Završeni radovi

Vatrogascima predan novi dom DVD-a Škrljevo

Ljiljana Hlača

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Realizacijom ove investicije ostvario se dugogodišnji san brojnih generacija vatrogasaca ovog Društva, ali i kraja te su stvoreni uvjeti za stjecanje vatrogasne izvrsnosti.



Svečanim potpisivanjem ugovora između gradonačelnika Grada Bakra Tomislava Klarića i predsjednika DVD – a Škrljevo Mladena Babića je novi vatrogasni dom na Škrljevu predan vatrogascima na upravljanje i korištenje.


Riječ je o kapitalnom projektu Grada Bakra čija je realizacija započela još lani, a radovi nisu stajali ni za vrijeme pandemije. Realizacijom ove investicije ostvario se dugogodišnji san brojnih generacija vatrogasaca ovog Društva, ali i kraja te su stvoreni uvjeti za stjecanje vatrogasne izvrsnosti.


Podsjetimo, dom je izgrađen na samom ulazu u naselje, neposredno uz Industrijsku zonu Bakar, te se prostire na površini od 4.648 metara kvadratnih. Površina objekta je nekih 910 metara kvadratnih. Do objekta vodi nova pristupna cesta duljine 85 metara. Izvođač radova bila je tvrtka Novotehna.




U Gradu Bakru su u više navrata istakli da je lokacija novog Doma izuzetno povoljna jer se objekt nalazi na samom ulazu u naselje, a i u Industrijsku zonu, koja u ovom trenutku s realizacijom svih projekata koji se odrađuju postaje najveća zona u Hrvatskoj i najopremljenija svom drugom infrastrukturom.


Dom ima sve potrebne prostorije za rad, a tu su i skladište, garaža, parking. Uz njega je i sportski teren (boćalište) dok je lokacija i hortikulturno uređena. Sve to koštalo je 11 milijuna kuna, a kako je sam gradonačelnik Klarić na svečanosti izjavio: to nisu bili novci europskih fondova – već se radi o sredstvima građana Grada Bakra.



– Vatrogasni dom primjer je snage i Grada Bakra i Primorsko – goranske županije ali i cijele Hrvatske. Ljudi koji vole ovaj kraj, na Škrljevu, Bakru, Hreljinu, Zlobinu, koji sami sebe daju i svoje slobodno vrijeme ulažu u razvoj našeg kraja, bez svih njih ovakvih projekata ne bi bilo, rekao je u svojem pozdravnom govoru bakarski gradonačelnik.


– Ovo je za nas još jedan završen projekt, a još smo prije četiri godine krenuli s programom pravih vrijednosti.


Za nas prave vrijednosti su bile dječji vrtić kojeg smo tu na Škrljevu završili, radna mjesta koja su nastala zbog pokretanja investicija, vodovod na Zlobinu, ali i neki novi projekti koji su u pripremi kao što su izgradnja kanalizacije, igrališta u Bakru, ceste i kružnog toga od Meje prema Oštrovici i pristupne ceste za poslovnu zonu Lunga. Želimo da Grad Bakar – postane ono kakvog smo ga osmislili – gospodarsko srce Hrvatskog primorja ali i ovog dijela naše domovine, zaključio je Tomislav Klarić.


Foto galerija: Otvoren novi dom DVD Škrljevo Foto: Sergej Drechsler


Predsjednik DVD Škrljevo Mladen Babić u svojem pozdravnom govoru dodao je da su svi vatrogasci presretni što su nakon 40 godina dobili toliko željeni dom a koji je preduvjet za unaprjeđenje rada njihovih članova kako po pitanju operative tako po pitanju vježbanja.


Na njegove riječi se nadovezao i Darko Pavletić iz Vatrogasne zajednice Grada Bakra izjavivši da mu je čast da sudjeluje na otvorenju jednog ovog prostora, nakon 40 godina volonterskog staža u vatrogastvu. Okupljenima se obratio i predsjednik MO Škrljevo Vice Sep koji je izjavio da “ovu godinu sigurno nećemo pamtiti po nečemu dobrome ali ćemo je sigurno pamtiti po ovome”.


Inače, Bakar ima svoju Vatrogasnu zajednicu koju čine četiri vatrogasna društva. Jedno od njih, DVD Škrljevo, je osnovano 1978. godine na inicijativu nekoliko mještana, ali i okolice. Na bakarskom je području ukupno 421 vatrogasac, uključujući i mlade, veterane i žene, a među njima je 156 vatrogasaca operativaca.


DVD Škrljevo ima sedamdesetak članova, a okuplja i velik broj djece i mladih. Puno se radi i na edukaciji mladih.


Nakon potpisivanja ugovora o primopredaji, otkriven je spomenik sv. Florijana (zaštitnik vatrogasaca) koji se nalazi na samom ulazu u kompleks a riječ o radu kipara Dragutina Ciglara.