Zakonske promjene

Prijatelji životinja pred MUP-om: “Vrijeme je za zabranu, bacimo petarde u prošlost”

Hina

Foto/ Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto/ Sanjin Strukic/PIXSELL

»Podrška zabrani petardi zbog djece, bolesnih, okoliša, mira....«, »Bacimo petarde u prošlost«, »Tko želi atmosferu ratnog stanja« neke su od poruka s transparenta kojima su Prijatelji životinja dali podršku izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima i najavi potpune zabrane upotrebe petardi i redenika kategorija F2 i F3 tijekom cijele godine



ZAGREB – Članovi udruge Prijatelji životinja u četvrtak su se okupili ispred Ministarstva unutarnjih poslova u Zagrebu kako bi zatražili zakonsku zabranu upotrebe petardi i drugih pirotehničkih sredstava tijekom cijele godine.


»Podrška zabrani petardi zbog djece, bolesnih, okoliša, mira….«, »Bacimo petarde u prošlost«, »Tko želi atmosferu ratnog stanja« neke su od poruka s transparenta kojima su Prijatelji životinja dali podršku izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima i najavi potpune zabrane upotrebe petardi i redenika kategorija F2 i F3 tijekom cijele godine.


Zakonske izmjene u javnoj su raspravi do 7. veljače, a na skupu podrške Prijatelji životinja nosili su potresne fotografije o posljedicama korištenja petardi na ljude i životinje.




Natpisima na transparentima ukazali su na nelogičnost dopuštanja korištenja pirotehničkih sredstava 27., 28., 29. i 30. prosinca, kada se ništa ne slavi.


Zabranom petardi postići će se manje ozlijeđene djece, prestrašenih, ozlijeđenih i mrtvih životinja, manje zagađenja, manje potreba za intervencijama nadležnih službi, manje atmosfere ratnoga stanja, a više mira i dobra te prilike za proslavu blagdana bez straha i stresa, poručili su Prijatelji životinja.


Prodaja pirotehničkih sredstava 2. i 3. kategorije, sukladno aktualnom Zakonu o eksplozivnim tvarima, dopuštena je od 15. prosinca do 1. siječnja, a njihova uporaba od 27. prosinca do 1. siječnja.