Trogodišnji projekt

Konferencija Pravnog fakulteta u Rijeci: Prilika za podizanje kvalitete javne uprave

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Cilj trogodišnjeg projekta je izrada standarda kvalifikacije za stručni naziv stručni specijalist javne uprave te izrada šest standarda zanimanja u području prava



RIJEKA – ”Providentia Studiorum Iuris – Unapređenje kvalitete studiranja na pravnim fakultetima u Hrvatskoj” naziv je projekta koji je jučer predstavljen na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a u potpunosti ga financira Europski socijalni fond s 3,5 milijuna kuna.


Povodom početka projekta, čiji je nositelj upravo riječki Pravni fakultet, održana je konferencija koja je okupila predstavnike Ministarstva uprave, Županije primorsko-goranske, Visokog upravnog suda, Riječkog odvjetničkog zbora i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a cilj je trogodišnjeg projekta izrada standarda kvalifikacije za stručni naziv stručni specijalist javne uprave te izrada šest standarda zanimanja u području prava.


Prema najavama voditelja projekta Darija Đerđe te koordinatorice Ines Matić kroz projekt ujedno će se unaprijediti studijski programi na pravnim fakultetima, unaprijedit će se sustav provođenja stručne prakse pojačanim uključivanjem mentora iz svijeta rada i gospodarstva kao gostujućih predavača u izvedbi studijskih programa, kompetencije nastavnika za poučavanje prava u visokom obrazovanju, sustav osiguravanja kvalitete implementiranjem sustava suradničke procjene, ostvarivanje specifičnih ishoda učenja kroz program praktičnog učenja, uključenost studenata u znanstveno-istraživački rad provedbom zajedničkih istraživačkih projekata studenata i nastavnika te će se osnovati alumni klub kao platforma za praćenje zapošljivosti i uključivanje diplomiranih studenata u postupak unapređenja studijskih programa.




Kao posebnu vrijednost projekta dekanica Vesna Crnić Grotić istaknula je činjenicu da se prvi put u povijesti pokreće suradnja svih hrvatskih pravnih fakulteta, dok je ministar uprave Lovro Kuščević naglasio da Hrvatska kaska na području europskog prava, kao i da građani nisu shvatili sve prednosti EU-a, što su pokazali i malom izlaznošću na posljednjim izborima.


Dodajući i kako se kvaliteta studija najbolje procjenjuje kroz zapošljivost studenata i njihovo obrazovanje, Kuščević je kazao da današnji studenti s fakulteta izlaze s nedovoljno konkretnim znanjima te da se praktična znanja moraju pojačati.


– Smatram da propise trebaju zajednički donositi znanost, empirija i politika. Kad bi se na takav način donosili propisi onda bi oni bili kvalitetniji, provedbeniji i učinkovitiji. Upravo su ovakvi projekti prilika za podizanje kvalitete i učinkovitosti javne uprave kroz učinkovitiju edukaciju studenata za tu vrstu pravnih poslova – zaključio je ministar.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je pak kako vjeruje da će projekt riječkog Pravnog fakulteta pridonijeti razvoju pravne struke s ciljem stvaranja efikasnije uprave za kvalitetniji život svih građana, dok se predsjednica Riječkog odvjetničkog zbora Nada Badurina osvrnula na efikasnost javne uprave ustvrdivši kako je gotovo nepotrebno da studenti tijekom studija uče propise, jer dok diplomiraju dočekaju ih izmijenjeni, ako ne i novi zakoni.