protuvrijednosti od 278 tisuća kuna, dva certifikata za dijamante i još neku luksuznu robu. No, tužitelji su imali ozbiljne probleme. Optužnica za aferu Agram dva puta je Tužiteljstvu vraćana na doradu, da bi bila potvrđena tek u listopadu 2019., punih pet godina od uhićenja. Bandića i suradnike teretilo se za nezakonito pogodovanje i zapošljavanja prijatelja i rođaka, ilegalno zbrinjavanje otpada, korištenje službenih automobila u privatne svrhe te krivotvorenje isprava. No, sudski proces za aferu Agram obilježile su beskrajne odgode, odugovlačenja i pravni manevri Bandićevih odvjetnika. Bandić nije dolazio na ročišta, otkazivao je punomoći odvjetnicima i opravdavao se sve lošijim zdravstvenim stanjem. Suđenje još uvijek traje, no glavni optuženik više nije živ.


Afera Štandovi


Bandić se na sudovima pojavljivao i kao svjedok u nekoliko sudskih postupaka protiv njegovih najbližih suradnika u aferama Bundekfest, Čistoća, Krašograd, GUP, Nadstrešnice, Prljavi policajci, Pročistač, Suhi led, Struja, Vrtići, Cibona te izvlačenje novca podnajmom kućica iz zagrebačkog Adventa. U većini tih afera sudilo se po navodima Tužiteljstva zbog nezakonitosti s gradskim novcem, nekretninama i pokretninama, a suđenja su još uvijek u tijeku ili se očekuje pravomoćna odluka Vrhovnog suda. Bandiću se na Županijskom sudu u Zagrebu sudilo i u aferi Štandovi u kojoj ga se teretilo za pogodovanje konzervativnoj udruzi Željke Markić ‘’U ime obitelji’’. U tom postupku je u listopadu 2018. nepravomoćno oslobođen optužbi, no ta presuda još uvijek nije postala pravomoćna jer Vrhovni sud još nije raspravljao o žalbama i donio konačni pravorijek.


Arhiva NL




Osim neriješenih sudskih sporova, iza Bandića su ostali i nerealizirani projekti poput Blok Badel, Gredelj i Paromlin, vrijedne ostavštine industrijske arhitekture, velebni urbani kompleksi koji nisu nikad postali centri kulture s novom gradskom knjižnicom. I dalje propadaju pred očima Zagrepčana. Famozni skupocjeni projekt »zagrebački Manhattan« i uklanjanje Hipodroma također je doživio fijasko, dijelom i zahvaljujući protivljenju struke i građana. Skupština Zagreba odbila je izmjene GUP-a koje bi taj projekt omogućile.


Zlatni WC


Svakako jedan od najaktualnijih projekata »Žičara Sljeme« koja je trebala biti otvorena prošle godine predmet je USKOK-ovih izvida zbog preplaćenih radova i upitne sigurnosti konstrukcije. Procjenjuje se da je prvotni iznos uvećan za preko 100 milijuna kuna, a konačna je vrijednost žičare vrtoglavih 700 milijuna kuna, što je skuplje i od luksuznih alpskih žičara u Švicarskoj i Njemačkoj. Među preplaćenim i namještenim poslovima o kojima smo ranije pisali svakako je tzv. »zlatni« WC na okretištu u Dubravi, nestručno uređenje Trga žrtava fašizma, kućice na Mirogoju i famozne fontane po gradu.


No, od preko 430 dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola, koliko ih Grad Zagreb ima danas, u posljednjih 20 godina mandata Milana Bandića izgrađena je, rekonstruirana ili dograđena jedna trećina takvih objekata. Izgrađeni su i javni objekti kao što su zgrada Hitne pomoći, Muzej suvremene umjetnosti, Glazbena akademija, te bazeni u Sesvetskom Kraljevcu, na Sveticama i u Utrinama. Radnička cesta spojena je s Domovinskim mostom, a skupocjeno je rekonstruiran i Zagrebački rotor koji je dugi niz godina bio crna točka prometa. Spojene su stara i nova Branimirova, denivelirana Slavonska avenija na križanju s Heinzelovom i na križanju s Ulicom Ljudevita Posavskog u Sesvetama. Ujedno, izgrađen je i Jankomirski most.


Modernizacija javnog gradskog prijevoza u Zagrebu provedena je nabavkom 270 tramvaja, među kojima su i moderni niskopodni tramvaji domaće proizvodnje i više od 430 autobusa te vozila za prijevoz osoba s invaliditetom. Uređen je i Bundek uz Savu koji je pretvoren u gradski park, a u Sesvetama na mjestu bivše svinjogojske farme izgrađeno je cijelo jedno naselje za osobe s lista socijalnih prioriteta.


Mnogobrojne fontane


Photo: Borna Filic/PIXSELL


Posljednjih godina u prvi plan gradskih projekata nenadano su iskočile upravo mnogobrojne fontane od kojih je najskuplja i najreprezentativnija u ulici Hrvatske bratske zajednice, te spomenik pokojnom predsjedniku Franji Tuđmanu i u neposrednoj blizini Spomenik Domovini. Kritičari su mu zbog toga spočitavali megalomaniju i idolopoklonstvo trošenjem novca iz gradskog proračuna mimo kriterija i prioriteta.