Pet ključnih elemenata

Kraljica Elizabeta II ima 94 godine: Nova knjiga otkriva tajne njezine dugovječnosti

S.M.

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Elizabeta II voli popiti gin koktel ujutro, vino uz ručak i šampanjac uz večeru.



Britanski istraživač Bryan Kozlowski napisao je novu knjigu naslova “Long Live the Queen! 23 Rules for Living From Britain’s Longest-Reigning Monarch” u kojoj istražuje tajne dugovječnosti britanske kraljice Elizabete II.


“Ona nevjerojatno lijepo stari i primjer je zdravlja”, kazao je Kozlowski.


Utvrdio je pet ključnih čimbenika zbog kojih je to tako.


Vježbanje




“Za postizanje dugovječnosti većina ljudi misli da je potrebno održavati rigorozni fitness režim, ali ne i kraljica. Ona je pobornica laganog vježbanja, poput šetnji sa svojim korgijima i jahanja konja. Istraživanja kažu da bi se trebalo nastaviti s vježbanjem koje vam daje zadovoljstvo”, kaže autor knjige.


Dijeta i alkohol


Kraljica Elizabeta II obožava jednostavne obroke, a njezin je omiljeni popodnevni ritual Darjeeling čaj uz sendviče i kiflice. “Uvijek će pojesti najmanju količinu torte”, kaže Kozlowski.


Kada je riječ o alkoholu, dobro je poznato da kraljica tu i tamo uživa u gin koktelu ujutro, nakon čega slijedi čaša vina ili šampanjca uz ručak te šampanjac i suhi martini navečer.


Beauty tretmani


Kozlowski kaže da kraljica ima nevjerojatnu kožu, a u svojoj beauty rutini koristi ne pretjerano skupe brendove koji nose kraljevski pečat. Godinama koristi proizvode Cyclax te njihovh moisturizer Milk of Roses. Rijetko nosi šminku, a ne provodi puno vremena niti na suncu – čak ni po pitanju ljetovanja.


Konstantno obrazovanje


Autor knjige otkriva da znatiželjna kraljica svakodnevno provodi sate i sate čitajući različite dokumente. Jedna od njezinih najdražih situacija je upitati ministre tijekom briefinga u Buckinghamskoj palači nešto o politici što oni sami ne znaju.


Mentalno zdravlje


“Elizabeta stiže iz dostojanstvene kulture gdje su svi vrlo odgovorni po pitanju svojih osjećaja”, kaže Kozlowski. Vjeruje da kraljici mentalnu snagu daje njezin optimizam.


Kozlowski čak predviđa da će kraljica Elizabeta II živjeti dulje no što je živjela njezina majka koja je 2002. godine preminula u dobi od 101. godine.


“Ima sposobnost i volju prilagodbe što je skriva od stresa kojeg dobivate kada se opirete promjeni. To svakako doprinosi dugovječnosti i ispunjenom postojanju”, zaključuje Kozlowski, a prenosi NYP.