Priča o Rijeci

Na Rujevici predstavljena monografija »Rijeka bijelih snova«: Blagdan za navijačke oči na 588 stranica

Marinko Krmpotić

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Sveobuhvatnu monografiju potpisuju petorica autora: Igor Kramarsich, Marinko Lazzarich, Marinko Krmpotić, Denis Povh i Marin Urban. Kronološki posljednji zabilježen trenutak jest pobjeda Rijeke u Kopenhagenu i plasman u Europsku ligu



RIJEKA Priča o povijesti Hrvatskog nogometnog kluba Rijeka bogatija je za dosad najobimniju knjigu o »Neveri s Kvarnera«, veliku i sveobuhvatnu monografiju »Rijeka bijelih snova«, čiji je izdavač mlada riječka izdavačka kuća Naklada Val, a potpisuju je petorica autora – Igor Kramarsich, Marinko Lazzarich, Marinko Krmpotić, Denis Povh i Marin Urban.


Foto galerija: Predstavljanje monografije »Rijeka bijelih snova« Foto: Vedran Karuza


Nakon sjajne knjige »Kantrida bijelih snova« Marinka Lazzaricha, koja je povijest kluba obradila do sezone 2007./08., posljednjih dvanaest godina zaslužuje dodatnu pažnju jer je u tom razdoblju Rijeka prešla put od dna, odnosno borbe za očuvanje prvoligaškog statusa do osvajanja naslova prvaka Hrvatske, četiriju Kupova Hrvatske te četiri nastupa u Europskoj ligi. »Rijeka bijelih snova« danas je točno u podne predstavljena na Rujevici.


Naravno, velik dio Lazzaricheve knjige prenijet je u ovu novu knjigu, a ostali su autori dodali niz novih cjelina pa je tako knjiga narasla na respektabilnih 588 stranica koje nude detaljan prikaz povijesti prvoligaša s Kvarnera.




Analizu početaka nogometne igre u Rijeci u uvodnom dijelu daje riječki novinar Igor Kramarsich, po čijim je istraživanjima upravo Rijeka prvi grad u Hrvatskoj u kojem je odigrana nogometna utakmica. Ta je čast davne 1873. godine pripala radnicima riječke tvornice torpeda Whitehead&Co, koji su odmjerili nogometne snage s inženjerima i tehničarima mađarskih željeznica, koji su gradili željezničku dionicu Rijeka – Karlovac.


NASLOVNICA – Rijeka bijelih snova, detaljan prikaz povijesti prvoligaša s Kvarnera/N. KURTI


Kantrida


Nakon toga, nogomet u Rijeci postaje sve popularniji pa je primjerice od 1890. godine odlukom mađarske Vlade obavezni dio tjelovježbe u riječkim gimnazijama. Sve to vodi i do osnivanja prvog kluba pri čemu Kramarsich kao trenutak rađanja riječkog klupskog nogometa, pa i HNK Rijeka, određuje 25. studenog 1906. godine kad je u okvir tadašnjeg Atletskog sportskog društva Olimpia (kasnije Olympia), osnovana nogometna sekcija.


Od te sekcije uskoro će se nogomet razvijati u klubovima različitih naziva (Gloria, Kvarner, Viktorija, Fiumana) u kojima često igraju isti igrači pa se itekako može poratiti kontinuitet igranja nogometa u Rijeci, a krajnji je doseg osnivanje NK Rijeka koja preuzima niz igrača dotadašnjeg Kvarnera, kao što je prije toga Kvarner preuzeo čak osam igrača Fiumane.



Upravo u tom logičnom nizu preuzimanja igrača, rukovodstva te, što je iznimno bitno, stalnom igranju na Kantridi – Kramarsich vidi poveznicu s 1906. godinom koja po njemu predstavlja trenutak osnivanja kluba koji se danas zove HNK Rijeka, a pod imenom NK Rijeka prvi je put zaživio 1954. godine.


