Uspješni u reprezentacijama

VRIJEDNI EKSPONATI Rijeka čeka 2021. sa sedam igrača koji se nadaju EURO-u

Mateo Sučić

SUDIONIK PULSKE SEDMICE - Daniel Štefulj/Foto PIXSELL

SUDIONIK PULSKE SEDMICE - Daniel Štefulj/Foto PIXSELL

Nastup na Europskom prvenstvu izborili su Velkovski (Sj. Makedonija), Kulenović, Lepinjica, Štefulj, Nevistić, Vuk (Hrvatska U-21) i Čerin (Slovenija U-21), ali nastup će im ovisiti samo o igrama u riječkom dresu



RIJEKA Dobre vijesti za Rijeku ovog su tjedna stigle s raznih dijelova Europe, riječki prvoligaš iduće godine mogao bi imati čak sedam igrača koji će sa svojim reprezentacijama igrati na Europskom prvenstvu! Darko Velkovski s reprezentacijom Sjeverne Makedonije izborio je nastup na seniorskom EURO-u (11. lipnja do 11. srpnja) pobjedom u kvalifikacijama protiv Gruzije, a isto su kao dio reprezentacije tijekom ove reprezentativne akcije ostvarili i Ivan Nevistić, Ivan Lepinjica, Sandro Kulenović, Daniel Štefulj i Matej Vuk s reprezentacijom Hrvatske do 21 godine.


Kada im pridodamo Adama Gnezdu Čerina čija je Slovenija, zajedno s Mađarskom, domaćin U-21 EURO-a (grupna faza od 24.-31. ožujka, eliminacijski dio od 31. svibnja do 6. lipnja), samim time i sigurni sudionik, dolazimo do brojke od sedam vrijednih eksponata na međunarodnoj pozornici u 2021. godini.


Pozornica


Naravno, ne mora značiti da će svi oni doista i zaigrati na kontinentalnim smotrama za svoj uzrast, ali u svakom slučaju radi se o velikom priznanju za riječkog prvoligaša, a posebno za same igrače koji će biti dio jedne velike nogometne priče. Za Rijeku je ovakvo što važno uvelike i u kontekstu nekog budućeg transfera od kojeg je Rijeka prisiljena živjeti.




Uz nastup u grupnoj fazi Europske lige, pozornica kakvo je Europsko prvenstvo, neovisno o tome radi li se o seniorskom ili onome za reprezentaciju do 21 godine, neupitno je veliki izlog na kojem će sedam igrača Rijeke još jednom dobiti priliku pokazati svoje kvalitete pred širokim auditorijem.


– Kad stignu poruke iz cijele države i kad vidiš da su svi pratili utakmicu, onda vidiš koliko to znači. Ovaj uspjeh puno znači svim Makedoncima, srce je ispunjeno kad znaš za koga si igrao, za što si igrao. Jedva čekamo da dođe to Europsko prvenstvo – rekao je Darko Velkovski i otkrio jednu zanimljivost.


– Samo ću reći da sam 2017. godine s Vardarom igrao u skupinama Europske lige, a s mladom reprezentacijom Makedonije izborio Europsko prvenstvo. Ovaj put sam s Rijekom izborio Europsku ligu i s reprezentacijom EURO – kazao je branič Rijeke.


Roshi


Zanimljivo, Velkovski bi mogao postati tek drugi igrač Rijeke koji je nastupio na najvećoj nogometnoj smotri Starog kontinenta. Na EURO-u 2016. godine u Francuskoj Rijeka je imala tri predstavnika, Ivana Vargića u reprezentaciji Hrvatske, te Bekima Balaja i Odisea Roshija u reprezentaciji Albanije.


Budući da Vargić nije nastupio, a Balaj prije početka natjecanja realizirao svoj transfer u Rusiju, Roshi je postao prvi igrač u povijesti riječkog prvoligaša koji je upisao službeni nastup na Europskom prvenstvu.


Velkovski ga sada može ponoviti i iskoristiti veliko natjecanje kao odskočnu dasku za neki daljnji transfer i novi izazov u karijeri, a ista priča vrijedi i za sve mlade igrače. Naravno, svi oni kroz proljetni dio sezone moraju dokazati da im je tamo mjesto, aktualna generacija pršti od igračkog talenta, a neki su već pokazali da imaju kvalitetu za biti dio selekcije koju vodi Igor Bišćan.


Budući da imaju važnu ulogu u Rijeci (Vuk u Istri gdje je na posudbi), realno je nadati se da će se ozbiljno nametnuti svojim izbornicima, a dobri rezultati u riječkom dresu samo će im pomoći popraviti status koji uživaju.


Tko je izborio EURO

Ivan Nevistić – Hrvatska U-21
Ivan Lepinjica – Hrvatska U-21
Sandro Kulenović – Hrvatska U-21
Daniel Štefulj – Hrvatska U-21
Matej Vuk – Hrvatska U-21
Darko Velkovski – Sjeverna Makedonija
Adam Gnezda Čerin – Slovenija U-21