Sajam

Zeleni Kastav iznimno u nedjelju na Fortici: “Ponuda će biti vrlo obilna”

Portal Novi list

Foto Facebook Zeleni Kastav

Foto Facebook Zeleni Kastav

Ponuda Zelenog Kastva bit će vrlo obilna, gotovo da se ne može spomenuti nešto što će nedostajati



Zeleni Kastav u 66. izdanju iznimno će se održati izvan uobičajenog termina, i to u nedjelju, 25. listoapda, od 9 do 13 sati na kastavskoj Fortici. Organizatori se nadaju da će vrijeme biti stabilno i ugodno, a pozvani su svi.


“Obzirom na trenutnu situaciju vezanu uz Covid 19, molimo Vas za odgovorno ponašanje, kako bismo i nadalje mogli uživati u izobilju ponude na našim sajmovima. Na ulazu u prostor sajma biti će INFO Zeleni Kastav gdje će biti naše volonterke molimo vas da ostavite kontaktne podatke i dezinficirate ruke.


Naši redari kontrolirano će puštati posjetitelje na prostor sajma, kako bi se mogle poštovati važeće epidemiološke mjere. Hvala svima na uvažavanju i strpljenju”, poručuje volonterska koordinatorica sajma Irena Kukurin Barić.


Promocija “Zdravlja iz vlastitog vrta”




Na INFO Zeleni Kastav bit će upriličena promotivna prodaja nove knjige, ing. agronomije Mirte Blažević iz Kastva, pod nazivom “Zdravlje iz vlastitog vrta”. Riječ je o jednostavnom i praktično osmišljenom priručniku o vrtlarenju.


Na 66. Zelenom Kastvu sudjelovat će 30-tak sudionika, a popis je objavljen na FB stranici Zeleni Kastav.


“Radi se o našim stalnim uzgajivačima i proizvođačima, ekološki certificiranim i onima koji to nisu, ali proizvode po principima ekološke, organske, biodinamičke ili permakulturne poljoprivrede. Koju pouku možemo izvući iz ovoga?! Ovo je mjesec obilja na poljoprivrednim dobrima sudionika! Pokažimo zahvalnost i solidarnost, novac im je potreban za daljnja ulaganja u jesenske sjetve i sadnje, te radove na postojećima.


Bliži se 4. rođendan Zelenog Kastva – beskrajno smo sretni, hvala svima na podršci ! Udruga Zeleni Kastav koju čine sudionici našeg sajma i volonteri, te počasni članovi koji su svojim entuzijazmom doprinjeli razvoju ovog projekta, uz svaki sajam pripremit će i malo ugodno iznenađenje – u očekivanju rođendana kojeg slavimo u studenom, dodaje Irena Kukurin Barić.


Uzgajivači i proizvođači donirat će dio iz svoje ponude u jednu veliku košaricu koju će odnijeti Jasni Vrhovac, sugrađanki koja se bavi humanitarnim radom, kako bi je proslijedila jednoj majci sa djetetom u beznadnoj situaciji, kojoj se je ovih dana pomagalo. Sudionici Zelenog Kastva uplatili su i jednu manju financijsku donaciju za pomoć najpotrebnijima.



Na Zelenom Kastvu nema čega nema


Ponuda Zelenog Kastva bit će vrlo obilna.


“Gotovo da se ne može spomenuti nešto što će nedostajati, i to nas jako veseli – salate, blitve, kelja, raštike, mladog kupusa, paprika, kapule, češnjaka, mrkve, cikle, mahuna, korabe, pastrnjaka, jaja, meda, proizvoda za vegane i nevegane za jačanje imuniteta, biljnih enzima, mladog krompira, sušenih gljiva, brašna, žitarica i pahuljica, palenti, obilje sirupa, marmelada i džemova u raznim kombinacijama, prerađevina (salse,konšerve,octevi, senfovi, kiseli krastavci, kisele paprike, razni povrtni namazi i gotovi pasterizirani proizvodi), ljekovitih čajeva, biljnih i voćnih likera, matičnog soka aronije, te sokova aronije u kombinacijama sa drugim voćem, konopljino ulje i proteini, granulat sikavice i mješavina čaja za detoksikaciju i bolju funkciju jetre, tjestenine raznih okusa, tjestenine za vegane sa raznim okusima, presadnica ukrasnog bilja i rezanog cvijeća, te sredstava za čišćenje i njegu naše odjeće i domova.


Imat ćemo ponudu lončanica krizantema našeg lokalnog OPG-a Sinčić Serđa iz Rubeši, a sadnice božura dolaze iz Đurđevca, suradnja OPG-a Hajek i OPG-a Valentić – roza, bijeli i crveni, jako se veselimo!


Radosni smo što će sa nama ponovno biti i Kmetija Žgajnar sa ponudom svojih kravljih delicija – sireva, skute, maslaca, jogurta običnih i voćnih, sirutke, mlijeka i mesnih prerađevina. I ovoga puta na akciji će biti sir Studenac sa začinima i bez začina. U ponudi imaju i kozje i ovčje sireve.


Bit će u ponudi i kruh „Iris i Branimir delicija“ iz Zagreba, te savijače OPG-a Kurbegović iz Skrada.


Ove godine sezona prvih ranih mandarina iz doline Neretve malo kasni, te najavljujemo ponovni dolazak OPG Mataga, ekološki certificiranih uzgajivača agruma – donose nam prve rane sorte mandarina i nara, te cjeđenog, nepasteriziranog soka od mandarina – jaaako se veselimo!


Plastični čepovi za oboljele od leukemije


U ponudi ćemo imati lovranskog maruna OPG-a Rumac Maćuki , te ponude kostanja OPG Hursa i OPG-a Dešković – sezona je u punom jeku.


Možete donijeti plastične čepove koje proslijeđujemo Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma iz Čakovca koji ih proslijeđuju na recikliranje a dobivenim novčanim sredstvima pomažu članovima svoje udruge. Isto tako, raspitajte se o mogućnostima učlanjenja u neki od GSR-ova u cilju dobivanja mogućnosti tjednih nabavki.


Sa nama će biti i naši dragi prijatelji, „redari“ iz UHBDR Kastav, te Vas molimo da poštujete njihove upute oko zaustavljanja, parkiranja i nestvaranja gužve, a kako bismo ispoštovali sve naputke Grada Kastva i Kriznog stožera CZ Grada Kastva.


Prostor našeg druženja, kao i uvijek, krasiti će radovi dječice okolnih osnovnih škola i dječjih vrtića – veeeliko hvala tetama, učiteljicama i dječici koja su od prvog sajma dio našeg zajedničkog projekta.


Imamo i jedno iznenađenje – sa nama će biti Benjamin Rumac, još jedan krasni mladi harmonikaš – uz glazbu je sve obojano vedrinom, veliko mu hvala!


Hvala svima koji su dio „obitelji Zelenog Kastva“, hvala našim uzgajivačima i proizvođačima, hvala volonterima na njihovom entuzijazmu – hvala Zlatici, Radmili, Danici i Maji! Hvala našem fotografu  – Branku Janiju Kukurinu”, poručuje Irena Kukurin Barić, volonterska koordinatorica sajma.