Problem star 30 godina

Nazire se kraj vladavine konja i krava lutalica u Lici: Razmatra se uređivanje skloništa za napuštene životinje u Udbini

Marin Smolčić

Ilustracija

Ilustracija

Gradonačelnik Karlo Starčević je nazočne tijekom sastanka obavijestio da Grad Gospić, Općine Perušić, Udbina i Plitvička  Jezera zajednički rade na projektu uređivanja skloništa za napuštene životinje u Udbini, kao i na svim popratnim aktivnostima vezanim za rad skloništa



 


GOSPIĆ Prije nekoliko dana u Uredu gradonačelnika Grada Gospića održan je sastanak zatvoren za javnost. Raspravljalo se o staroj i nikada riješenoj tematici konja i krava lutalica koji već  skoro 30 godina diljem Like čine štete na usjevima.


Od nezadovoljnih mještana koji žive  u rubnim područjima Gospića  čulo se kako svakoga dana raste njihov  bunt zbog šteta što ih  na njihovim poljima svakodnevno čine tuđi konji i krave. Čulo  se da povremeno na poprišta stignu skupocjeni terenski automobili vlasnika odlutale stoke. Više kao dekoracija da se vidi kako je ta stoka ipak nečija i da se o njoj netko brine. A zapravo se ne brine nitko.




 


Nekad je poljar pazio da stoka ne počini štetu


 


Između dva svjetska rata u Lici je živjelo 200 tusuća ljudi koji su uglavnom živjeli od poljoprivrede. Bila je tada obrađena svaka njiva, a na pašnjacima-gužva! Nedostatak poljoprivrednih površina bio je glavni uzrok vala ekonomskih migracija u prekomorske države svijeta. U to vrijeme nije bilo električnih pastira niti ograda i svatko je pazio da mu stoka ne bi činila štete sumještanima. U takvim situacijama na scenu je stizao poljar. Bio je to zaposlenik općina ili kotara koji je pazio da stoka ne počini štete na usjevima. Nakon što bi se saznalo čija je stoka ‘uhvaćena u kvaru’ odmah se pravio zapisnik s isplatom počinjene  štete. Poljara i sličnih zaštita usjeva nema već skoro  pola stoljeća. Za oštećene poljoprivrednike sada nema naknade štete i mnogi su uzeli pravdu  u svoje ruke. Dokaz kako netko u institucijama ne radi svoj posao.


Konji lutalice u Lici

Konji lutalice u Lici


 


Sa spomenutog sastanka procurila je vijest po kojoj su probleme stoke koja bezglavo luta cijelom Likom već naglašavali mnogi poljoprivrednici, gotovo svi gradovi i općine. Čini se kako je nekom stalo da se po tome pitanju ništa ne mijenja. Pri tome se tražila pomoć jedinica lokalne samouprave, policije, resornog ministarstva, ali je sve bilo  uzalud.


 


U  Uredu gradonačelnika Karla Starčevića okupili su se  vlasnici imanja iz okolice Gospića, predstavnici lovaca i predstavnici Grada Gospića. Problem odlutale stoke nije novost i već godinama neuspješno traju pokušaji da se tome neredu stane na kraj. Kao zadnja ilustracija ovoga problema tijekom sastanka je istaknuta činjenica da su krave s područja Široke Kule nedavno viđene u gradiću Lički Osik, u vrtovima nadomak stambenih zgrada.


 


Na redu je zajednička akcija


 


Gradonačelnik Karlo Starčević je nazočne tijekom sastanka obavijestio da Grad Gospić, Općine Perušić, Udbina i Plitvička  Jezera zajednički rade na projektu uređivanja skloništa za napuštene životinje u Udbini, kao i na svim popratnim aktivnostima vezanim za rad skloništa. Uvjeren je kako će uskoro započeti rješavanje ovog velikog i dugotrajnog  problema. Općina Perušić već je najavila da bi za tu svrhu nabavila poseban kamion za prijevoz uhvaćene stoke.  Od mještana gospićkih naselja pri tome se čulo da su već alarmirali mnoge službe za rješavanje toga problema, pojavile su se naznake da će  netko konačno reagirati pa se tako ovih dana iščekuje izlazak na teren i postupanje stočarskih i veterinarskih inspekcija. Ovo bi uskoro u Lici trebala postati redovna praksa.


 


Zanimljivo je kako nema problema vezanih uz identifikaciju konja i krava lutalica. Vlasnici te stoke su od ranije poznati po bahatosti i navici da im drugi hrane stoku. Kilometrima daleko od mjesta navednih u poljoprivrednom upisniku, gdje se ta stoka čuva i nalaze im se štale. Tako se opet ističe apsurd ove situacije po kojoj im stoku hrane drugi, dok su pripadajući poticaji ipak-njihova stvar!