Potpredsjednik Vlade

Milošević: Nisam za policijski sat i propusnice ali to treba odlučiti struka

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Milošević je poručio da je s obzirom na sadašnju epidemiološku situaciju, sigurno da će se aktualne epidemiološke mjere, produljiti i nakon 21. prosinca, ali je pitanje hoće li se postrožiti.



ZAGREB – Potpredsjednik Vlade Boris Milošević ustvrdio je danas da postoji balans između propisanih epidemioloških mjera i zaštite zdravlja, a poručio je i kako nije za uvođenje policijskog sata i propusnica, no ako struka procijeni da je to potrebno Stožer bi to trebao razmotriti.


“Svakako ova pandemija utječe na naš svakodnevni život, pa tako i na ljudska prava. Ograničenja koja uvodi Vlada, ne samo naša, nego i druge zemlje, ograničavanju prava na mirno okupljanje, pristup obrazovanju, zdravstvenim uslugama, dakle cijeli jedan set prava ali mislim da u ovom trenutku postoji balans između mjera i zaštite legitimnog cilja zaštite zdravlja”, kazao je Milošević u emisiji Točka na tjedan N1 televizije.


Istaknuo je da ne sudjeluje u radu Nacionalnog stožera civilne zaštite, ali da se o društvenim pitanjima razgovara na užem kabinetu Vlade. Kaže da nitko u Vladi ne želi nikakvo pooštravanje već strogih mjera, kažnjavanje i narušavanje ljudskih prava u većoj mjeri, već se sve mjere koje se donose isključivo zato što to nalaže epidemiološka situacija.




“Sve grane vlasti, unatoč ovoj situaciji, rade, jedna kontrolira drugu i mjere koje se donose, donose se na način da se pazi da nikoga ne diskriminiraju, da su proporcionalne i da imaju rok trajanja”, rekao je potpredsjednik Vlade za društvena pitanja i manjinska prava Milošević.


Milošević je poručio da je s obzirom na sadašnju epidemiološku situaciju, sigurno da će se aktualne epidemiološke mjere, produljiti i nakon 21. prosinca, ali je pitanje hoće li se postrožiti.


“Nisam za uvođenje policijskog sata ni uvođenje propusnica, ali ako struka procijeni da to trebamo učiniti i odredi neki kratak rok trajanja tih mjera, Stožer bi to trebao razmotriti”, rekao je. Dodao je međutim da se o takvim strožim mjerama još nije razgovaralo na Vladi.


Odluka o Koloni sjećanja nije bila ispolitizirana


Milošević je i na pitanje je li odluka stožera da se održi Kolona sjećanja i čeka sa strožim mjerama bila ispolitizirana, odgovorio da nije.


“Da je Stožer procijenio da je najbolje da se strože mjere uvedu prije Dana sjećanja, Stožer bi to uveo. Dakle, Stožer je procijenio da nije još tada bilo razloga uzimajući u obzir epidemiološku situaciju i sam događaj, da su mjere koje su tad važile najbolje mjere”, smatra Milošević.


Govoreći o položaju Srba u Hrvatskoj, Milošević je rekao da je sociološko istraživanje pokazalo da se  mladi Srbi, posebice učenici, osjećaju stigmu i krivnju zbog toga što su srpske nacionalnosti. Spomenuo je film Srbenka, koji progovara o toj temi i dodao da ga je gledao u Pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu, gdje su nakon projekcije filma učenici te gimnazije govorili o sličnim iskustvima.


Milošević je u razgovoru o tome, spomenuo novinarski tekst koji je u jednom dnevnom listu objavljen nakon što je su u javnosti najavili njegov odlazak u Knin na obljetnicu Oluje.


Ne precizirajući o kojem se tekstu radi, rekao je da je sam tekst bio afirmativan i pohvalan, ali da ga je ipak jedna rečenica u tom članku toliko pogodila.


“Taj članak je sadržavao za mene jednu groznu rečenicu koja je glasila da trebamo graditi zdravo društvo u Republici Hrvatskoj gdje djeca agresora, agresorskog naroda neće nositi krivnju svojih roditelja. Ta je rečenica meni grozna. Je li i moje dijete dijete agresora?”, upitao se vidno potresen Milošević.