Zadnja ovogodišnja Županijska skupština

Koncesionarima će se omogućiti obročna otplata naknade

Barbara Čalušić



RIJEKA – U četvrtak će biti održano posljednje zasjedanje Županijske skupštine u ovoj godini, a na dnevnom redu je ukupno 11 točaka, među kojima su odluka o boravišnoj pristojbi, tri su točke vezane za izbor i imenovanja, koncesioniranje na pomorskom dobru, zatim izvještaj Savjeta za zdravlje, kao i nastavak investicija za daljnji razvoj Platka.


– Istaknuo bih prije svega točke koje su postale sezonske naravi, a to je odluka o boravišnoj pristojbi sukladno propisama otprije dvije godine gdje na temelju prijedloga gradova i općina županijska Skupština mora donijeti odluku o boravišnoj pristojbi za svoje područje. Jedna od točaka vezana je za izbor ravnatelja Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Tu je i prijedlog odluke na temelju koje će se koncesionarima koji imaju ugovor sa Županijom omogućiti obročna otplata koncesijke naknade čime bismo olakšali poslovanje gospodarstvencima koji se koriste pomorskim dobrom u ovim pandemijskim uvjetima. Situacija je pritom malo složenija jer prihod od koncesija nije samo prihod od županije nego se on dijeli na tri dijela između još i države i jedinice lokalne samouprave, no ovo bi bio prvi korak u nadi da ćemo u dogovoru s državom napraviti nešto više, kazao je jučer predsjednik županijske Skupštine Erik Fabijanić na redovitom tjednom susretu s novinarima.


Razvoj Platka


Najavio je i točku dnevnog reda koja je vezana za daljnji razvoj Platka i njegovo financiranje




– Koliko god skijalište još ne radi, ali je jedan od načina da u ovim pandemijskim uvjetima ljudi borave u prirodi te ja imam saznanja da je to dosta građana koji pohode Platak, u koji ćemo i dalje ulagati, istaknuo je Fabijanić


Pročelnik Ureda Županije Goran Petrc izvijestio je o usvojenom godišnjem planu raspisivanja natječaja za financiranje programa i projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija. Za financiranje oko 700 programa koji će se tako financirati iz proračuna će biti isplaćeno 8,5 milijuna kuna. Sredstva će u idućoj godini biti raspoređena kroz devet natječaja. Petrc je iznio i podatke iz izvješća o požarnoj sezoni, prema kojem je od 1. lipnja do 30. rujna ove godine zabilježeno ukupno 1.261 intervencija vatrogasnih službi. Od tog broja 926 bile su intervencije zbog tehničkih kvarova, a 325 zbog požara.


– Za napomenuti je da kroz godine u godinu bilježimo rast upravo tih tehničkih intervencija u odnosu na požarne, dodao je Petrc.


Sufinanciranje projekata


Pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan informirao je o rasporedu sredstava za sufinanciranje projekata ravnomjernog razvitka za što je u ovoj godini izdvojeno 3.050.000 kuna, od čega unazad dva tjedna 1,7 milijuna kuna.


– Time smo prihvatili sufinanciranje dodatnih 12 projekata za naše općine i gradove. Pritom smo prihvatili da općine i gradove sami nominiraju projekte koji su za njih najvažniji, a mi smo kao Županija željeli sudjelovati u njihovoj realizaciji, kazao je Krpan.


Sredstva su to za sufinanciranje projekata jedinica lokalne samouprave i njihovih komunalnih društava, a pored toga kroz Fond za Gorski kotar PGŽ izdvaja i dodatnih 1,5 milijuna kuna za goranske općine i gradove.


– I u proračunu za sljedeću godinu predviđeno je za ovu namjenu 4,5 milijuna kuna, rekao je Krpan.


Unija Kvarnera izašla iz zajedničkog kluba sa SDP-om


Vijećnici Unije Kvarnera više nisu članovi zajedničkog kluba sa SDP-om u županijskoj Skupštini. Prvi je to vijest novinarima potvrdio jučer Erik Fabijanić, kazavši kako je u ponedjeljak od Unije Kvarnera dobio dopis prema kojem “de facto članovi Unije Kvarnera više nisu članovi zajedničkog kluba sa SDP-om.


Vijećnici Unije Kvarnera zajedno s oporbenim vijećnicima napustili su pretposljednju sjednicu županijske Skupštine nakon što njihov predsjednik i dožupan Marko Boras Mandić nije mogao dobiti riječ kako bi objasnio razloge svoje smjene s čela županijskog Stožera civilne zaštite. Zbog nedostatka kvoruma koji je prouzročio njihov odlazak, na toj sjednici nije usvojen proračun za sljedeću godinu. Dvoje vijećnika Unije Kvarnera proračun je ipak podržalo na ponovljenoj sjednici tjedan dana kasnije, a kako kaže vijećnik Unije Kvarnera Đanino Sučić, unatoč izlasku iz kluba, oni će i dalje podržavati odluke većine.


– Na lokalne smo izbore izašli na zajedničkoj listi i u ovom smo mandatu obnašali funkcije u izvršnoj i predstavničkoj vlasti. U međuvremenu, došlo je do naših razimoilaženja, pogotovo kad je riječ o upravljanju koronakrizom i mislimo da više nema mjesta za naš rad u klubu. Bit ćemo i dalje dio većine i ostat ćemo na istim idejama. Ne mijenjamo mišljenje te smo i dalje konstruktivni, a sve dužnosti koje smo preuzeli i dalje ćemo obnašati, pojasnio je Sučić.