Armada


Uz ove brojne nove podatke o povijesti Rijeke i nogometa u Hrvatskoj koji će, sigurno je, izazvati i brojne reakcije, knjiga nudi i kompletnu statistiku nastupa Rijeke u svim natjecanjima bivše YU lige, HNL-a, Hrvatskog kupa, utakmica Europske lige i nekadašnjeg kupa UEFA i Balkanskog kupa za što je zaslužan vrijedni pratitelj svega vezanog za HNK Rijeka Marin Urban, a Denis Povh zabilježio je ono što je najbitnije za Armadu, bez koje Rijeka ne bi bila Rijeka.


Naravno, najobimniji dio knjige, točnije 288 stranica, vezano je za novo doba Rijeke, točnije »eru Damira Miškovića«, pri čemu se kreće od sezone 2008./09., a završava s prošlom sezonom 2019./20., bolje reći kronološki posljednji zabilježen trenutak jest pobjeda Rijeke u Kopenhagenu nad istoimenim klubom i novi plasman Rijeke u Europsku ligu.


Autor tog dijela je Marinko Krmpotić, koji je svaku od tih dvanaest sezona obradio detaljno pri čemu se uz priče o sezoni nižu i izjave najvažnijih igrača, koji su obilježili svaku od tih sezona, a uz to posebno su obrađeni svi dosadašnji predsjednici i direktori HNK Rijeka, opisan trenutak kad uz pomoć Social sporta Damir Mišković preuzima klub, progovoreno o zdravstvenoj službi, najvažnijim trenerima (Kek, Biščan, Rožman) u Miškovićevoj eri, Radnoj zajednici HNK Rijeka i tvrtki Stadion Kantrida, Kvarnerskoj rivijeri, omladinskom pogonu, riječkim i kvarnerskim muralima posvećenim Rijeci…


Sve to prate brojne fotografije službenog fotografa HNK Rijeka Nikole Kurtija pa je knjiga ne samo iznimno vrijedan dokument o povijesti kluba »Krepat, ma ne molat« već i blagdan za oči. Potvrđuju to i podaci iz pretprodaje koja ide izuzetno dobro pa je nedvojbeno kako će navijači Rijeke, ali i svi iskreni ljubitelji nogometa ove zime moći uživati u knjizi koja će ne samo pobuditi niz divnih sjećanja već svakako i uljepšati ovo tužno koronavrijeme.


Prva utakmica u Hrvatskoj

Pojašnjavajući tvrdnju o tome kako je baš u Rijeci odigrana prva nogometna utakmica u Hrvatskoj, Kramarsich piše:
»U listopadu 1873. odigrana je prva nogometna utakmica u kojoj je sudjelovalo tehničko osoblje zaposleno u tvornici ‘Stabilimento tecnico fiumano’ (Riječki tehnički zavod, preteča tvornice Torpedo) protiv inžinjera i tehničara mađarskih željeznica. U igru su bili uključeni i Riječani, domaći strojarski radnici Whiteheadove tvornice. Prema dostupnim, a zabilježenim podacima, bila je to uopće prva nogometna utakmica odigrana na tlu današnje Hrvatske, sedam godina prije utakmice u Županji između Engleza i domaćih mladića, po čemu Rijeka ima pionirsku ulogu u širenju nogometne igre na području Hrvatske. Pogodan je teren za tu utakmicu brzo nađen. Radilo se o jednoj tadašnjoj poljani na samoj periferiji grada na području Mlake i pokraj tvornice Whitehead&Co. poznatom pod imenom Pod Jelšun. Danas se o toj utakmici, osim da je odigrana, nažalost, ne zna puno. Ne postoji zapis ili trag koji bi nam pobliže približio sastave i krajnji rezultat, ali neovisno o tome, danas se upravo ta utakmica u Industrijskoj ulici u Rijeci vodi kao prva utakmica odigrana na teritoriju današnje Hrvatske«, zapisao je Kramarsich.