Svjetsko, a naše

Jeste li znali da brojne “inteligentne hotelske sobe” diljem svijeta u sebi imaju riječki potpis? Donosimo priču o tvrtki Adria electronic

Vladimir Mrvoš

snimio Vladimir Mrvoš

snimio Vladimir Mrvoš

U svojim istraživačko-proizvodnim pogonima na u centru Rijeke na lijevoj obali Rječine, tvrtka izrađuje softver i proizvodi komponente koje objedinjuju sve funkcije hotelske sobe i štedi energente u najrenomiranijim hotelskim lancima



Riječka tvrtka s tradicijom poslovanja duljom od 40 godina, Adria electronic, danas je najpoznatija u međunarodnom hotelskom poslovanju po inteligentnim sobama i inovativnoj elektroničkoj opremi za hotele, ali i ostale poslovne prostore. Od 2000. godine “hotelski sustav” koji nastaje u Rijeci ugrađen je u preko 600 objekata u preko 55.00 smještajnih jedinica, hotela, apartmanskih naselja, mobilnih kućica i poslovnih prostora.


Inteligentna i inovativna rješenja ove tvrtke prisutna su u brojnim svjetskim renomiranim lancima hotela poput Hiltona, Sheratona, Radissona, Accora, Merriotta, Kempinskog, Holidey inna, a prisutni su i u najvećim domaćim hotelskim lancima poput Valamara, Maistre, Plave lagune, Liburnije, Jadranke…


– Na jednoj adresi, u jednoj tvrtki, samo s vlastitim djelatnicima, bez outsourcinga, objedinili smo razvoj i proizvodnju kompletnog sustava, objašnjava nam direktor tvrtke Adria electronic Vladimir Budislavić. Tvrtka postoji od 1974., a prije 20 godina uspostavili smo prvu suradnju na projektu po kojem su danas najpoznatiji, a riječ je o sustavu inteligentne sobe. Danas su renomirano ime u hotelskom biznisu na kojem surađuju sa Siemensom.


Prvi posao – Hotel Dubrovnik




– Prije dvadeset godina, 2000. godine dobili smo upit za implementaciju sustava inteligentne sobe za hotel Dubrovnik u Zagrebu. Na novoizgrađeni dio već je djelomično bio ugrađen sustav stranog proizvođača, prilikom čega je došlo do nekih nesuglasica i nije do kraja pušten u rad. Trebali su renovirati stari dio hotela i nisu željeli nastaviti s istim dobavljačem. Zahtjev je bio da sustav koji bi se sad ugradio treba raditi s već ugrađenim kao jedan sustav. Zato je trebalo preprogramirati već ugrađene komponente, napisati novi softver na računalu, ali i razviti i proizvesti sve komponente koje se ugrađuju u smještajne jedinice, objašnjava nam Budislavić u svom uredu ispod kojeg se nalazi pravi istraživačko-proizvodni pogonima u samom središtu Rijeke na lijevoj obali Rječine.


Vladimir Budislavić, snimio V. Mrvoš


Zapravo je neobično, a što ne bi trebalo biti, da u Rijeci postoji ne samo istraživačka već i proizvodna tvrtka koja ne samo da izrađuje softver, već i elektroničke komponente koje objedinjuju sve funkcije hotelske sobe te u štede energente i omogućavaju nadzor u realnom vremenu u najrenomiranijim svjetskim hotelskim lancima.


– Prihvatili su se izazova u hotelu Dubrovnik, odradili projekt te je hotel pušten u rad s novim sustavom, do tada nepoznatim u Hrvatskoj. Odradili smo to kao projekt, ni ne sluteći da imamo proizvod, bolje reći sustav koji je izuzetno zanimljiv tržištu, ne samo u Hrvatskoj. S vremenom su se počeli javljati novi zahtjevi i veliki klijenti čime smo shvatili da imamo u rukama proizvod koji možemo i sami prodavati i implementirati ga direktno korisniku, govori nam Busislavić.


Interakcija između senzora


Kod sustava inteligentne sobe sve su funkcije integrirane u jedan sustav i tako se ostvaruje interakcija između njih i brojnih senzora u hotelskoj sobi. Njome se optimizira djelovanje u svrhu postizanja maksimalnog komfora, hotelskog gosta uz minimalni utrošak energenata. Fokus je na poboljšanju sigurnosnih performansi, dobivanja u realnom vremenu svih statusa i parametara u sobi te pohranjivanja u datoteke, koje će naknadno omogućiti analizu u slučaju potrebe.


U Adria electronicu u suradnji s korisnicima konstantno prema njihovim zahtjevima prilagođavaju i nadopunjuju funkcije softvera i samih uređaja te prilagođavaju dizajn i materijale prema zahtjevima i trendovima na tržištu. Tako smo imali prilike vidjeti i vrlo sofisticirane, ali i atraktivne upravljačke jedinice za sobnu temperaturu, s bezvremenskim dizajnom, kakve bi rado imali i hoteli sa sedam zvjezdica.


Komponente spremne za inteligentne hotele, snimio V. Mrvoš


– Možda i najvažnije za konačno zadovoljstvo korisnika u hotelijerskom segmentu je kvalitetna podrška, 24 sata svih 365 dana u godini. Trudimo se već prema prioritetu prijave odgovoriti u najkraćem vremenu, mada tu uvijek ima mjesta poboljšanju, kaže nam direktor Budislavić.


