Teorija Tomislava Savretića izavala burne reakcije

Cres i Lošinj antikorona otoci? Evo što kaže otočna epidemiologinja i kako na to gledaju otočani

Walter Salković

Senka Stojanović / Foto Walter Salković

Senka Stojanović / Foto Walter Salković

Dok jedni u šali govore o mogućnostima razvoja korona-turizma i već najavljuju posebne autobusne linije koje će pozitivne osobe prevoziti na otoke kako bi se izliječili, drugi se pribojavaju upravo toga da će mnogi povjerovati ovoj vijesti, kao i mnogim drugim lažnim ili neprovjerenim objavama, te potajice doći na otok u nadi da će ozdraviti



CRES – Posljednjih se dana u medijskom prostoru proširila informacija o pismu koje je pulski inovator Tomislav Savretić uputio ministru Viliju Berošu i u kojem navodi da koronavirus SARS-CoV-2 na otocima Cresu i Lošinju ne može izdržati više od 24 sata. Savretić smatra da zaražena osoba već stupanjem na tlo tih otoka bude izliječena, a virus uništen u kratkom vremenskom roku, u lakšim slučajevima čak za sat vremena. Povezuje tu svoju tvrdnju s poznatim fenomenom da na cresko-lošinjskom otočju ne mogu preživjeti zmije otrovnice kao i s klimatološkim blagodatima arhipelaga.


Reakcije otočana na društvenim mrežama su raznolike. Dok jedni u šali govore o mogućnostima razvoja korona-turizma i već najavljuju posebne autobusne linije koje će pozitivne osobe prevoziti na otoke kako bi se izliječili, drugi se pribojavaju upravo toga da će mnogi povjerovati ovoj vijesti, kao i mnogim drugim lažnim ili neprovjerenim objavama, te potajice doći na otok u nadi da će ozdraviti.


Svoj stav je preko Facebooka obznanila i otočna epidemiologinja dr. Senka Stojanović.




– Svaka čast dotičnom gospodinu, no moje iskustvo pokazuje da Sars CoV 2 na Cresu i Lošinju kod oboljelih ima isti tijek bolesti kao i kod oboljelih bilo gdje drugdje. Simptomi ovise o dobi, komorbiditetima pacijenta, imunitetu, a ne geografskoj lokaciji, ali za sat vremena se nitko nije izliječio. Da je uistinu tako ne bi ni imali prodor virusa na otok Cres i Lošinj, objavila je dr. Stojanović.


Na cresko-lošinjskom području do sada je zabilježeno desetak osoba pozitivnih na koronavirus.