Danas već zabravljeni, klasični način, upravljanja hotelskim sobama podrazumijeva “običan-stari “mehanički ključ, termostat koji lokalno regulira na njemu namještenu temperaturu, rasvjetu koja se upravlja klasičnim prekidačima svaki krug posebno i zavjese, žaluzine ili tende koje se upravljaju samo lokalno, bez automatskih postavljanja prema trenutačnom statusu sobe. U tom slučaju nema senzora za kontrolu otvorenosti ulaznih vrata, balkonskih vrata ili primjerice poplava. U slučaju inteligente sobe sve komponente spojene su na “sobni kontroler” koji je povezan i s računalima na recepciji te se putem lokalnog programa omogućuje inteligentna interakcija između svih senzora i postavnih uređaja. Takav mehanizam donosi i opipljive financijske efekte, što nisu beznačajne uštede u velikim hotelskim lancima.


Uštede na energentima


– Očite su uštede na energentima reguliranjem temperature prema statusu sobe, isključivanje rasvjete kada nema prisutnosti u prostoru, a time se produžuje i vrijeme trajanja rasvjetnih tijela. O egzaktnim brojkama je teško govoriti, zavise od mnogo faktora, prije svega to je klimatska zona u kojoj je hotel smješten, termička izolacija zidova i stakala, period u kojem je soba iznajmljena, period u kojemu gost boravi u njoj. Određene uštede mogu se postići i analizom podataka iz soba i kretanja i boravka osoblja i optimiziranjem određenih postupaka i procedura, objašnjava Budislavić.


Posljednjih godina razvijen je sustav upravljanja rasvjetom DALI protokolom, mogućnost ulaska u sobu mobitelom, sustavima za održavanje kvalitete zraka i različitim drugim projektima.


– Razmišljamo i da ponovno reaktiviramo neka područja koja smo napustili ili krenemo u nova, da ne zavisimo toliko od hotelijerstva, strateški razmišlja Budislavić, te zaključuje da ih je ova situacija sa Covidom podsjetila da nije dobro osloniti se samo na jedan segment. Na tržištima regije prisutni smo odavno, kako samostalno tako i u suradnji s drugim kompanijama poput Siemensa. Sa Siemensom suradnja je započela 2005. kada je Adria electric postala Siemensov partner za implementaciju sustava pametne sube za područje Hrvatske, da bi 2009. godine potpisali ugovor kojim su postali proizvođač opreme za Siemensa, njihov CE cluster. Ugovor je i danas važeći, a uz opremanje novih objekata Adria electric sve češće zamijenjuje i staru Siemensu oprema osim u Hrvatskoji i u Rusiji, Češkoj, Slovačkoj…


Suradnja s fakultetima


– Imamo i brojne lokalne partnere u svijetu, a surađujemo i s Tehničkim fakultetom u Rijeci i srednjim školama te primamo učenike i studente na stručnu praksu, pa ih kroz godinu imamo i desetak na praksi. U velikom broju slučajeva studenti i učenici po završetku školovanja ostaju raditi kod nas. S obzirom na specifičnost proizvoda i ukupnost tehnologije koju koristimo, vrlo je važno da su spremni i dalje učiti i razvijati svoje vještine, jer u ovom poslu to je proces koji traje i najvažnije je cjeloživotno obrazovanje, kako bi se ostalo konkurentan na globalnom ICT tržištu.


– U ovom poslu od iznimne važnosti su sajmovi na koje odlazimo i koji su idealna platforma za predstavljanje noviteta. U tom kontekstu treba spomenuti i aplikacije za pametne mobilne telefone kojima se može upravljati funkcijama pametne sobe, od ulaza i izlaza do gašenja svjetla i reguliranja temperature, što se obično do sada radilo na upravljačkim panelima. Uz to, predstavili smo i nekoliko vizualno atraktivnih i dizajnerskih komponenti poput proizvoda u staklu i metalu kojima oplemenjujemo postojeće proizvode Adria electronica, objašnjava je Budislavić.


Automatsko polaganje komponenti


Koncept inteligentnih soba Adria electronica, dobitnik je brojnih priznanja i nagrada u kategoriji inovacija. Prednost proizvoda iz ove tvrtke je što se ostvaruju značajne uštede ne samo u financijskom smislu, već se i ekološki odgovorno raspolaže energijom. Istovremeno je zajamčena i povećana sigurnost hotelskih gostiju, kojima se u konačnici nudi i kvalitetnija usluga. Primjera radi, hotel Sol Garden Istra nakon uvođenja inteligentnih soba ostvario je 35 posto uštede električne energije po noćenju u odnosu na druge hotele iste kategorije.


Stroj za automatsko polaganje komponenti, snimio V. Mrvoš


Ove je sustave moguće prilagoditi specifičnim potrebama određenog hotela, dok Adria electronic sudjeluje u svakom koraku nastanka i to od razvoja ideje, proizvodnje i implementacije i na kraju samog održavanja sustava. Osim hotelskih programa razvijen je Adria Building Automatization System (ABAS) namijenjen za automatizaciju stambenih i poslovnih zgrada te stanova koji omogućava uz regulaciju temperature i automatsku reakciju uvlačenja tendi u slučaju snažnijeg vjetra te gašenja i paljenja svjetla u skladu s dobom dana. Razvijaju se i implementiraju i različiti sustavi za mjerenje i nadzor kvalitete zraka u prostoriji, racionalizaciju potrošnje električne energije, za nadzor i alarmiranje te brojne druge tehničke inovacije. Adria electronic surađuje na projektima s Končarom, Inom, ACI Marinama, aerodromima, termoelektranama te brojnim inozemnim tvrtkama.


– Imamo 3 stroja za automatsko polaganje komponenti na pločice sa štampanim vezama koji su i kada radimo punu godišnju proizvodnju napola popunjeni, pa možemo potražiti klijente kojima treba razvoj i proizvodnja elektroničkih proizvoda, ako ova situacija potraje, optimistički zaključuje Budislavić.